Κόσμος|18.07.2024 11:12

Εκλογές ΗΠΑ: Ακόμη ένα πλήγμα στην εκστρατεία του Μπάιντεν, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για να αποσυρθεί

Newsroom

Ασφυκτικές άρχισαν να γίνονται οι πιέσεις στον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στο Λευκό Οίκο, με την με την προεκλογική του δραστηριότητα να έχει σταματήσει λόγω νόσησης με κορονοϊό. Και όλα αυτά την ώρα που η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει νέα ώθηση μετά την εμφάνισή του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων και την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, το περασμένο Σάββατο.

Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν

Τα δύο κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χέικιμ Τζέφρις, φέρονται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να έχουν συναντήσει κατ' ιδίαν τον Μπάιντεν για να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την υποψηφιότητά του.

Επιπρόσθετα, η Νάνσι Πελόζι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, φέρεται επίσης να του είπε ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ανακοινώνοντας τη λοίμωξη από κορονοϊό το βράδυ της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο 81χρονος αντιμετώπιζε ήπια συμπτώματα. Η Karine Jean-Pierre, η εκπρόσωπος Τύπου του, δήλωσε ότι ο πρόεδρος εμβολιάστηκε και ενισχύθηκε. Έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό δύο φορές στο παρελθόν.

Ο Μπάιντεν εθεάθη νωρίτερα μέσα στην ημέρα να επισκέπτεται υποστηρικτές του στο Λας Βέγκας και να μιλάει σε εκδήλωση. Αργότερα το βράδυ ακύρωσε μια προεκλογική ομιλία. Ο γιατρός του προέδρου, Κέβιν Ο'Κόνορ, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως ρινική καταρροή και βήχα, και του είχε χορηγηθεί η πρώτη δόση του Paxlovid.

Ο Μπάιντεν αναγκάστηκε επίσης να ακυρώσει μια ομιλία στην UnidosUS, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των Λατίνων πολιτών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να αναζωογονήσει την απήχησή του στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, όπου το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί από το 2020.

Αργότερα την Τετάρτη, εθεάθη να ανεβαίνει αργά και προσεκτικά τα σκαλιά προς το αεροπλάνο. Δεν φορούσε μάσκα. Καθώς επιβιβαζόταν στο Air Force One ακούστηκε να λέει: «Ωραία, αισθάνομαι καλά».

Πρόκειται για ένα ξαφνικό και εξουθενωτικό τέλος σε ένα ταξίδι όπου υποτίθεται πως ο Μπάιντεν θα έμπαινε εκ νέου δυναμικά στην προεκλογική του εκστρατεία - μετά την παύση που προκάλεσε η απόπειρα δολοφονίας του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν βρισκόταν ήδη σε κλυδωνισμό από την αυξανόμενη διαφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έπειτα από την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα, παρατηρεί το BBC και συνεχίζει: Αυτή η προεκλογική εκστρατεία μοιάζει να κινείται με χαοτικούς, απρόβλεπτους ρυθμούς.

Η ασθένεια του Μπάιντεν έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα.

Κατά τη διάρκεια ξεχωριστών ιδιωτικών συναντήσεών τους με τον Μπάιντεν, οι Σούμερ και Τζέφρις εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους ότι η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά άλλες κούρσες για τη Βουλή και τη Γερουσία, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πελόζι, επίσης, φέρεται σύμφωνα με το CNN να είπε στον πρόεδρο σε πρόσφατη συνομιλία ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο, καθώς και την προεδρία.

Περίπου δύο δωδεκάδες Δημοκρατικοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Άνταμ Σιφ, βουλευτή από την Καλιφόρνια, ο οποίος δήλωσε ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο πρόεδρος μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.

Ο Σούμερ και ο Τζέφρις - οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου - συναντήθηκαν με τον Μπάιντεν κατ' ιδίαν τις τελευταίες ημέρες και εξέφρασαν τις ανησυχίες των συναδέλφων τους ότι η παρουσία του στην κορυφή του ψηφοδελτίου των εκλογών του Νοεμβρίου θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητές τους να ελέγξουν οποιοδήποτε από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ABC News, της Washington Post και του Politico.

«Ο πρόεδρος είπε και στους δύο ηγέτες ότι είναι ο υποψήφιος του κόμματος, σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί και με τους δύο για να περάσει την ατζέντα των 100 ημερών του για να βοηθήσει τις εργαζόμενες οικογένειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς μετά τις αναφορές.

Εκπρόσωπος του κ. Τζέφρις δήλωσε ότι «ήταν μια ιδιωτική συζήτηση που θα παραμείνει ιδιωτική». Το γραφείο του κ. Σούμερ χαρακτήρισε τις αναφορές «ανούσιες εικασίες», αλλά πρόσθεσε ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών «μετέφερε τις απόψεις της ομάδας του απευθείας στον Πρόεδρο Μπάιντεν».

ΗΠΑΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώρα