Κόσμος|20.07.2024 18:31

Εκλογές ΗΠΑ: Ασφυκτικές δημόσιες και παρασκηνιακές πιέσεις στον Μπάιντεν να εγκαταλείψει – Διχασμός στους Δημοκρατικούς

Newsroom

Οι Δημοκρατικοί βρέθηκαν σε ένα προφανές αδιέξοδο το Σάββατο, καθώς ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να αντιστέκεται τις εκκλήσεις -που πλέον έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας- να τερματίσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ, ο 81χρονος Μπάιντεν προσπάθησε να αποκρούσει τις εκκλήσεις να αποχωρήσει, εν μέσω ανησυχιών ότι η ηλικία και η διανοητική του οξύτητα δεν το επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του, σύμφωνα με τον Guardian. Όμως μια σειρά συνεντεύξεων, μια συνέντευξη Τύπου και ομιλίες δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τα νεύρα του κόμματος.

Ενόχληση Μπάιντεν για Ομπάμπα και Κλίντον

Η απογοήτευση στα κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος για αυτό που θεωρούν ως αδιαλλαξία του Μπάιντεν έρχεται καθώς η εφημερίδα New York Times, ανέφερε επίσης το Σάββατο ότι ο πρόεδρος κατ' ιδίαν παραπονιέται ότι πρώην βοηθοί των προέδρων Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον «του κάνουν μαθήματα εκλογικής στρατηγικής, ενώ οι Δημοκρατικοί αντιμετώπισαν ήττες στις ενδιάμεσες εκλογές του 1994 και του 2010, ενώ ο ίδιος δεν αντιμετώπισε εκλογική ήττα το 2022».

Όσοι πιέζουν τον Μπάιντεν - ο οποίος έχει επίσης το κορονοϊό - να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, ανέφεραν οι Times, «κινδυνεύουν να τον ωθήσουν να παραμείνει τελικά».

Ορισμένοι σύμβουλοι φέρονται να πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα μείνει στην κούρσα των αμερικανικών εκλογών τουλάχιστον μέχρι την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Αλλά ορισμένοι δωρητές λένε ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για τον Μπάιντεν να αποχωρήσει τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν το συνέδριό τους και οι Δημοκρατικοί έχουν ένα μήνα μέχρι το δικό τους συνέδριο στο Σικάγο για να δημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα και να παρουσιάσουν έναν καινούργιο υποψήφιο.

Η εικόνα ενός ασθενή, εγκαταλελειμμένου και αγανακτισμένου βετεράνου πολιτικού, ο οποίος βρίσκεται μακρικά από την πίεση σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Ντέλαγουερ, έρχεται την ώρα που οι περισσότεροι ανώτεροι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του σημερινού επικεφαλής της μειοψηφίας, Χακίμ Τζέφρις, ζητούν από τον Μπάιντεν - τουλάχιστον - να επανεξετάσει τη θέση του.

«Πρέπει να καυτηριάσουμε αυτή την πληγή τώρα και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε τόσο το καλύτερο», δήλωσε στους Times ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζέραλντ Ε Κόνολι.

Την περασμένη εβδομάδα κύματα γερουσιαστών των Δημοκρατικών έκαναν δημόσιες δηλώσεις εκτίμησης του έργου του Μπάιντεν στο αξίωμα, αλλά και σοβαρές προειδοποιήσεις ότι οι ΗΠΑ θα δουν μια δεύτερη προεδρία Τραμπ, αν παραμείνει υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το τελευταίο όνομα υψηλού προφίλ που προσχώρησε στη χορωδία ήταν ο Σέροντ Μπράουν, όταν ο αμφιλεγόμενος γερουσιαστής του Οχάιο απέσυρε τη στήριξή του το βράδυ της Παρασκευής για να ζητήσει τον τερματισμό της εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν.

Ασφυκτικές πιέσεις στο προσκήνιο, ασφυκτικότερες στο παρασκήνιο

Αυτές οι δημόσιες αποκηρύξεις αντικατοπτρίζονται από μια εξίσου έντονη ιδιωτική εκστρατεία πίεσης από κορυφαίους Δημοκρατικούς, στελέχη του κόμματος και ανώτερους δωρητές, η οποία αποσκοπεί στο να πείσει τον Μπάιντεν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και ότι η πολιτική του κληρονομιά κινδυνεύει αν δεν αντικατασταθεί από έναν πιο δυναμικό υποψήφιο, πιθανότατα την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις.

Αυτή η εκστρατεία φαίνεται ότι πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο να πείσει τον Μπάιντεν και τους στενούς εσωτερικούς κύκλους των συμβούλων και των μελών της οικογένειάς του ότι η κατάσταση έχει γίνει τόσο σοβαρή που πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει το εξαιρετικό βήμα να κηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο μίας θητείας και να υποστηρίξει κάποιον άλλον για να πολεμήσει τον Τραμπ.

Η θέση του Μπάιντεν φέρεται να αμφιταλαντεύεται από την απόλυτη άρνηση να μετακινηθεί μέχρι το ότι είναι πλέον ανοιχτός στην ιδέα να εξετάσει τη θέση του. Ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάλιστα ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες, ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, την Παρασκευή, η εκστρατεία του Μπάιντεν διαμήνυσε ότι ο πρόεδρος - ο οποίος απομονώνεται στο σπίτι του στην παραλία του Ντέλαγουερ - αναμένει να επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Ανυπομονώ να επιστρέψω στην προεκλογική εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσω να εκθέτω την απειλή του σχεδίου 2025 του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξω το δικό μου ιστορικό και το όραμα που έχω για την Αμερική: ένα όραμα όπου σώζουμε τη δημοκρατία μας, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Ο Μπάιντεν έχει εξέχοντες συμμάχους που βρίσκονται ακόμη στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος. Η αριστερή βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου τις τελευταίες ημέρες.

Ντόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΔημοκρατικοί