Κόσμος|16.07.2024 14:40

Οι κατηγορίες του Anadolu στην Κύπρο για τη στήριξη του Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού κατηγορεί σήμερα τη Λευκωσία για τη χρήση των βρετανικών βάσεων ως «εφαλτήριο» υποστήριξης του Ισραήλ, επικαλούμενο αυτή τη φορά δηλώσεις Κύπριων πολιτικών.

Με τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται, στο όγδοο μέρος του φακέλου ειδήσεων με τίτλο «Η υποστήριξη του Ισραήλ με όπλα από τη Δύση», ο ανταποκριτής του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Αναντολού συγκέντρωσε τις πολιτικές δηλώσεις και τις προτάσεις πολιτικών, όπως του Γιώργου Κουκουμά και της Αθηνάς Καρυάτη, για να σχολιάσει ότι εντείνεται η πίεση προς την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να αποδοκιμάσει αυτή την αμφιλεγόμενη στήριξη και να αναδείξει τη θέση της Κύπρου ως γέφυρας ειρήνης και όχι ως εργαλείου ξένων συμφερόντων.

Κάλεσμα Κουκουμά κατά της χρήσης βρετανικών βάσεων

Σύμφωνα με το Αναντολού, ο Γιώργος Κουκουμάς, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, εξέφρασε τη θέση του κόμματος ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εφαλτήριο για υποστήριξη του Ισραήλ, ειδικά εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Κατήγγειλε τη σιωπή γύρω από τη χρήση αυτών των βάσεων και υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων. Καλεί την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να ακούσει τη βούληση του κυπριακού λαού και να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να είναι γέφυρα ειρήνης και όχι εργαλείο ξένων δυνάμεων.

Καρυάτη κατά της υποστήριξης της Γενοκτονίας

Από την άλλη, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού επικαλείται την Αθηνά Καρυάτη, μέλος της εκστρατείας «Ενωμένοι για την Παλαιστίνη», η οποία δήλωσε ότι οι βρετανικές βάσεις πρέπει να κλείσουν, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξής τους.

Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σύναψη συμφωνιών με ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ σχετικά με την έρευνα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες υποτίθεται ότι προωθούν την ασφάλεια, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετούν συμφέροντα φυσικού αερίου. Τόνισε ότι αυτές οι συμφωνίες χρησιμοποιούνται τώρα για την υποστήριξη της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη.

ΠαλαιστίνηΤουρκίαΛωρίδα της ΓάζαςΚύπροςΓάζαΙσραήλ