Κόσμος|21.07.2024 02:00

Sarco: Θάλαμος αυτοκτονίας θα είναι σύντομα έτοιμος προς χρήση στην Ελβετία

Newsroom

Συζητήσεις έχει ανοίξει στην Ελβετία η αμφιλεγόμενη συσκευή, γνωστή ως κάψουλα Sarco, που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει έναν ανώδυνο και αυτο-χορηγούμενο θάνατο χωρίς την ανάγκη άμεσης ιατρικής επίβλεψης.

Η συσκευή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019, λειτουργεί αντικαθιστώντας το οξυγόνο εντός της κάψουλας με άζωτο, με αποτέλεσμα τον θάνατο μέσω υποξίας, μιας κατάστασης επικίνδυνα χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

Ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, «The Last Resort», διαβεβαίωσε με σιγουριά ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για τη χρήση της κάψουλας Sarco στη χώρα.

Η κάψουλα επιδιώκει να «αποϊατροποιήσει» την υποβοηθούμενη αυτοκτονία 

Σύμφωνα με το interestingengineering σε πρόσφατη δοκιμή της κάψουλας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, διασφαλίστηκε ότι η συσκευή μειώνει σταθερά και αξιόπιστα τα επίπεδα οξυγόνου προκειμένου να προκαλέσει έναν ειρηνικό θάνατο μέσα σε περίπου 60 δευτερόλεπτα.

Η ιδέα για την κάψουλα Sarco ανήκει στον Τόνι Νίκλινσον ο οποίος έπασχε από το σύνδρομο εγκλεισμού, μία αρκετά σπάνια νευροψυχολογική κατάσταση η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης ενός ασθενή ύστερα από μία σοβαρή ασθένεια.Το 2012, η ??νομική ομάδα του ασθενούς επικοινώνησε με τον Δρα Φίλιπ Νίτσκε, ο οποίος είναι γνωστός για την εφεύρεσή του που έχει ονομάσει «The Deliverance Machine» και η οποία εκτίθεται επί του παρόντος στο Βρετανικό Μουσείο Επιστημών. Στη συνέχεια, ο επιστήμονας ανέπτυξε την κάψουλα αυτοκτονίας. 

«Μόλις υπάρξει ένα συγκεκριμένο άτομο και όλος ο κόσμος ενημερωθεί για αυτό, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Φλόριαν Βίλετ, ο γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της οργάνωσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ζυρίχη.

Η Φιόνα Στιούαρτ, δικηγόρος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του The Last Resort, διευκρίνισε ότι η ελάχιστη ηλικία για τη χρήση της κάψουλας είναι τα 50 έτη, αν και μπορεί να ληφθούν υπόψη εξαιρέσεις για σοβαρά άρρωστα άτομα άνω των 18 ετών. Τόνισε ότι η κάψουλα επιδιώκει να «αποϊατροποιήσει» την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εξαλείφοντας την ανάγκη παρουσίας γιατρού.

Η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

θάνατοςαυτοκτονίαειδήσεις τώρα