Κόσμος|21.07.2024 03:00

Πώς επηρεάζει η εκλογή του νέου μεταρρυθμιστή Ιρανού προέδρου τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν;

Μαρία Ζαχαράκη

Η εκλογή του νέου μεταρρυθμιστή Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει αζερικές τουρκικές ρίζες, μπορεί να δημιουργήσει ένα σχετικό πλεονέκτημα στις τουρκο-ιρανικές σχέσεις, χωρίς ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα να υπερεκτιμάται, σύμφωνα με την ειδική αναλυτή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μπαρτσίν Γινάντς. Επειδή τα ηνία βρίσκονται στα χέρια του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, ειδικά σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ανέλαβε καθήκοντα σε μια εποχή που οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις δεν ήταν πολύ φωτεινές.

Ένας από τους μεγαλύτερους τομείς ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών ήταν το Ιράκ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η επιθυμία της Τεχεράνης να κρατήσει τα ηνία στη Βαγδάτη μέσω των σιιτών, αποκλείοντας άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους αστάθειας στο Ιράκ. Η Τεχεράνη προσπαθεί, από την άλλη, να εκμεταλλευτεί την παρουσία του PKK στη χώρα για να εμποδίσει τις πολιτικές της Τουρκίας έναντι του Ιράκ.

Το Ιράν είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στη Συρία. Η Τεχεράνη συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, αλλά θεωρείται ότι η εξομάλυνση Άγκυρας-Δαμασκού θα ήταν ενάντια στα συμφέροντά της. Η Άγκυρα, πάντως, ελπίζει η Τεχεράνη να επικεντρωθεί περισσότερο στις εσωτερικές υποθέσεις για λίγο και έτσι να κάνει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να αισθανθεί πιο άνετα να συνομιλήσει.

ΤουρκίαΤεχεράνηΙράνειδήσεις τώρα