Κόσμος|20.07.2024 11:20

Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν για τα 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στα Κατεχόμενα για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής την Κύπρο. Ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ συμμετέχουν επίσης στις «εορταστικές» εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν παρέλαση 50 πλοίων και επίδειξη στον αέρα από τα Τουρκικά Αστέρια.

Η στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία έχει ξεκινήσει. Στις 10.00 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε το Μνημείο Ατατούρκ μαζί με τον Τ/Κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και κατέθεσε στεφάνι.

Υπογράφοντας το Ειδικό Βιβλίο του Μνημείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε:

«Είμαστε υπερήφανοι που φτάσαμε στην 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της 20ής Ιουλίου, την οποία οι ηρωικές μας Ένοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν χέρι χέρι με τον τουρκοκυπριακό λαό. Με την επιχείρηση αυτή το τουρκικό έθνος απέδειξε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο την ακλόνητη δέσμευσή του για την ανεξαρτησία και το μέλλον του. Ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει τον αγώνα του για ανεξαρτησία, που στέφθηκε με νίκη, με την υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας Δημοκρατίας της Τουρκίας, και ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και αυτοπεποίθηση. Πιστεύω ειλικρινά ότι η ελευθερία που αποκτήθηκε με κόστος τη ζωή των ηρώων μας ως αποτέλεσμα σκληρών αγώνων θα συνεχιστεί για πάντα. Με την ευκαιρία αυτή, αποτίω φόρο τιμής στους μάρτυρές μας που μας κληροδότησαν αυτή την πατρίδα και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στους βετεράνους μας. Ας αναπαυθεί η ψυχή σας εν ειρήνη».

Ο Ερντογάν έφτασε στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 09.30 με το ιδιωτικό του αεροσκάφος για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ής Ιουλίου». Έγινε δεκτός από τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ με επίσημη τελετή στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου.

Παρέλαση με 50 πλοία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάνει ειδικές προετοιμασίες για την 50ή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Θα διοργανωθούν επίσης από την ΤΔΒΚ πολλές εκδηλώσεις, όπως πορείες μνήμης και επισκέψεις σε τάφους νεκρών. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το αεροπλανοφόρο Anadolu θα πραγματοποιήσει λιμενική επίσκεψη και θα συμμετάσχει στην παρέλαση στη θάλασσα με 50 πλοία για τον εορτασμό της 50ής επετείου. Εκτός από το σόου της ομάδας ακροβατικών Turkish Stars, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν 50 κανονιοβολισμοί από το πυροβολικό, συναυλίες με τη συμμετοχή ορχήστρας και στρατευμάτων mehteran και διάσημων καλλιτεχνών, σεμινάριο ‘Happy Peace Operation’, συνέδρια, συμπόσια, αθλητικοί αγώνες, δενδροφύτευση, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών. Επιπλέον, θα εκδοθούν ειδικά αναμνηστικά γραμματόσημα και κέρματα για την 50ή επέτειο.

ΛευκωσίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεισβολή στην Κύπροειδήσεις τώραΚύπροςΤουρκία