Κόσμος|21.07.2024 15:40

Φόβοι για ανάφλεξη: Πυραυλική επίθεση των Χούτι σε ισραηλινή πόλη – Την αναχαιτίσαμε, λένε οι IDF

Newsroom

Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι αναχαίτισαν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από μαχητές Χούθι στην Υεμένη με στόχο τη νότια πόλη Εϊλάτ, σε αντίποινα για μια σειρά πλήγματα στην πόλη-λιμάνι της Χοντέιντα.

«Επιτυχείς απόπειρες»

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, δήλωσε ότι οι μαχητές εκτόξευσαν πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους προς το Εϊλάτ και στόχευσαν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ένα αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, χαρακτηρίζοντας και τις δύο απόπειρες «επιτυχείς».

Η ομάδα είχε υποσχεθεί μια «τεράστια» απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις, εν μέσω φόβων για αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων. Η πολιτική άμυνα της Γάζας ανέφερε σφοδρές μάχες στη νότια πόλη Ράφα, καθώς και δεκάδες νεκρούς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο κεντρικό τμήμα της περιοχής.

Η «απάντηση των Χούθι στην ισραηλινή επίθεση εναντίον της χώρας μας έρχεται αναπόφευκτα και θα είναι τεράστια», δήλωσε ο Σαρί.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow 3 αναχαίτισε τους πυραύλους που κατευθύνθηκαν προς το Εϊλάτ νωρίς το πρωί της Κυριακής εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου, αλλά οι σειρήνες ήχησαν ως προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής για πιθανή πτώση θραυσμάτων.

Οι απόπειρες επιθέσεων στην πόλη-λιμάνι ακολούθησαν ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών με στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στη Χοντέιντα, από τις οποίες, σύμφωνα με τον Σαρί, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, τραυματίστηκαν 87 και άφησαν στήλες καπνού και φωτιάς να υψώνονται πάνω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Γιατί βομβαρδίστηκε το λιμάνι

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ επέλεξε τους στόχους στη Χοντέιντα, καθώς το λιμάνι χρησιμοποιείται για «στρατιωτικούς σκοπούς».

«Χρησιμοποίησαν αυτό το όπλο για να επιτεθούν στο Ισραήλ, για να επιτεθούν στις χώρες της περιοχής, για να επιτεθούν σε μια διεθνή ναυτιλιακή οδό, μια από τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο», δήλωσε μετά τα πλήγματα.

Η στοχοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Χοντέιντα προκάλεσε φόβους για την παροχή διεθνούς βοήθειας στην Υεμένη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό και περίπου 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την ΕΕ. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προηγουμένως περιγράψει το λιμάνι της Χοντέιντα ως «κρίσιμο για την παροχή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν μετά τα πλήγματα ότι η χώρα δεν είχε καμία ανάμειξη στην επίθεση και αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου της για τις επιθέσεις, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τους μαχητές Χούθι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη Χοντέιντα ως απάντηση σε μια σπάνια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 10. Ενώ οι Χούθι χαιρέτισαν την επίθεση ως επιτυχία λόγω της αναπτυσσόμενης ικανότητας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους, οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν το «ανθρώπινο λάθος» ότι άφησε κενό στην αεράμυνα.

Οι Χούθι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους όσο συνεχίζεται η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή έχουν σκοτώσει περισσότερους από 38.000 ανθρώπους σε σχεδόν 10 μήνες πολέμου, τον μακροβιότερο στην ιστορία της χώρας.

Οι επιθέσεις της ομάδας στις παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν επίσης προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στο εμπόριο, αναγκάζοντας τα πλοία να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές μακριά από το Εϊλάτ και καταρρέοντας τις επιχειρήσεις στο λιμάνι.

ΧούτιΙσραήλΥεμένηλιμάνιειδήσεις τώρα