Κόσμος|21.07.2024 14:25

Η Τουρκία ψάχνει στο εξωτερικό για βοσκούς: Πρόβλημα και με τον αριθμό των ζώων

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική κυβέρνηση αναζητά βοσκούς προβάτων και βοοειδών από το εξωτερικό, καθώς το εγχώριο δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Η χώρα διαθέτει ήδη 40.000 αλλοδαπούς, αλλά χρειάζεται επειγόντως 150.000 βοσκούς. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας και η μείωση του αγροτικού πληθυσμού έχουν δημιουργήσει σοβαρά κενά.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αποχώρηση 25.000 Αφγανών βοσκών θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία, πυροδότησε τη συζήτηση. Ο Νιχάτ Τσελίκ, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Τούρκων Εκτροφέων Αιγοπροβάτων, δήλωσε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Αφγανιστάν και άλλα τουρκικά κράτη για την πρόσληψη ξένων βοσκών.

Ο αριθμός των ζώων στην Τουρκία είναι επίσης χαμηλότερος από το επιθυμητό επίπεδο, κάτι που αποδίδεται στη μείωση των Αφγανών βοσκών και στις πρόσφατες απελάσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν αφήσει πολλές αγροτικές επιχειρήσεις χωρίς εργατικό δυναμικό. Ο πληθυσμός των μικρών μηρυκαστικών, ο οποίος πλησίαζε τα 60 εκατομμύρια, μειώθηκε σε περίπου 52 εκατομμύρια.

ειδήσεις τώραβοσκόςΤουρκία