Κόσμος|18.07.2024 08:20

Μπάιντεν: O Τσακ Σούμερ φέρεται να του ζήτησε να αποσυρθεί, μήνυμα και από Πελόζι

Newsroom

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Μάλιστα, αμερικανικά ΜΜΕ, αποκαλύπτουν πως από τη μία ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία των ΗΠΑ, ο Τσακ Σούμερ ζήτησε από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί, και από την άλλη πως η Νάνσυ Πελόζι του έστειλε μήνυμα πως δεν μπορεί να νικήσει στις εκλογές.

Ο Σούμερ, σύμφωνα με το ABC, φέρεται να είπε στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, πως το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη θα ήταν να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Χακίμ Τζέφρις, φέρεται επίσης να εξέφρασε την ίδια θέση απευθείας στον Μπάιντεν, κατά το δίκτυο.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Σούμερ έκανε λόγο για «αβάσιμη σεναριολογία», εκτός αν «η πηγή είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν ή ο Τσακ Σούμερ», προσθέτοντας πως ο γερουσιαστής «μετέφερε της απόψεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του στον πρόεδρο Μπάιντεν».

Νωρίτερα χθες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, που θεωρείται πως έχει μεγάλη επιρροή, έγινε ο 20ός κοινοβουλευτικός της παράταξης που κάλεσε δημόσια τον κ. Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί.

Μήνυμα Πελόζι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και η  πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε ιδιαιτέρως στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε πρόσφατη συνομιλία τους ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το CNN.

Το δίκτυο αναφέρει πως η Πελόζι φέρεται να διαμήνυσε στον Μπάιντεν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο, αν συνεχίσει να επιδιώκει μια δεύτερη θητεία, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που ενημερώθηκαν για το τηλεφώνημα.

Ο πρόεδρος απάντησε με αντεπίθεση, λέγοντας στην Πελόζι ότι έχει δει δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει, ανέφερε μία πηγή. Μια άλλη από τις πηγές περιέγραψε ότι ο Μπάιντεν έγινε αμυντικός σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. Κάποια στιγμή, η Πελόζι ζήτησε από τον Μάικ Ντόνιλον, μακροχρόνιο σύμβουλο του Μπάιντεν, να μπει στη γραμμή για να συζητήσουν τα δεδομένα.

Καμία από τις πηγές δεν ανέφερε αν η Πελόζι είπε στον Μπάιντεν σε αυτή τη συνομιλία ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος πρέπει να αποσυρθεί από την κούρσα του 2024.

Νάνσι ΠελόζιΤζο ΜπάιντενΗΠΑειδήσεις τώραεκλογές ΗΠΑ