Κόσμος|19.07.2024 17:30

Ιταλία: Δημοσιογράφος θα πληρώσει πρόστιμο 5.000 ευρώ επειδή είπε τη Μελόνι «κοντή»

Newsroom

Αποζημίωση 5.000 ευρώ καλείται να καταβάλει στην Τζόρτζια Μελόνι μια δημοσιογράφος η οποία καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή είπε την Ιταλίδα πρωθυπουργό...κοντή.

«Μικρή γυναίκα»

Ειδικότερα, η Τζούλια Κορτέζε, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1.200 ευρώ για μια ανάρτησή της στο Twitter, που τώρα ονομάζεται Χ, τον Οκτώβριο του 2021 για το ύψος της Μελόνι, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «body shaming».

«Δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,20. Δεν μπορώ καν να σε δω», είχε γράψει η Κορτέζε στο X. Σε μια άλλη ανάρτηση, αποκάλεσε την πρωθυπουργό «μια μικρή γυναίκα».

Η ανάρτηση της Κορτέζε σχετικά με το ύψος της πρωθυπουργού – και το επακόλουθο πρόστιμο – ακολουθεί μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της δημοσιογράφου και της Ιταλίδας ηγέτη.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Μελόνι δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Κορτέζε για την ανάρτηση μιας επεξεργασμένης εικόνας που απεικόνιζε την Ιταλίδα πρωθυπουργό μπροστά από μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία του εκλιπόντος φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι.

«Πίστευα ότι αυτή η παραποιημένη φωτογραφία είναι μοναδικής βαρύτητας», έγραψε η Μελόνι στο Facebook. «Έχω ήδη δώσει εντολή στον δικηγόρο μου να κινηθεί νομικά εναντίον αυτής της κατάπτυστης φάρσας. Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει η αριστερή δημοσιογραφία;».

Ενώ ο δικαστής στην εν λόγω υπόθεση έκρινε ότι η ανάρτηση με τον Μουσολίνι δεν συνιστά έγκλημα, το δικαστήριο έκρινε υπέρ της Μελόνι όσον αφορά τα σχόλια για το ύψος της.

«Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει σοβαρό πρόβλημα με την ελευθερία της έκφρασης»

Η ίδια η δημοσιογράφος σχολίασε για την απόφαση ότι «η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει σοβαρό πρόβλημα με την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοσιογραφική διαφωνία». «Ας ελπίσουμε για καλύτερες μέρες μπροστά μας. Δεν θα το βάλουμε κάτω!», πρόσθεσε. Η Κορτέζε μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της ποινής και ο δικηγόρος της Μελόνι δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα δωρίσει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα οποιαδήποτε αποζημίωση λάβει τελικά.

Ένα πολύ μεγάλος αριθμός αγωγών εναντίον δημοσιογράφων καταγράφηκε φέτος από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι υποβίβασαν την Ιταλία κατά πέντε θέσεις στην 46η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2024.

Ιταλίαδημοσιογραφίαειδήσεις τώραΤζόρτζια ΜελόνιΜπενίτο Μουσολινι