Κόσμος|19.07.2024 12:48

ΗΠΑ: Θα αποχωρήσει από την κούρσα για την προεδρεία ο απομονωμένος Μπάιντεν; Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 72 ώρες

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι πιο απομονωμένος από ποτέ, με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας να πιστεύουν πλέον κατ' ιδίαν ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εκστρατεία του για μια δεύτερη θητεία - και μάλιστα σύντομα.

«Οι επόμενες 72 ώρες είναι κρίσιμες», μετέφερε την Πέμπτη σε βοηθούς του ένας κυβερνήτης των Δημοκρατικών που βρίσκεται σε στενή επαφή με στελέχη του κόμματος. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα».

Σε συνεντεύξεις τους στο CNN, πολλές πηγές που γνωρίζουν τη δυναμική στο εσωτερικό της Δυτικής Πτέρυγας και της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσαν ότι υπάρχει πλέον ευρεία αποδοχή ότι η παραμονή του Μπάιντεν στην κούρσα του 2024 είναι εντελώς αβάσιμη.

Εξαιρετικά απομονωμένος ο Μπάιντεν

Ένας άλλος κορυφαίος Δημοκρατικός που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο περιέγραψε τον Μπάιντεν ως «εξαιρετικά απομονωμένο» μετά το προεδρικό ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου. Πολλές πηγές δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους του Μπάιντεν -συμπεριλαμβανομένης της συμβούλου Ανίτα Νταν, του δικηγόρου Μπομπ Μπάουερ και της προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας Τζεν Ο' Μάλεϊ Ντίλον- αντιμετώπισαν την οργή της οικογένειας του προέδρου μετά το ντιμπέιτ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο στενός ο εσωτερικός κύκλος των συμβούλων του Μπάιντεν με ελεύθερη πρόσβαση στον πρόεδρο, ο οποίος ήταν ήδη φημισμένα μικρός και αδιαπέραστος.

Τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ που σόκαρε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του, τους φίλους του και τους Δημοκρατικούς σε όλο το κόμμα, ένας εντυπωσιακά μικρός αριθμός από τους πιο πιστούς συνεργάτες του - με κυριότερους από αυτούς τους επί δεκαετίες συμβούλους του Mike Donilon και Steve Ricchetti - και μέλη της οικογένειας Μπάιντεν φαίνεται να έχουν οχυρωθεί μαζί με τον πρόεδρο. Αυτός ο στενός κύκλος έχει θορυβήσει πολλούς Δημοκρατικούς, οι οποίοι αμφισβητούν το κατά πόσον ο Μπάιντεν λαμβάνει ρεαλιστικά στοιχεία για την κατάντια της υποψηφιότητάς του.

Η αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Annie Tomasini, μακροχρόνια βοηθός των Μπάιντεν, συμμετέχει μαζί με τον Donilon και τον Ricchetti στη διαμόρφωση μιας προστατευτικής φούσκας γύρω από τον πρόεδρο. Ο Άντονι Μπερνάλ, προσωπάρχης της Τζιλ Μπάιντεν, έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρός κατά τη διάρκεια της εντεινόμενης κρίσης και έχει καταπνίξει κάθε ένδειξη διαφωνίας, λένε δύο πηγές, αναφέροντας τυχόν αρνητές στην πρώτη κυρία. Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον στενό κύκλο των συμβούλων δήλωσε ότι ο Τομασίνι δεν παίζει κανένα ρόλο στην απόφαση για το ποιον βλέπει και με ποιον μιλάει ο πρόεδρος.

Ο Ricchetti είναι πιο ξεκάθαρος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν τη δυναμική μέσα στη Δυτική Πτέρυγα, κυρίως επειδή παραμένει το πρόσωπο αναφοράς για τους νομοθέτες που προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στον πρόεδρο.

Τι απαντά η πλευρά του Μπάιντεν

Εν μέσω μίας φρενίτιδας εικασιών σχετικά με το μέλλον του Μπάιντεν, οι ανώτεροι σύμβουλοι του Μπάιντεν στη Δυτική Πτέρυγα δήλωσαν στο CNN το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν είχαν καμία συζήτηση μεταξύ τους - ή με τον Μπάιντεν - σχετικά με την αποχώρησή του από την προεδρική κούρσα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστορία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι «υπερήφανος για την καλά καταρτισμένη ομάδα που έχει δημιουργήσει».

Πηγές δήλωσαν επίσης στο CNN ότι η πρόσφατη αντίδραση του προέδρου στις κακές δημοσκοπήσεις ήταν να αμφισβητήσει το κατά πόσον υπάρχει κάποιος άλλος που θα είχε καλύτερες επιδόσεις από αυτόν. Εν τω μεταξύ, οι συναντήσεις και τα τηλεφωνήματα με οποιονδήποτε θα μπορούσε να έρθει φέρνοντας άσχημα νέα φαίνεται να έχουν σταματήσει.

να πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον στενό κύκλο του Μπάιντεν επέμεινε ότι ο Ντόνιλον και ο Ρικέτι έχουν παρουσιάσει στον Μπάιντεν μια σειρά από απόψεις και ότι ο ίδιος ο πρόεδρος έχει μιλήσει απευθείας με πολλά στελέχη του κόμματος για να ακούσει τα σχόλιά τους.

Και σε μια συνάντηση με τον κορυφαίο Δημοκρατικό της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries, ο Μπάιντεν αμφισβήτησε επιθετικά την άποψη ότι οι συνάδελφοι του Jeffries ήθελαν να κάνει στην άκρη.

Πιέσεις από το Καπιτώλιο

Σε αντίθεση με το Καπιτώλιο, όπου οι Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εκφράζουν δημοσίως τις ανησυχίες τους -μέχρι στιγμής, 20 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν βγει να καλέσουν τον Μπάιντεν να αποχωρήσει-, οι βοηθοί του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας δεν είχαν παρά να συνεχίσουν να κάνουν την καθημερινή τους δουλειά. Καθώς ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοι της εκστρατείας του συνεχίζουν να επιμένουν δημοσίως ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να πάει πουθενά, το κλίμα σε πολλές γωνιές του Λευκού Οίκου και της εκστρατείας είναι βαθιά απελπισμένο.

Η εντυπωσιακά αποτυχημένη εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ - και η καθοδική πορεία της υποψηφιότητάς του έκτοτε - έχει προκαλέσει σοβαρή δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, με πολλούς να δείχνουν με το δάχτυλο τους ανώτερους συμβούλους. Αξιωματούχοι εντός και εκτός της διοίκησης έχουν αμφισβητήσει σιωπηλά τις προθέσεις εκείνων που ανήκουν στον στενό κύκλο του προέδρου - και αν η επιλογή τους να παραμείνουν στην πορεία με κάθε κόστος πηγάζει από τον φόβο να παραδεχτούν ότι έχουν παρερμηνεύσει την κατάσταση ή από την επιθυμία να διατηρήσουν την εγγύτητά τους στην εξουσία.

Τζο ΜπάιντενΗΠΑεκλογές ΗΠΑειδήσεις τώραΛευκός Οίκος