Κόσμος|21.07.2024 14:37

Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!

Newsroom

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες καθώς βρήκαν μια νέα πρωτόγονη μικροήπειρο, μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά που ρίχνει φως στην πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της περιοχής της Αρκτικής, και θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν την κατανόηση των ηπειρωτικών σχηματισμών και διαχωρισμών.

Πώς σχηματίστηκε η μικροήπειρος πριν από περίπου 61 εκατ. χρόνια

Καθώς οι τεκτονικές πλάκες μεταξύ του Καναδά και της Γροιλανδίας μετατοπίστηκαν για να σχηματίσουν το Στενό Ντέιβις, το οποίο συνδέει τις ωκεάνιες λεκάνες της Θάλασσας Λαμπραντόρ και του Κόλπου Μπάφιν, ο φλοιός της Γης αναδιαμορφώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας παχύς φλοιός στον ωκεανό, δηλαδή μια μικροήπειρος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gondwana Research, μια ομάδα ερευνητών ανακατασκεύασε τις τεκτονικές κινήσεις των πλακών της περιοχής γύρω από τον Πορθμό Ντέιβις που έγιναν πριν από 33 έως 61 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη της μικροηπείρου και οι θεωρίες γύρω από τον σχηματισμό του ανοίγουν όντως τον δρόμο για την κατανόηση παρόμοιων γεωγραφικών δομών.

«Ο μηχανισμός σχηματισμού της μικροηπείρου που εντοπίσαμε μπορεί να είναι ευρέως εφαρμόσιμος σε άλλες μικροηπείρους σε όλο τον πλανήτη και αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω για να κατανοηθεί ο ρόλος των αλλαγών της κίνησης των πλακών και της μετατόπισης στη σύγκλιση των μικροηπείρων», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

έρευναερευνητέςΉπειροςΓροιλανδίαΚαναδάς