Κόσμος|20.07.2024 12:26

Ερντογάν από κατεχόμενα: Ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή - Λαμβάνονται ανεύθυνα μέτρα που απειλούν την ασφάλεια

Μαρία Ζαχαράκη

«Πρόσφατα, δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας προέβη και πάλι σε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπαμε ότι θα είμαστε στο νησί στις 20 του μήνα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στα κατεχόμενα.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Του είπαμε "ελπίζω να μην κάνετε καμιά προκλητική αναφορά" και μας είπε ότι δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο. Εμείς του είπαμε: "Αφού δεν σκέφτεσαι κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει θέμα τότε" και συνεχίσαμε το δρόμο μας».

«Εν όψει των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, λαμβάνονται εξαιρετικά ανεύθυνα μέτρα που κινδυνεύουν να απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή. Δεν ωφελεί κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, να συναντηθούμε, να εξασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη και λύση στην Κύπρο. δεν αφήνουμε κανένα χέρι προς λύση να κρέμεται στον αέρα. Σε όλη την ιστορία έχουμε επανειλημμένα αποδείξει τις ευσεβείς προθέσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση», είπε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

«Το όραμα της λύσης των δύο κρατών που παρουσίασε ο Πρόεδρος κ. Tatar στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 είναι πολύ πολύτιμο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ισότιμη σε όλους τους τομείς με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Γι' αυτό λέμε ότι αν θέλετε λύση, καταγράψτε τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες θα επισκέπτονται και τα δύο κράτη μαζί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εξέφρασα προσωπικά αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

ειδήσεις τώραΚατεχόμεναεισβολή στην ΚύπροΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν