Κόσμος|17.07.2024 11:30

Συνεχίζεται το θρίλερ: Δηλητηριάστηκαν με κυάνιο οι 6 που βρέθηκαν νεκροί σε σουίτα ξενοδοχείου στη Μπανγκόκ

Newsroom

Οι έξι τουρίστες που εντοπίστηκαν νεκροί σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Ταϊλάνδη δηλητηριάστηκαν από ποτά με κυάνιο, ανακοίνωσε η αστυνομία, σε μια νέα εξέλιξη στην υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ.

Νεκροί για ώρες

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι ένας από τους νεκρούς ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση και ότι τον οδηγούσε το συντριπτικό χρέος. Οι έξι βρέθηκαν νεκροί από τις καμαριέρες στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Erawan στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ αργά την Τρίτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι τότε ήταν νεκροί εδώ και 24 ώρες.

Δύο από τους έξι είχαν δανείσει «δεκάδες εκατομμύρια ταϊλανδέζικα μπατ» σε έναν άλλο από τους νεκρούς για επενδυτικούς σκοπούς, δήλωσαν οι αρχές. Δέκα εκατομμύρια μπατ αξίζουν σχεδόν 280.000 δολάρια.

Σύγχυση και μυστήριο είχαν περιβάλει νωρίτερα τη ζοφερή ανακάλυψη των πτωμάτων, με τις τοπικές αναφορές να κάνουν αρχικά λόγο για πυροβολισμούς. Η αστυνομία απέρριψε αργότερα τις αναφορές αυτές. Τώρα διαμορφώνεται μια σαφέστερη εικόνα για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Μπανγκόκ, στρατηγός Noppassin Poonsawat, δήλωσε ότι η ομάδα είχε κάνει ξεχωριστό check-in στο ξενοδοχείο το Σαββατοκύριακο και τους είχαν παραχωρηθεί πέντε δωμάτια - τέσσερα στον έβδομο όροφο και ένα στον πέμπτο.

Ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν τη Δευτέρα, αλλά δεν το έκαναν: Τέσσερα από τα θύματα είναι οι Βιετναμέζοι υπήκοοι Thi Nguyen Phuong, 46 ετών, ο σύζυγός της Hong Pham Thanh, 49 ετών, Thi Nguyen Phuong Lan, 47 ετών, και Dinh Tran Phu, 37 ετών. Οι άλλοι δύο είναι οι Αμερικανοί πολίτες Sherine Chong, 56 ετών, και Dang Hung Van, 55 ετών.

Το απόγευμα της Δευτέρας, και οι έξι τους είχαν συγκεντρωθεί στο δωμάτιο του πέμπτου ορόφου. Η ομάδα παρήγγειλε φαγητό και τσάι, το οποίο παραδόθηκε στο δωμάτιο γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (08:00 BST) και το παρέλαβε η κα Chong - η οποία ήταν το μόνο άτομο στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας, ένας σερβιτόρος προσφέρθηκε να φτιάξει τσάι για τους καλεσμένους, αλλά η κα Chong το αρνήθηκε. Ο σερβιτόρος θυμήθηκε ότι «μιλούσε πολύ λίγο και ήταν εμφανώς αγχωμένη», ανέφεραν οι αρχές. Ο σερβιτόρος έφυγε αργότερα από το δωμάτιο.

Η υπόλοιπη ομάδα άρχισε στη συνέχεια να εισέρχεται στο δωμάτιο σε διάφορα σημεία, μεταξύ 14:03 και 14:17. Κανείς άλλος δεν πιστεύεται ότι μπήκε στο δωμάτιο εκτός από τους έξι που βρίσκονταν μέσα. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπήρχαν ενδείξεις πάλης, ληστείας ή παραβίασης.

Αργότερα βρήκαν ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνουν πιάτα με ανέγγιχτα τρόφιμα που είχαν μείνει σε ένα τραπέζι του δωματίου, μερικά από τα οποία ήταν ακόμη καλυμμένα με μεμβράνη.

Υπήρχε ένα έβδομο όνομα στην κράτηση της ομάδας στο ξενοδοχείο, το οποίο η αστυνομία αναγνώρισε ως τη νεότερη αδελφή ενός από τα θύματα. Είχε φύγει από την Ταϊλάνδη την περασμένη εβδομάδα για την παράκτια πόλη Ντα Νανγκ του Βιετνάμ και δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, δήλωσε η αστυνομία.

Οι συγγενείς που ερωτήθηκαν από την αστυνομία δήλωσαν ότι η Thi Nguyen Phuong και ο Hong Pham Thanh, ένα ζευγάρι, ήταν ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης κατασκευής δρόμων και είχαν δώσει χρήματα στην κα Chong για να επενδύσει σε ένα έργο κατασκευής νοσοκομείου στην Ιαπωνία.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι ο κ. Tran, ένας καλλιτέχνης μακιγιάζ με έδρα την Da Nang, είχε επίσης «εξαπατηθεί» για να κάνει μια επένδυση.

Η μητέρα του κ. Tran, Tuy, δήλωσε στο βιετναμέζικο BBC ότι ο κ. Tran ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη την Παρασκευή και τηλεφώνησε στο σπίτι του την Κυριακή για να πει ότι έπρεπε να παρατείνει τη διαμονή του μέχρι τη Δευτέρα. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η οικογένειά του άκουσε νέα του. Του τηλεφώνησε ξανά τη Δευτέρα, αλλά δεν απάντησε στην κλήση.

Η κ. Chong είχε προσλάβει τον κ. Tran ως τον προσωπικό της μακιγιέρ για το ταξίδι, δήλωσε ένας από τους μαθητές του στο BBC Vietnamese. Ο πατέρας του κ. Tran, Phu, δήλωσε στα βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος του είχε προσληφθεί την περασμένη εβδομάδα από μια Βιετναμέζα για να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ συνδράμει τις αρχές της Ταϊλάνδης στην έρευνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin.

δολοφονίατουρίστεςθάνατοςδηλητηρίασηΤαϊλάνδη