Κόσμος|18.07.2024 15:15

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν για δεύτερη θητεία

Newsroom

Επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ψηφοφορία που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν με 401 ψήφους υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αριστερά είχε κάνει πρόταση να αναβληθεί η σημερινή ψηφοφορία, κάτι το οποίο όμως δεν υπερψηφίστηκε.

Το πρωί η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της έκανε τον απολογισμό της προηγούμενης θητείας της, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ήρθα να ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης σας για πρώτη φορά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε μαζί. Σε αυτήν την αίθουσα, προτείναμε το Next Generation EU, ενώ ενώπιον όλων μας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε για τον πόλεμο και κανένας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του».

«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα»

Το έργο της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης τονίστηκε στις κατευθυντήριες γραμμές της φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, θα προταθεί μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ξεκινώντας από μια ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας και άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας - μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας».

H υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, επισήμανε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου».

Όσον αφορά στη διεύρυνση, τονίστηκε ότι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.

Για το προσφυγικό

Σε ό,τι φορά τη διαχείριση των συνόρων της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι σε μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Επιτροπής, θα προτείνει να τριπλασιαστεί ο αριθμός των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων (Frontex) σε 30.000. Δεσμεύτηκε, επίσης, να προτείνει μια νέα προσέγγιση για την επιστροφή των μεταναστών. «Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και τους πολίτες μας με υβριδικές επιθέσεις», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Εχθρικοί παράγοντες που σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και θα πρέπει να τιμωρηθούν». Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα διορίσει Επίτροπο για τις σχέσεις με τη Μεσόγειο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  δεσμεύτηκε η επόμενη Επιτροπή να προτείνει ένα «νέο σύμφωνο καθαρών βιομηχανιών που θα βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας», των οποίων «οι υψηλές τιμές εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητά μας», όπως είπε. Τόνισε, επίσης, ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για καθαρή μείωση κατά 90% έως το 2040 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ σε σύγκριση με το 1990, ως βασικό βήμα προς την επίτευξη της ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Η Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τρεις νέες θέσεις επιτρόπων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση της Φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία τριών νέων θέσεων επιτρόπων για την άμυνα, που θα συνεργαστεί με την Κάγια Κάλας, διάδοχο του Χοσέπ Μπορέλ στο τιμόνι της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τη στέγαση, που είχαν ζητήσει οι Σοσιαλιστές, και τη Μεσογειακή Περιφέρεια για την ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες και απώτερο στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

πρόεδροςΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιενειδήσεις τώρα