Κόσμος|22.07.2024 11:46

Σουδάν: Γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν σεξ με στρατιώτες για λίγο φαγητό

Newsroom

Σοκ προκαλεί το ρεπορτάζ της Guardian, σύμφωνα με το οποίο πολλές γυναίκες που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη του Σουδάν, αναγκάζονται να κάνουν σεξ με στρατιώτες με αντάλλαγμα λίγο φαγητό για αυτές και τις οικογένειές τους.

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, περισσότερες από 20 γυναίκες που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από τις μάχες στο Omdurman δήλωσαν ότι η σεξουαλική επαφή με άνδρες του σουδανικού στρατού ήταν ο μόνος τρόπος για να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή αγαθά που θα μπορούσαν να πουλήσουν για να συγκεντρώσουν χρήματα για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

«Ήταν ο μόνος τρόπος για να βρω φαγητό» 

Οι γυναίκες είπαν ότι οι περισσότερες επιθέσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή των εργοστασίων της πόλης, όπου διατίθενται τα περισσότερα τρόφιμα στην πόλη. Ένα θύμα είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει σεξ με στρατιώτες για να αποκτήσει τρόφιμα για τους ηλικιωμένους γονείς της και την 18χρονη κόρη της.

«Και οι δύο γονείς μου είναι πολύ γέροι και άρρωστοι και ποτέ δεν άφησα την κόρη μου να βγει να ψάξει για φαγητό», δήλωσε η γυναίκα αυτή. «Πήγαινα στους στρατιώτες και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να βρω φαγητό - ήταν παντού στην περιοχή των εργοστασίων».

Η γυναίκα είπε ότι αναγκάστηκε να κάνει σεξ με στρατιώτες σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος τον περασμένο Μάιο - λίγο καιρό αφότου ξέσπασε ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης - και στη συνέχεια ξανά σε μια αποθήκη που αποθήκευε φάβα, τον Ιανουάριο.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η 37χρονη είπε ότι εργαζόταν ως καμαριέρα για οικογένειες που ζούσαν σε εύπορα μέρη του Omdurman, αλλά ήταν πολύ φτωχή για να μπορέσει να φύγει από την πόλη και να μεταφέρει την οικογένειά της σε ασφαλέστερο μέρος, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση.

Η σύγκρουση στο Σουδάν έχει αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πρόσφατη έκθεση που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρει ότι σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας».

Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου εμφανίστηκαν και οι πρώτες καταγγελίες για βιασμούς από ένοπλους.

Ορισμένες από τις γυναίκες που μίλησαν στον Guardian είπαν ότι οι στρατιώτες απαιτούν και σεξ με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Μια γυναίκα είπε ότι αφού έκανε σεξ με τους στρατιώτες της επιτράπηκε να πάρει τρόφιμα, εξοπλισμό κουζίνας και αρώματα από τα άδεια σπίτια.

«Το έκανα επειδή ήθελα να θρέψω τα παιδιά μου»

Η ίδια είπε πως νοιώθει ντροπή για την σεξουαλική επίθεση αλλά και το γεγονός πως αναγκάστηκε να κλέψει για να ζήσει.

«Δεν είμαι κλέφτρα. Αυτό που πέρασα είναι απερίγραπτο, δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν εχθρό ... Το έκανα μόνο και μόνο επειδή ήθελα να θρέψω τα παιδιά μου», λέει το θύμα.

Οι οργανώσεις αρωγής αγωνίζονται να προμηθεύσουν τρόφιμα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη σε όλη τη χώρα και, αν και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε πρόσφατα ότι πραγματοποίησε παραδόσεις στην περιοχή του Χαρτούμ, οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε η Guardian είπαν ότι δεν είχαν δει καμία διεθνή βοήθεια να έρχεται στις γειτονιές τους.

Την βασάνισαν επειδή σταμάτησε να τους προσφέρει το κορμί της 

Μια τρίτη γυναίκα είπε στο βρετανικό μέσο πως  βασανίστηκε από στρατιώτες επειδή σταμάτησε να κάνει σεξ μαζί τους. Η 21χρονη είπε ότι είχε κάνει σεξ με στρατιώτες με αντάλλαγμα να της επιτρέπεται να λεηλατεί σπίτια στο δυτικό Omdurman, αλλά σταμάτησε όταν τα αδέλφια της της είπαν ότι ήταν αντίθετοι με τις λεηλασίες.

Η γυναίκα περιέγραψε πως  όταν είπε στους στρατιώτες ότι δεν θα ερχόταν πλέον να τους δει, δύο από αυτούς την κράτησαν κάτω και της έκαψαν τα πόδια.

«Το μέγεθος των αμαρτιών σε αυτή την πόλη δεν θα συγχωρεθεί ποτέ» 

Στρατιώτες και κάτοικοι του Omdurman επιβεβαίωσαν τις φρικτές αναφορές. Ένας στρατιώτης δήλωσε ότι αν και δεν είχε ποτέ προσωπικά εκμεταλλευτεί γυναίκες, είχε δει τους συναδέλφους του να το κάνουν. Περιέγραψε ένα περιστατικό όπου μια γυναίκα έκανε σεξ με στρατιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους επέτρεψαν στις αδελφές της να λεηλατήσουν σπίτια. «Είναι απαίσιο.Το μέγεθος των αμαρτιών σε αυτή την πόλη δεν θα συγχωρεθεί ποτέ», δήλωσε ο ένας αυτός τίμιος στρατιώτης.

Ένας κάτοικος μιας γειτονιάς στο δυτικό Omdurman δήλωσε ότι είχε δει στρατιώτες να φέρνουν γυναίκες σε σπίτια που ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν διαφύγει.

«Πολλές γυναίκες έρχονται και κάνουν ουρά έξω από τη γειτονιά μας. Οι στρατιώτες τις αφήνουν να μπουν και επιλέγουν εκείνες που τους αρέσει η εμφάνισή τους. Μερικές φορές ακούω ουρλιαχτά, αλλά τι μπορείς να κάνεις; Τίποτα», δήλωσε ένα κάτοικος.

επισιτιστική κρίσηγυναίκεςβιασμόςσεξΣουδάνπόλεμοςειδήσεις τώρα