Κόσμος|22.07.2024 06:43

Τι υποκρύπτουν οι δηλώσεις Ερντογάν για τον Δένδια

Μαρία Ζαχαράκη

Με επιθετική ρητορική, ο Ερντογάν απαίτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να βάλει στη θέση του τον Δένδια», υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις περί «κατοχής» στην Κύπρο είναι προκλητικές και υπονομεύουν τις προσπάθειες για καλή γειτονία μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους «Έλληνες για λαϊκισμό και ότι δυναμιτίζουν τις διμερείς σχέσεις με τέτοιες δηλώσεις», όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. Ωστόσο, ο ίδιος προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις τελικά ενώ ο Μητσοτάκης στάθηκε αμετακίνητος στις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με το Κυπριακό. Ο Ερντογάν υιοθετεί μία πατερναλιστική ρητορική. Θεωρεί ότι είναι σε θέση να νουθετεί ακόμη και την ελληνική κυβέρνηση για το πώς πρέπει να μιλάει. 

Αυτό, δείχνει την προσπάθειά του Ερντογάν  να επιβάλει τις θέσεις του μέσω επιθετικής ρητορικής. Οι επιθέσεις στους Έλληνες πολιτικούς και οι αναφορές στο Κυπριακό μπορούν να λειτουργήσουν ως αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και για να μην κατηγορηθεί ότι λειαίνει τις θέσεις του σε ένα εθνικό θέμα, τεράστιας σημασίας για την Τουρκία.

Όπως εκτίμησε η Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν θέλει να πιέσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε διπλωματικό επίπεδο, ενόψει και της συνόδου ΟΗΕ το Σεπτέμβρη για έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό λέγοντας ότι οι δηλώσεις της Ελλάδας «περί κατοχής και εισβολής δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος για διαπραγματεύσεις και θέλει φυσικά να προβάλλει και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή».   

Άλλος μέσα, άλλος έξω.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώραΚυπριακόΚύπρος