Κόσμος|21.07.2024 20:56

Τζο Μπάιντεν: Αποσύρει την υποψηφιότητά του για το Λευκό Οίκο

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας».

Η απόφαση αυτή έρχεται τέσσερις μήνες πριν οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες: Είχαν προηγηθεί εβδομάδες έντονης πίεσης από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς μετά την αποτυχημένη εμφάνιση του σε ντιμπέιτ απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιουνίου.

Σε επιστολή που ανήρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του να υπηρετήσει ως πρόεδρος. «Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου».

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος για το θέμα την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε την αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις, λέγοντας ότι ήταν «εξαιρετική συνεργάτης».

Κορύφωση μιας ταραχώδους προεκλογικής περιόδου

Η απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα, αν και θα παραμείνει πρόεδρος, επισφραγίζει μια μοναδική περίοδο λίγων εβδομάδων στην αμερικανική πολιτική, το τελευταίο εντυπωσιακό επεισόδιο σε μια ασυνήθιστα ταραχώδη προεκλογική περίοδο.

Ο Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, επέζησε οριακά από μια απόπειρα κατά της ζωής του κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, η οποία αιματοκύλισε το αυτί του και άφησε έναν θεατή νεκρό. Ο Μπάιντεν, αφού απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την επίθεση, είχε επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία την περασμένη εβδομάδα αποφασισμένος να διασώσει την υποψηφιότητά του και να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι οι αμφισβητίες του έκαναν λάθος.

Σε εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος επέμενε ότι θα παραμείνει ο υποψήφιος του κόμματος τον Νοέμβριο, εκτός αν παρέμβει ο «Παντοδύναμος Κύριος», αν τον χτυπήσει τρένο ή αν πάθει κάτι ιατρικό. Την Τετάρτη, καθώς ο Μπάιντεν επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία σε συνέδριο στη Νεβάδα, βρέθηκε θετικός σε τεστ Covid.

Αχαρτογράφητα νερά

Η απόσυρση του προέδρου ωθεί το Δημοκρατικό Κόμμα σε αχαρτογράφητα νερά, με το εθνικό του συνέδριο να έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο. Ο υποψήφιος θα έχει επίσης ένα στενό περιθώριο να επιλέξει έναν υποψήφιο σύντροφο για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ και τον εκλεκτό του για αντιπρόεδρο, τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς.

Φαβορί η Καμάλα Χάρις

Το 95% των αντιπροσώπων που δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν μετά τις μεγάλες νίκες του στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών μπορούν τώρα να ψηφίσουν έναν άλλο υποψήφιο. Περίπου 4.000 αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών θα συνέλθουν τον επόμενο μήνα για να επιλέξουν έναν νέο υποψήφιο και η Καμάλα Χάρις θα φτάσει στο Σικάγο ως το πρώτο φαβορί στην κούρσα για την αντικατάσταση του Μπάιντεν.

Αφού υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, η Χάρις, 59 ετών, έχει το μεγαλύτερο εθνικό προφίλ από οποιονδήποτε υποψήφιο των Δημοκρατικών και οι αντιπρόσωποι μπορεί να την θεωρήσουν ως την ασφαλέστερη επιλογή, καθώς απομένουν μόλις τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Οι ειδικοί στα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας λένε επίσης ότι η Χάρις θα έχει το πιο απλό νομικό επιχείρημα για να κρατήσει τα χρήματα που συγκέντρωσε η εκστρατεία του Μπάιντεν, ενώ κάποιος άλλος υποψήφιος μπορεί να χρειαστεί να χάσει αυτά τα χρήματα. Στα τέλη Μαΐου, η εκστρατεία του Μπάιντεν είχε 91,6 εκατ. δολάρια σε μετρητά.

εκλογές ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΔημοκρατικοίειδήσεις τώρα