Κόσμος|21.07.2024 18:55

Εκλογές ΗΠΑ: Ενοχλημένοι δωρητές των Δημοκρατικών από το τηλεφώνημα της Καμάλα Χάρις - Γιατί δεν έπεισε

Newsroom

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, πραγματοποίησε προχθές μια σύντομη συνάντηση με τους κορυφαίους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος, εκφράζοντας την υποστήριξή της προς τον υποψήφιο σύντροφό της.

To τηλεφώνημα σύμφωνα με το NBC άφησε πολλούς από αυτούς απογοητευμένους, με έναν δωρητή να το χαρακτηρίζει «γελοίο» λίγο πριν τελειώσει.

«Ήταν μια πλήρης αποτυχία»

Ένα άτομο που συμμετείχε στην κλήση την χαρακτήρισε «χωρίς καλή διαχείριση» και «βιαστική». Πρόσθεσαν ότι οι προσδοκίες δεν είχαν διαχειριστεί καλά και ότι ορισμένοι συμμετέχοντες έφυγαν με την αίσθηση ότι νουθετήθηκαν.

Το εν λόγω πρόσωπο και δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι πολλοί δωρητές συμμετείχαν ελπίζοντας να λάβουν μια εσωτερική άποψη για το πώς θα προχωρήσουν μπροστά μετά τις θλιβερές επιδόσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ και τον αυξανόμενο αριθμό των Δημοκρατικών που τον καλούν να εγκαταλείψει την κούρσα. Αντ' αυτού, είπαν ότι οι δωρητές έφυγαν από την κλήση με την αίσθηση ότι απογοητεύτηκαν και ότι δεν απέκτησαν νέες ιδέες ή χρήσιμες πληροφορίες.

«Ήταν μια πλήρης αποτυχία», δήλωσε μια πηγή που συμμετείχε στην κλήση και η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να δώσει μια ειλικρινή εκτίμηση. «Ήταν επιζήμια. Ήταν κακός σχεδιασμός».

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, η Χάρις, στην οποία ζήτησαν να συμμετάσχει στην κλήση οι ανώτεροι σύμβουλοι του Μπάιντεν, επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο σύμφωνα με αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ξέρουμε ποιος υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές βάζει πρώτα τον αμερικανικό λαό: ο πρόεδρός μας, ο Τζο Μπάιντεν», είπε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της εκστρατείας. «Με κάθε απόφαση που λαμβάνει στο Οβάλ Γραφείο, σκέφτεται πώς θα επηρεάσει τους εργαζόμενους Αμερικανούς. Και το διαπιστώνω καθημερινά».

Η Χάρις μίλησε επίσης θετικά για τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να νικήσουν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Κάτι που πιστεύω μέσα από την καρδιά μου», είπε η Χάρις, σύμφωνα με αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας.

«Είναι κάτι που αισθάνομαι έντονα ότι πρέπει όλοι να ακούσετε και να πάρετε μαζί σας όταν φύγετε. Και να το πείτε και στους φίλους σας. Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Θα κερδίσουμε».

Το NBC News σημειώνει ότι η κακή αίσθηση που άφησε αυτή τηλεφωνική διάσκεψη, δεν βοήθησε τον Μπάιντεν ενώ οι δωρεές προς την εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις και τις ομάδες των Δημοκρατικών έχουν πέσει κατακόρυφα.

Η κλήση με τους δωρητές ξεκίνησε με παρουσιάσεις από οργανωτές του πεδίου, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για τη συνεχιζόμενη συζήτηση στο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με την υποστήριξη του Μπάιντεν, δεδομένων των όσων είδαν και άκουσαν από τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με μια πηγή με άμεση γνώση της συζήτησης.

Εκνευρίστηκαν γιατί... «νουθετήθηκαν»

Μια πηγή είπε ότι πριν από την είσοδο της Χάρις φάνηκε να γίνεται προσπάθεια να καθυστερήσει, κάτι που όπως είπαν είναι φυσιολογικό για εκδηλώσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Αλλά αυτό που εξόργισε πολλούς δωρητές, είπε η πηγή αυτή, ήταν ότι κατά τη διάρκεια της αναμονής - η οποία ήταν περίπου 20 λεπτά - οι δωρητές «νουθετήθηκαν».

Στους συμμετέχοντες στο τηλεφώνημα ειπώθηκε ότι έπρεπε να «κλειδώσουν και να σταθούν πίσω» από τον Μπάιντεν και να μην συνεχίσουν τις προσπάθειες να εκδιώξουν τον πρόεδρο. «Παρακαλώ βοηθήστε μας να χαμηλώσουμε την ένταση αυτής της συζήτησης δημοσίως», δήλωσε η Melissa Morales, ιδρύτρια και πρόεδρος της Somos Votantes, στην κλήση, σύμφωνα με το αντίγραφο που περιήλθε στην κατοχή του NBC News. «Ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι διαρροές και οι ανεξέλεγκτες φήμες. Το μήνυμά σας έχει ακουστεί και ληφθεί. Αλλά κάθε μέρα που συνεχίζουμε αυτή τη δημόσια χαοτική συζήτηση, ερχόμαστε πιο κοντά σε μια ήττα - ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος». Αυτό δεν άρεσε σε ορισμένους δωρητές επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.

«Πρόκειται για δωρητές που δεν έχουν συνηθίσει να τους κάνουν παρατήρηση και να τους λένε τι να κάνουν», δήλωσε η πηγή. Μια άλλη πηγή που συμμετείχε στην κλήση και υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών αντέτεινε τα αισθήματα απογοήτευσης των δωρητών. Το πρόσωπο αυτό είπε ότι ενώ πολλοί δωρητές πίστευαν ότι θα έπαιρναν διορατικές και εμπιστευτικές πληροφορίες, δεν ικανοποιήθηκαν.

Τζο Μπάιντενπροεδρικές εκλογέςειδήσεις τώραΚάμαλα Χάρις