Κόσμος|19.07.2024 06:55

«Κλίμα κηδείας» στους Δημοκρατικούς: Ασφυκτικές πιέσεις στον Μπάιντεν μετά τον Covid και τις κακές δημοσκοπήσεις - Έρχεται η ώρα της Καμάλα;

Newsroom

Χτυπημένος από τον Covid 19 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται απομονωμένος όχι μόνο από τον ιό αλλά και από το κόμμα του με τις πιέσεις για να παραιτηθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές να έχουν γίνει ασφυκτικές.

Δεν είναι μόνο οι κακές δημοσκοπήσεις αλλά και πλήθος Δημοκρατικών που με αφορμή την κακή εμφάνισή του (τρέκλιζε καθώς κατέβαινε από το προεδρικό αεροπλάνο) θεωρούν αδύνατη μια νίκη επί του αντιπάλου του, Ντόναλντ Τραμπ. 

Ενώ συνεχίζει να επιμένει να είναι υποψήφιος, ο πρόεδρος, σύμφωνα με τoν Guardian, φέρεται να έχει αρχίσει να θέτει ερωτήματα σχετικά με τα αρνητικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και κατά πόσον η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, που θεωρείται το φαβορί για να τον αντικαταστήσει σε περίπτωση που αποσυρθεί, τα πήγαινε καλύτερα.

«Κλίμα κηδείας» στους Δημοκρατικούς - Θα αποσυρθεί το Σαββατοκύριακο;

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί εκτιμούν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios ότι η πίεση μελών του Κογκρέσου και στενών φίλων του κόμματος θα πείσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο. 

Ανάμεσα τους και η Νάνσι Πελόζι όσο και ο γερουσιαστής Σούμερ, με την Πελόζι να του λέει επί της ουσίας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά του και ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και ότι πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του, ανέφερε σήμερα η Washington Post.

Οι Δημοκρατικοί αναμένουν πλήρως ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα δείξουν μια πιθανή εκτίναξη που θα μπορούσε να ρίξει και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. 

«Η επιλογή του είναι να γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να είναι σιγουρέψει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν. Προσεύχομαι να κάνει το σωστό», γνωστοποίησε στο ίδιο πρακτορείο στενός φίλος του προέδρου.

«Το κλίμα είναι πένθιμο, όλοι περιμένουμε την αναπόφευκτη απόφαση» είπε Δημοκρατικό στέλεχος σε δημοσιογράφο του BBC.

Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο από το αν θα χάσει ο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η ανησυχία τώρα είναι ότι αν παραμείνει στην κορυφή του ψηφοδελτίου, θα συμπαρασύρει άλλους υποψήφιους των Δημοκρατικών και θα μπορούσε να δώσει στους Ρεπουμπλικάνους την πλειοψηφία και στη Βουλή και στη Γερουσία.

Αν συμβεί αυτό, αυτό θα επιτρέψει στον Τραμπ να περάσει σχεδόν οποιαδήποτε νομοθεσία του αρέσει.

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Μπάιντεν να υποκύψει στις πιέσεις και να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις κάτι που θα εκτόνωνε την ένταση στο κόμμα των Δημοκρατικών. Δεν είναι όμως ακόμη σίγουρο πότε και πώς θα ανακοινωνόταν μία πιθανή διαδοχή της Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών, τη στιγμή που μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η στάση των Ομπάμα και Κλίντον.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα γράφει ότι οι Δημοκρατικοί εστιάζουν σε μία νίκη στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, πολιτείες τις οποίες εάν κερδίσουν, θα κατακτήσουν και τον αγώνα της προεδρίας.

Φωτιά έχουν πάρει τα στοιχήματα

Οι στοιχηματικές εταιρείες στην πλατφόρμα της αγοράς προβλέψεων Polymarket πιστεύουν τώρα ότι υπάρχει 64% πιθανότητα να αποχωρήσει ο Μπάιντεν από την κούρσα από περίπου 33% νωρίς την Τετάρτη.

Παράλληλα, τα στοιχήματα υπέρ της ανάδειξης της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας των Δημοκρατικών αυξήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τα γραφεία στοιχημάτων στο Polymarket να προβλέπουν ότι έχει πλέον πιθανότητες 45%, ενώ τα ποσοστά του προέδρου Τζο Μπάιντεν έπεσαν από το 80% την Τετάρτη στο 40%.Η PredictIt -η οποία επίσης δέχεται στοιχήματα για τις εκλογές- είδε επίσης τα στοιχήματα να αυξάνονται απότομα υπέρ της Χάρις ως υποψήφιας των Δημοκρατικών την Πέμπτη. Τα στοιχήματα στο PredictIt δίνουν στον Μπάιντεν αποδόσεις 37 σεντς ανά μετοχή (που αντιστοιχούν σε πιθανότητα 37%) για να κερδίσει το χρίσμα, έναντι 51 σεντς ανά μετοχή της Χάρις.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Δημοκρατικών, οι παίκτες του στοιχήματος είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η Χάρις έχει περισσότερες πιθανότητες από αυτόν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Στο Polymarket, οι εταιρείες στοιχημάτων λένε ότι η Χάρις έχει 20% πιθανότητες να κερδίσει σε σύγκριση με τις 12% του Μπάιντεν. Ομοίως, οι στοιχηματίες της PredictIt δίνουν στην αντιπρόεδρο 26% πιθανότητες νίκης, έναντι 19% του Μπάιντεν.

Ανησυχούν για ενδεχόμενος χάος οι Αμερικανοί

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το Reuters, τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς φοβούνται ότι η χώρα τους διολισθαίνει στο χάος.

Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ φαίνεται πως δεν έχει επηρεάσει το πως θα ψηφίσουν οι εκλογείς, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του Τζο Μπάιντεν, με 43% έναντι 41%.

Περίπου το 84%  εξέφρασε ανησυχία για βίαιες ενέργειες εξτρεμιστών μετά τις εκλογές. Μόλις το 5% εμφανίστηκε διατεθειμένο να συγχωρήσει την πολιτική βία, θεωρώντας ότι είναι αποδεκτό κάποιος από το κόμμα που υποστηρίζει να καταφεύγει στη βία για την επίτευξη πολιτικού στόχου.

Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ φαίνεται ότι έχει ενισχύσει την πεποίθηση ότι τον έχει επιλέξει ο «Κύριος». Το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι ο Τραμπ «ευνοείται από τη Θεία Πρόνοια ή το θέλημα του Θεού».Την άποψη αυτή συμμερίστηκε, επίσης, και το 11% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών.

προεδρικές εκλογέςΤζο ΜπάιντενΗΠΑειδήσεις τώρα