Κόσμος|18.07.2024 09:14

Φον ντερ Λάιεν: Κρίσιμη ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για ανανέωση της θητείας της στην Κομισιόν – Τα στρατόπεδα

Newsroom

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν θα επιβεβαιώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ψηφοφορία που θα οδηγήσει είτε σε μια δεύτερη θητεία για την πρώτη γυναίκα ηγέτη της ΕΕ είτε θα οδηγήσει το μπλοκ σε μια κρίση εν μέσω θέρους.

Η φον ντερ Λάιεν προκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο μήνα για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτών, δηλαδή την απλή πλειοψηφία του νεοεκλεγέντος, πιο δεξιού κοινοβουλίου.

Στα χαρτιά, η φον ντερ Λάιεν έχει τους αριθμούς, καθώς οι τρεις ομάδες που την υποστήριξαν επίσημα το 2019 - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Κεντρώοι - έχουν 401 ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι πολύ πειθαρχημένες και οι ειδικοί αναμένουν ότι περίπου το 10-15% των ευρωβουλευτών θα παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή υπό την κάλυψη της μυστικής ψηφοφορίας. Δεν μπορεί καν να υπολογίζει στην ομόφωνη υποστήριξη της δικής της ομάδας του ΕΛΚ.

Η ομάδα Renew (Κέντρο) θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη φον ντερ Λάιεν - τέσσερα μέλη της Fianna Fail έχουν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν, υποστηρίζοντας ότι έχει υποστηρίξει υπερβολικά το Ισραήλ στον πόλεμο του κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο Billy Kelleher, αντιπρόεδρος της Renew, δήλωσε ότι υπό την εποπτεία της η ΕΕ είχε πάψει να θεωρείται «ειλικρινής διαμεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Οι συνομιλίες εντός των ομάδων συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Θα εκθέσει το πρόγραμμά της για τα επόμενα πέντε χρόνια σε ομιλία της στη συνέλευση του Στρασβούργου στις 9 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη.

Το πρόγραμμα αυτό είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών -ιδίως από την ομάδα του ΕΛΚ- ότι η οικονομική ισχύς της Ευρώπης μειώνεται έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Αναμένεται επίσης να υποσχεθεί τη συνέχιση της πράσινης συμφωνίας και να παρουσιάσει ιδέες για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Άλλα θέματα που είναι πιθανό να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της είναι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και η υβριδική απειλή από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ύποπτου ρόλου της Μόσχας στη χρήση της απειλής της μετανάστευσης για την αποδυνάμωση και την άσκηση πίεσης στην ΕΕ.

Οι Πράσινοι, δυνητικός ρυθμιστής της ψηφοφορίας με 53 ευρωβουλευτές, τείνουν να είναι πιο πειθαρχημένοι από άλλες ομάδες, αλλά επέμειναν ότι δεν θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν μέχρι να εμφανιστεί η φον ντερ Λάιεν στο βήμα της Συνέλευσης του Στρασβούργου την Πέμπτη το πρωί.

Οι Πράσινοι ψήφισαν κατά της φον ντερ Λάιεν το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι πέρασε με μόλις εννέα ψήφους διαφορά.

Εάν η φον ντερ Λάιεν χάσει, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προθεσμία ενός μηνός για να προτείνουν έναν εναλλακτικό υποψήφιο. Εκτός από τη δημιουργία κενού ηγεσίας, μια απόρριψη θα προκαλούσε τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση του μπλοκ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η Ευρώπη παλεύει με το πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ορισμένες πηγές της ΕΕ υποστήριξαν ότι η μυστική ψηφοφορία θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της φον ντερ Λάιεν, επιτρέποντας στους ευρωβουλευτές να την επικρίνουν δυνατά και να ψηφίσουν διακριτικά «ναι» για να αποφύγουν μια θεσμική κρίση.

Ένας μπαλαντέρ, ωστόσο, είναι η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Τζόρτζια Μελόνι. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός απείχε από τον επαναδιορισμό της φον ντερ Λάιεν, εξοργισμένος που αποκλείστηκε από μια συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας που διαμορφώθηκε μεταξύ έξι ανδρών ηγετών από τρεις κυρίαρχες πολιτικές ομάδες.

Όμως από τότε που η Μελόνι ήρθε στην εξουσία είχε μια γόνιμη σχέση με την επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει αποδεσμεύσει κονδύλια στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας ύψους 194 δισ. ευρώ και ακολούθησε το παράδειγμα της Ρώμης στη σύναψη συμφωνιών με αφρικανικές χώρες με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι 78 ευρωβουλευτές του ECR είναι πιθανό να διχαστούν, με το Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας να ψηφίζει κατά της φον ντερ Λάιεν και το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, υπό την ηγεσία του Τσέχου πρωθυπουργού, Πετρ Φιάλα, να την υποστηρίζει. Μετά από μια πρόσφατη συνάντηση με τη von der Leyen, η ομάδα ECR έγραψε στο Twitter ότι η επόμενη Επιτροπή "χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή πορείας".

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Iratxe Garcia Perez, δήλωσε στην ισπανική El Diaro ότι η ομάδα της δεν θα δώσει στη φον ντερ Λάιεν «λευκή επιταγή», αλλά και ότι δεν θα λάβει την απόφασή της με βάση άλλες ομάδες.

ψηφοφορίαΕυρωβουλήειδήσεις τώραΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοOύρσουλα φον ντερ Λάιεν