Κόσμος|17.07.2024 14:00

Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιδράσεις για την παρουσία Μητσοτάκη στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου

Μαρία Ζαχαράκη

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρείται από τον τουρκικό Τύπο ως μια συμβολική πράξη έντονης αμφισβήτησης των τουρκικών θέσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Τουρκγκιούν, «στις 20 Ιουλίου, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρίσκεται στην ΤΔΒΚ για τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί επίσης την νότια Κύπρο. Ο Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση καταδίκης που θα διοργανωθεί στη νότια Κύπρο. Ο πρόεδρος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Χριστοδουλίδης τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη και τον κάλεσε στις εκδηλώσεις καταδίκης. Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση καταδίκης που θα πραγματοποιηθεί στη νότια Κύπρο».

Η επίσκεψη αυτή, ερμηνεύεται από τον τουρκικό τύπο ως ένδειξη πρόκλησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, πάντως, που ο Μητσοτάκης θα «προκαλεί», στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο της 50ής επετείου της «ειρηνευτικής επιχείρησης» (εισβολής) στην Κύπρο, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ θα παραστούν στις επίσημες τελετές που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία και στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το αεροπλανοφόρο Αναντολού θα δέσει στο λιμάνι της Κύπρου και στη συνέχεια θα ηγηθεί μιας ναυτικής παρέλασης με τη συμμετοχή 50 πολεμικών πλοίων, όπως φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια και πλοία αποβίβασης. Θα πραγματοποιηθεί παρέλαση μαχητικών τζετ πάνω από την ΤΔΒΚ με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, το πυροβολικό θα χαιρετίσει με 50 βολές».

ΚύπροςΤουρκίαΚατεχόμεναΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεισβολή στην ΚύπροΚυριάκος Μητσοτάκης