Κόσμος|20.07.2024 14:54

Φορτισμένο κλίμα στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή: Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και η απάντηση της Αθήνας

Newsroom

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα για Κυπριακό την ημέρα της μαύρης επετείου εισβολής, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει προκλητικές δηλώσεις από τα κατεχόμενα –όπου οι Τουρκοκύπριοι στήνουν φιέστα- και να επιτίθεται κατά του Νίκου Δένδια, και την Αθήνα να του απαντά με σκληρή ανακοίνωση.

Σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας στον Ερντογάν

«Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες», τονίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Όπως σημειώνουν, οι θέσεις αυτές εκφράζονται δεν ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

«Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή», υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Εξάλλου ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».

Ερντογάν: Δεν είναι εφικτή μια ομοσπονδιακή λύση 

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι εφικτή, ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο το «μήλο της έριδος».

Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .

«Παράλογες οι δηλώσεις Δένδια»

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ταγίπ Ερνοτγάν παρέπεμψε στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εδώ, πρέπει να τονίσω με σαφήνεια ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί. Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, «για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία» και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.

Τατάρ: Είμαστε υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Δηλώσεις έκανε και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών» και υποστήριξε ότι τα σύνορα του εν λόγω οργανισμού έγιναν ακόμη πιο ισχυρά με τη συμμετοχή, όπως είπε, «της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του νοτιότερου τουρκικού κράτους, επεκτεινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης 

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών στη Λευκωσία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που επισκέπτεται τη Λευκωσία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, και θα στείλει το απόγευμα το μήνυμα πως «στοχεύουμε στην επίτευξη μιας λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και καμία λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Η ομιλία του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη και αυτό που θα πει είναι ότι πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε, ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο: 

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: "Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος"».

 

Προκλητική φιέστα με απειλές για νέο «Αττίλα»

Από την άλλη, στα Κατεχόμενα, επικρατεί πανηγυρικό κλίμα ενώ ετοιμάζουν ακραίες και προκλητικές φιέστες, με πολλές απειλές για έναν νέο «Αττίλα», ενώ χαρακτηριστικά, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να αναφέρει σε ανάρτησή του πως «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ρητορική και το σημάδι αυτό δεν είναι καλό για Έλληνες και Ελληνοκυπρίους που στόχο έχουν πάντα την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίτευξη μιας λύσης δίκαιης και βιώσιμης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού.

Ωστόσο, η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς μιλούν μόνο για λύση δύο κρατών, που είναι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους.

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Αποστολή μας η επίλυση του Κυπριακού» 

Με τη σειρά του ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε σε δηλώσεις του πως: «Είναι μια μέρα δύσκολη για όλους, μέρα μνήμης, μέρα τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Πέρασαν 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας κατοχής, μισός αιώνας που ζούμε τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Την ίδια στιγμή, σε αυτά τα 50 χρόνια, και παρά τις προσπάθειες κάποιων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ, ο κυπριακός λαός με θυσίες κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να προοδεύσει, κατάφερε να θωρακίσει και να ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας. Η αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση, η επίλυση του Κυπριακού», επισήμανε.

«Εάν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αυτή την τραγική επέτειο, τιμώντας πραγματικά όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς πώς παρακολουθεί η κυβέρνηση την προκλητική φιέστα στα κατεχόμενα στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «είναι αυτές οι επαναλαμβανόμενες ρητορείες, οι προσπάθειες της κατοχικής Τουρκίας. Ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην ΕΕ, με ό,τι οφέλη συνεπάγονται και για την ίδια την Τουρκία, και αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή σταθερότητά και ασφάλεια, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετύχει.

Από δικής μας πλευράς ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε, ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε, δεν μεμψιμοιρούμε και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να τον επανενώσουμε. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Σε ερώτηση αν ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να περάσει από την Κύπρο, απάντησε ότι «περνά ο ελληνοτουρκικός διάλογος μέσα από την Κύπρο και δεν μπορεί να υπάρξει – και αυτό είναι και από τα πιο επίσημα ελληνικά χείλη – πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Τι επιδιώκουμε; Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει προς όφελος και της επίλυσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, είπε «να αναμένουμε κάποιες ανακοινώσεις από τον ΓΓ. Δεν μπορώ να προκαταλάβω ούτε τις ανακοινώσεις ούτε τις αποφάσεις του ή το χρονικό πλαίσιο, αλλά, ναι, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό

Θέση για το Κυπριακό πήρε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε ανάρτησή της αναφέρει: 

«Σήμερα, σε αυτή την τραγική 50ή επέτειο, και κάθε μέρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου.

Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία.

Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας.

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΧριστοδουλίδηςΚύπροςΚυπριακόειδήσεις τώραΤουρκία