Κόσμος|21.07.2024 23:38

Μετά την απόσυρση του Μπάιντεν: Η υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις και τα υπόλοιπα ονόματα – Τι ακολουθεί

Newsroom

Μπορεί να χαρακτηριστούν ως οι πιο άγριες τρεις εβδομάδες στην ιστορία της αμερικανικής προεδρίας. H υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι. Ο 81χρονος αμερικανός πρόεδρος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα την Κυριακή, μετά από τις αφόρητες πιέσεις μεγάλης μερίδας Δημοκρατικών και υποστήριξε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, διαμηνύοντας πως ήρθε η ώρα να ενωθεί το κόμμα των Δημοκρατικών και να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και τώρα;

Όπως αναφέρει όμως ο Guardian καθώς όλες οι προκριματικές εκλογές έχουν τελειώσει, η διαδικασία αντικατάστασης του Μπάιντεν  είναι περίπλοκη και πολιτικά ασταθής. Ο Μπάιντεν είχε ήδη κερδίσει πολύ περισσότερους αντιπροσώπους από όσους χρειαζόταν για να εξασφαλίσει το χρίσμα, και το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, το οποίο θα δώσει επίσημο τέλος στη διαδικασία των προκριματικών εκλογών, είναι τον επόμενο μήνα. Τι θα γίνει λοιπόν;


Όλα φαίνεται να είναι πιθανά καθώς οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι του Μπάιντεν θα πάνε στο Συνέδριο πιθανότατα χωρίς να έχουν δεσμευτεί σε κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν φρενήρη αγώνα πιθανών υποψηφίων για να κερδίσουν την υποστήριξή τους. Η Νάνσι Πελόζι, είχε ζητήσει μια ανοικτή διαδικασία υποψηφιότητας, η οποία θα επέτρεπε σε αρκετούς υποψηφίους να διεκδικήσουν το χρίσμα, σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσυρθεί. 

Η Καμάλα και οι... υπόλοιποι

Ο Μπάιντεν έχει ήδη υποστηρίξει τη Χάρις, αλλά κατά τις ημέρες μετά το ντιμπέιτ, πολλά ονόματα - μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ - έχουν ακουστεί ως πιθανοί αντικαταστάτες του Μπάιντεν. Επιπρόσθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα, στη δήλωσή του για την απόσυρση του Μπάιντεν, δεν στήριξε την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, αναζωπυρώνοντας σενάρια που κατά καιρού βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με πιθανή υποψηφιότητα της συζύγου του, Μισέλ. Σε κάθε περίπτωση, η Χάρις θα πάει πιθανότατα στο συνέδριο ως ισχυρό φαβορί για το χρίσμα.

Πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος;

Στην πρώτη ψηφοφορία, ο νικητής υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους της πλειοψηφίας των περίπου 4.000 αντιπροσώπων των Δημοκρατικών. Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν σε μια δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν οι λεγόμενοι «υπερεκλέκτορες».

Οι υπερεκλέκτορες είναι ως επί το πλείστον υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και θα πάνε στο συνέδριο χωρίς να είναι δεσμευμένοι σε κανέναν υποψήφιο. Με τους περίπου 700 υπερεκλέκτορες να προστίθενται στη δεξαμενή ψήφων, ο νικητής υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 2.300 αντιπροσώπους για να κατακτήσει το χρίσμα.

Παρόλο που οι υπερεκλέκτορες θα αποτελούσαν ένα σχετικά μικρό μερίδιο του συνόλου των αντιπροσώπων, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του υποψηφίου. Η υποστήριξή τους προς έναν συγκεκριμένο υποψήφιο θα μπορούσε να μιλήσει για πολλά και να επηρεάσει τους συναδέλφους τους.

«Ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ»

«Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου στην Καμάλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Hρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Χ. Είπε ότι η επιλογή της Χάρις ως συνυποψηφίου του το 2020 «ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα».

«Συνάδελφοι Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Καμάλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε αυτό» έγραψε συγκεκριμένα στο X.

Η επιστολή απόσυρσης

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Μπάιντεν, με επιστολή του είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στο Λευκό Οίκο: Η απόφαση αυτή έρχεται τέσσερις μήνες πριν οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες: Είχαν προηγηθεί εβδομάδες έντονης πίεσης από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς μετά την αποτυχημένη εμφάνιση του σε ντιμπέιτ απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιουνίου.

Σε επιστολή που ανήρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του να υπηρετήσει ως πρόεδρος. «Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου».

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος για το θέμα την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε την αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις, λέγοντας ότι ήταν «εξαιρετική συνεργάτης».

Μπαράκ Ομπάμα: Η πρώτη αντίδραση του

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από την προεδρική κούρσα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν πατριώτη της υψηλότερης τάξης».

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι, η δήλωση του δεν περιλαμβάνει υποστήριξη της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις ως νέας υποψήφιας των Δημοκρατικών, εν μέσω σεναρίων για προεδρική υποψηφιότητα της συζύγου του, Μισέλ Ομπάμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπάιντεν δήλωσε τη στήριξή του στη Χάρις, αμέσως μετά την απόσυρσή του.

«Ξέρω ότι ο Τζο δεν έχει υποχωρήσει ποτέ από έναν αγώνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα. «Το να κοιτάξει το πολιτικό τοπίο και να αποφασίσει ότι πρέπει να δώσει τη σκυτάλη σε έναν νέο υποψήφιο είναι σίγουρα μία από τις δυσκολότερες στη ζωή του. Ξέρω όμως ότι δεν θα έπαιρνε αυτή την απόφαση αν δεν πίστευε ότι ήταν σωστή για την Αμερική. Είναι μια απόδειξη της αγάπης του Τζο Μπάιντεν για την πατρίδα - και ένα ιστορικό παράδειγμα ενός γνήσιου δημόσιου λειτουργού που βάζει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού πάνω από τα δικά του, το οποίο οι μελλοντικές γενιές ηγετών καλά θα κάνουν να ακολουθήσουν».

«Θα κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Αλλά έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος. Πιστεύω ότι το όραμα του Τζο Μπάιντεν για μια γενναιόδωρη, ευημερούσα και ενωμένη Αμερική που παρέχει ευκαιρίες για όλους θα είναι πλήρως εμφανές στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο. Και περιμένω ότι ο καθένας από εμάς είναι έτοιμος να μεταφέρει αυτό το μήνυμα ελπίδας και προόδου μέχρι τον Νοέμβριο και μετά», ανέφερε ο Ομπάμα.

Κορύφωση μιας ταραχώδους προεκλογικής περιόδου

Η απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα, αν και θα παραμείνει πρόεδρος, επισφραγίζει μια μοναδική περίοδο λίγων εβδομάδων στην αμερικανική πολιτική, το τελευταίο εντυπωσιακό επεισόδιο σε μια ασυνήθιστα ταραχώδη προεκλογική περίοδο.

Ο Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, επέζησε οριακά από μια απόπειρα κατά της ζωής του κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, η οποία αιματοκύλισε το αυτί του και άφησε έναν θεατή νεκρό. Ο Μπάιντεν, αφού απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την επίθεση, είχε επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία την περασμένη εβδομάδα αποφασισμένος να διασώσει την υποψηφιότητά του και να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι οι αμφισβητίες του έκαναν λάθος.

Σε εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος επέμενε ότι θα παραμείνει ο υποψήφιος του κόμματος τον Νοέμβριο, εκτός αν παρέμβει ο «Παντοδύναμος Κύριος», αν τον χτυπήσει τρένο ή αν πάθει κάτι ιατρικό. Την Τετάρτη, καθώς ο Μπάιντεν επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία σε συνέδριο στη Νεβάδα, βρέθηκε θετικός σε τεστ Covid.

ΗΠΑειδήσεις τώραΚάμαλα ΧάριςΔημοκρατικοίΤζο Μπάιντεν