Κόσμος|16.07.2024 20:46

Ερντογάν: Εξωτερική πολιτική από την Άγκυρα μέχρι τη Λατινική Αμερική

Μαρία Ζαχαράκη

Την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δοκιμάζει ξανά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να περιοριστεί σε ένα μόνο γεωπολιτικό μπλοκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και με ευρύτερες περιοχές, όπως η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί να συμπιεστεί σε ένα μόνο μπλοκ λόγω των γεωγραφικών, ανθρωπιστικών, οικονομικών και ιστορικών δεσμών της. Είναι εξίσου σημαντικό για εμάς να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με άλλες περιοχές από την Ασία μέχρι την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπως και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με το δυτικό κόσμο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας περιορίσει στα δικά του στενά όρια. Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην Ανατολή για τη Δύση ούτε παραμελούμε τη Δύση για την Ανατολή. Προωθούμε τις σχέσεις μας με όλους, ξεκινώντας από τους γείτονές μας, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας».

Αλλαγή στάσης

Ως ένας «μεταλλαγμένος Ερντογάν» πια, αναγνωρίζει την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία και διάλογο και υπογραμμίζει τη σημασία της διπλωματικής επίλυσης των συγκρούσεων και της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών.

«Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες εντάσεις έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις, ο αγώνας για τη διαίρεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων έχει επιταχυνθεί και η περιοχή μας βρίσκεται διαρκώς στο χείλος του γκρεμού, είναι ανάγκη και όχι προτίμηση για την Τουρκία να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική. Βλέπουμε ότι όχι μόνο εμείς αλλά και οι γείτονές μας και άλλες χώρες έχουν ανάγκη από αυτές τις πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι ωφέλιμο να ανοίξουμε τις σφιγμένες γροθιές. Ελπίζω ειλικρινά ότι οι συγκρούσεις θα επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσω του αμοιβαίου διαλόγου. Όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι όσο περισσότερο αυξάνουμε την περιφερειακή συνεργασία και αλληλεγγύη, τόσο περισσότερη δύναμη κερδίζουμε απέναντι στις αυξανόμενες απειλές. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα σύνορα της γεωγραφίας μας από το να επανασχεδιαστούν με αίμα και δάκρυα, όπως έγινε πριν από έναν αιώνα», δήλωσε.

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία