Κόσμος|19.07.2024 04:00

Συγκλονιστική περιγραφή αστροναύτη που γύρισε από το διάστημα: «Είδα κάτι που δεν έπρεπε να δω - Δάκρυσα»

Newsroom

Το να επισκεφτείς μια άλλη χώρα ή κάποιον άλλον τόπο πολύ συχνά βοηθά στη διεύρυνση των οριζόντων μας  - αλλά είχατε ποτέ σκεφτεί τι θα μπορούσε να κάνει στο μυαλό σας ένα ταξίδι στο διάστημα;

Θα φανταζόσασταν ότι μετά από αρκετά μακρά και εξαντλητικά χρόνια εκπαίδευσης, οι περισσότεροι αστροναύτες θα είχαν αποσυντονιστεί στην ιδέα να βλέπουν τον πλανήτη Γη από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά;

Αλλά προφανώς, τίποτα δεν μπορεί ποτέ να σας προετοιμάσει για την εμπειρία του να δείτε το διάστημα με τα ίδια σας τα μάτια για πρώτη φορά.

Η εμπειρία είναι συχνά τόσο παράξενη ώστε αρκετοί αστροναύτες αναφέρουν ότι επιστρέφουν στη Γη με μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη ζωή.

«Είδα κάτι που δεν έπρεπε να δω»

Για τον αστροναύτη Mike Massimino, η εμπειρία του να δει τον κόσμο μας από το διάστημα δεν ήταν μόνο συγκλονιστική, αλλά τον άφησε να αισθάνεται ότι είδε κάτι που οι άνθρωποι δεν έπρεπε να «βλέπουν».

Μιλώντας σε μια συνέντευξη ο Massimino - ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο διάστημα το 2002 - θυμήθηκε τον ακριβή λόγο για τον οποίο η θέαση του πλανήτη μας από μακριά έμοιαζε λάθος.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι αυτό είναι πολύ όμορφο για να το βλέπουν οι άνθρωποι», εξήγησε και πρόσθεσε: «[Ένιωσα ότι] δεν είναι γραφτό να το δούμε αυτό, [ότι] είναι σαν ένα μυστικό».

«Δάκρυσα»

Ο Massimino συνέχισε να εξηγεί ότι το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο που έστρεψε το κεφάλι του μακριά από το παράθυρο για μια στιγμή πριν συγκεντρώσει τις σκέψεις του και κοιτάξει πίσω.

«Τότε συγκινήθηκα λίγο και άρχισα να δακρύζω, μόνο και μόνο από την ομορφιά του πλανήτη μας», θυμάται.

Είπε ότι βλέποντας τη Γη από ψηλά, του έδωσε επίσης μια νέα προοπτική για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς μπορούσες να δεις τις -ευρείας κλίμακας- αλλαγές που συμβαίνουν από μακριά.

«Αν υπάρχουν λίμνες που στεγνώνουν, αν υπάρχουν τροπικά δάση που αρχίζουν να εξαφανίζονται, σημάδια ρύπανσης, μπορείς να τα δεις αυτά από το Διάστημα», είπε.

Ο πρώην αστροναύτης συνέχισε προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να κάνουμε θετικές αλλαγές στο περιβάλλον μας, αλλά «πρέπει να δώσουμε στον πλανήτη μας την ευκαιρία να ανακάμψει».

Ο Massimino είναι ένας από τους πολλούς αστροναύτες που βίωσαν το φαινόμενο -που συνήθως αναφέρεται ως «φαινόμενο της Επισκόπησης»- με αρκετές μαρτυρίες αστροναυτών να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Το φαινόμενο της Επισκόπησης

Ο πρώην αστροναύτης συνέχισε προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να κάνουμε θετικές αλλαγές στο περιβάλλον μας, αλλά «πρέπει να δώσουμε στον πλανήτη μας την ευκαιρία να ανακάμψει».

Ο Massimino είναι ένας από τους πολλούς αστροναύτες που βίωσαν το φαινόμενο γνωστό ως «φαινόμενο της Επισκόπησης», όπως ο αστροναύτης Ron Garan ο οποίος εξήγησε πως βλέποντας τον πλανήτη μας για πρώτη φορά συνειδητοποίησε πόσο αλληλένδετοι είμαστε όλοι.

«Είναι προφανές από το πλεονεκτικό σημείο του Διαστήματος ότι ζούμε ένα ψέμα. Πρέπει να περάσουμε από το να σκεφτόμαστε οικονομία, κοινωνία, πλανήτης στο να σκεφτόμαστε πλανήτης, κοινωνία, οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Γηαστροναύτηςδιάστημαειδήσεις τώρα