Καθημερινές ιστορίες εργασιακής τρέλας: Ο εργοδότης της κατέβαλλε αποζημίωση 26.000 λιρών γιατί έβηξε σκόπιμα πάνω της κατά την πανδημία
NewsroomΜία απίστευτη είδηση έρχεται στο φως από τη Βρετανία όπου εργοδότης καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 26.000 λιρών σε πρώην υπάλληλό του, που τον κατήγγειλε για «γελοιοποίηση και εκφοβισμό» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τη δικαστική ετυμηγορία, ο Κέβιν Ντέιβις, εργοδότης της καταγγέλλουσας και πατέρας του αστέρα του ουαλικού ράγκμπι, Γκάρεθ Ντέιβις, είχε πράγματι ως στόχο το bullying σε βάρος της υπαλλήλου, η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον του, επειδή έβηξε σκόπιμα στο πρόσωπό της, στις 17 Μαρτίου του 2020.
Όπως έγινε γνωστό, ο 62χρονος εργοδότης κορόιδευε την υπάλληλο της επιχείρησης πώλησης αυτοκινήτων του, λίγες ημέρες πριν την επιβολή του lockdown, αφότου η τελευταία εξέφρασε φόβους για την υγεία της σε συναδέλφους της. Η καταγγέλλουσα ζήτησε από τους συναδέλφους της στην Cawdor Cars να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να κρατήσουν την απαραίτητη απόσταση – σύμφωνα με τις συστάσεις των Αρχών- επειδή πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα και κάποιο άλλο αυτοάνοσο.
«Έβηξε προς το μέρος της σκόπιμα και δυνατά»
Σύμφωνα με τον Tobias Vincent Ryan που εκδίκασε την υπόθεση, ο Ντέιβις «έβηξε προς το μέρος της σκόπιμα και δυνατά, σχολιάζοντας ότι ήταν γελοία». Ο δικαστής Ryan δήλωσε ότι, με τη «χυδαία» συμπεριφορά του, ο εργοδότης πράγματι είχε στόχο να «γελοιοποιήσει και να εκφοβίσει» τη γυναίκα. Όπως έγινε γνωστό κατά την ακροαματική διαδικασία, η υπάλληλος εργάστηκε στην Cawdor Cars του Newcastle Emlyn, στη δυτική Ουαλία, μεταξύ 2017 και 2020. Ο μισθός της ήταν 11 λίρες την ώρα. Η εταιρεία έχει έξι υποκαταστήματα στη νότια και δυτική χώρα. Επιπλέον, διαθέτει τμήμα ενοικίασης ακινήτων, όπου η καταγγέλλουσα εργαζόταν ως διαχειρίστρια έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της ξενοδοχεία και οικιστικά συγκροτήματα. Όπως διαπίστωσε ο δικαστής, στο περιστατικό ήταν μάρτυρες και άλλοι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Όταν, όμως, κλήθηκαν να καταθέσουν το δικαστήριο, η στάση τους υπήρξε «αμυντική και ανειλικρινής».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εργαζόμενη διαμαρτυρήθηκε «έντονα» για το περιστατικό και, λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, απολύθηκε. Σύμφωνα με τον δικαστή Ryan, «εν μέρει ένιωσε ότι θυματοποιείται. Ένιωσε ότι στοχοποιείται στον χώρο εργασίας της, εξαιτίας και των διαμαρτυριών της. Είχε δίκιο». Το δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 26.438,84 λιρών στην καταγγέλλουσα. Εξ’ αυτών, 18.000 λίρες ορίστηκε η αποζημίωση της Cawdor Cars για προσβολή και ψυχική οδύνη, ενώ η αποζημίωση του Ντέιβις ορίστηκε στις 3.841,94 λίρες, για παράνομη απόλυση. Ο πρώην εργοδότης της κλήθηκε, ακόμα, να καταβάλει 4.596,90 λίρες σε τόκους.
Η καταγγέλλουσα, πάντως, είπε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι, η «φρικτή» συμπεριφορά του Ντέιβις την άφησε «ράκος». «Γνώριζε την κατάσταση της υγείας μου. Ήξερε ότι η ανοσολογική μου κατάσταση ήταν δύσκολη, λόγω της ανοσοκατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής που έπρεπε να παίρνω και έβηχε σκόπιμα στο πρόσωπό μου. Έτρεμα. Δεν είμαι χαζή ή υπερευαίσθητη – έχω αναγκαστεί να ανεχτώ πολλά στη ζωή μου- αλλά το περιστατικό πραγματικά με επηρέασε».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό