Κόσμος|22.07.2024 22:10

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιον θα επιλέξει για υποψήφιο αντιπρόεδρο η Καμάλα Χάρις; Όλα τα ονόματα που ακούγονται

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα τερματίσει την εκστρατεία επανεκλογής του, υποστηρίζοντας την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για να τον αντικαταστήσει ως υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η Χάρις, ακόμη δεν έχει λάβει επίσημα το χρίσμα του κόμματος και θα χρειαστεί έναν υποψήφιο αντιπρόεδρο όταν οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος ψηφίσουν τον επόμενο μήνα σε συνέδριο στο Σικάγο για να επιβεβαιώσουν επισήμως ποιος θα είναι στο ψηφοδέλτιο.

Ιστορικά, οι αντιπρόεδροι επιλέγονται για να συμπληρώνουν έναν υποψήφιο και οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι για τον λόγο αυτό μπορεί να επιλέξει έναν λευκό άνδρα από ένα swing state, δηλαδή μια εκλογικά αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους πολιτεία.

Το BBC παραθέτει τους πιθανότερους υποψήφιους αντιπροέδρους της Καμάλα Χάρις και τα βιογραφικά τους

Τζος Σαπίρο, Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια

Ο Τζος Σαπίρο σημειώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής από τότε που εξελέγη το 2022 σε μια κρίσιμη πολιτεία, την οποία ο Τραμπ κέρδισε οριακά το 2016. Ο κυβερνήτης, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, έχει εργαστεί πέρα από κομματικές γραμμές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο πέρυσι, αφού ανοικοδόμησε γρήγορα μια γέφυρα που κατέρρευσε σε έναν κρίσιμο αυτοκινητόδρομο της Φιλαδέλφειας - μια σημαντική πολιτική νίκη για έναν κυβερνήτη στην πρώτη του θητεία.

Η ταχεία επισκευή χαιρετίστηκε από πολλούς ως το τέλειο σημείο συζήτησης για τις υποδομές για έναν πιθανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Ο Σαπίρο δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ήταν ένας από τους «πιο σημαντικούς προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» και ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στην εκλογή της Καμάλα Χάρις ως 47ης προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Άντι Μπεσίρ, Κυβερνήτης του Κεντάκι

Ο κ. Μπεσίρ έχει χαράξει μια επιτυχημένη καριέρα ως ηγέτης των Δημοκρατικών σε μια πολιτεία που παραδοσιακά επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Κέρδισε την πρώτη του θητεία το 2019 και επανεξελέγη το 2023, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία σε βασικά θέματα για το κόμμα, όπως η υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και η προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση.

Η δημοτικότητά του στο Κεντάκι είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η πολιτεία ψήφισε τον Τραμπ με διαφορά άνω των 25 ποσοστιαίων μονάδων το 2020. Στα 46 του χρόνια, ο Μπεσίρ είναι επίσης ένας από τους νεότερους κυβερνήτες στη χώρα.

Έχει κυκλοφορήσει ως πιθανή επιλογή για να ηγηθεί του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2028. Αλλά τώρα που ο Μπάιντεν βγήκε από το προσκήνιο, η υποψηφιότητα του Μπέσιρ για τον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να γίνει πολύ νωρίτερα.

Μαρκ Κέλι, γερουσιαστής της Αριζόνα

Ο πρώην αστροναύτης και βετεράνος Μαρκ Κέλι είναι ένας πιθανός υποψήφιος, δεδομένης της επιτυχίας του στην Αριζόνα, μια σημαντική πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης μιας αποφασιστικής νίκης στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις της πολιτείας, οπότε πιθανή επιλογή του κ. Κέλι θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα των Δημοκρατικών σε μια κρίσιμη στιγμή της κούρσας.

Είναι ο σύζυγος της πρώην εκπροσώπου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκάμπι Γκίφορντς, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά το 2011 σε μαζικό πυροβολισμό στην Αριζόνα. Με τη βία των όπλων να αποτελεί μείζον θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, η προσωπική ιστορία του κ. Κέλι θα μπορούσε να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η Γούιτμερ, ο κυβερνήτης δύο θητειών του Μίσιγκαν, είναι μία αρκετά δημοφιλής Δημοκρατικός των Μεσοδυτικών πολιτειών, και πολλοί εικάζουν πως θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο το 2028.

Έχει κάνει εκστρατεία για τον Μπάιντεν στο παρελθόν και δεν ήταν ντροπαλή σχετικά με τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Δήλωσε στους New York Times ότι θέλει να δει έναν πρόεδρο της γενιάς Χ το 2028, αλλά απέφυγε να υπονοήσει ότι μπορεί να καλύψει αυτόν τον ρόλο.

Το 2022, ηγήθηκε μιας εκστρατείας που άφησε τους Δημοκρατικούς του Μίσιγκαν να ελέγχουν το νομοθετικό σώμα της πολιτείας και το μέγαρο του κυβερνήτη. Αυτό της επέτρεψε να θεσπίσει μια σειρά προοδευτικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της πρόσβασης στις αμβλώσεις στο Μίσιγκαν και της ψήφισης μέτρων για την ασφάλεια των όπλων.

Η Γουίτμερ δήλωσε γρήγορα μετά την απόσυρση του κ. Μπάιντεν ότι η δουλειά της «θα παραμείνει η ίδια... να κάνω ό,τι μπορώ για να εκλέξω τους Δημοκρατικούς και να σταματήσω τον Ντόναλντ Τραμπ».

Τη Δευτέρα υποστήριξε την Χάρις, γράφοντας στο X ότι η αντιπρόεδρος έχει την «πλήρη υποστήριξή» της. «Με την αντιπρόεδρο Χάρις, οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν έχουν έναν υποψήφιο στον οποίο μπορούν να βασιστούν για να προστατεύσει τις ελευθερίες τους και να οικοδομήσει μια οικονομία που θα λειτουργεί για τους εργαζόμενους», ανέφερε.

Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκέιβιν Νιούσομ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας είναι ένας από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπάιντεν. Συχνά αναφέρεται ως πιθανός υποψήφιος για το 2028, αλλά πολλοί ειδήμονες των Δημοκρατικών είχαν προτείνει ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος από φέτος.

Ο κ. Νιούσομ αύξησε το εθνικό του προφίλ τα τελευταία χρόνια όντας βασικός αγγελιοφόρος του κόμματος στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης και μέσω ενός ντιμπέιτ με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις πέρυσι.

Στάθηκε στο πλευρό του προέδρου πριν από την ανακοίνωσή του. Ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει σε συναντήσεις τον Ιούλιο με τον κ. Μπάιντεν και άλλους κορυφαίους κυβερνήτες των Δημοκρατικών, και ήταν επικεφαλής μιας εκδήλωσης της εκστρατείας του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν στις 4 Ιουλίου.

Ο κ. Νιούσομ επαίνεσε και πάλι τον κ. Μπάιντεν ως «ανιδιοτελή» πρόεδρο μετά την απόσυρσή του και δήλωσε ότι υποστηρίζει την «ατρόμητη» και «επίμονη» Χάρις για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ.

Ρόι Κούπερ, Κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας

Ο Κούπερ είναι άλλος ένας Δημοκρατικός που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε μια πολιτεία που ψήφισε δύο φορές τον Τραμπ, τόσο το 2016 όσο και το 2020. Η Βόρεια Καρολίνα θεωρείται μεγάλη ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της αυξάνεται ραγδαία γύρω από τα μεγάλα κέντρα της, τη Σάρλοτ και το Ράλεϊ. Η ίδια η κ. Χάρις έχει ταξιδέψει στην πολιτεία αρκετές φορές φέτος σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη του κόμματός της.

Μαζί με τη δημοτικότητά του, ο κ. Κούπερ φέρνει μαζί του ένα μεγάλο πλούτο γνώσεων, καθώς έχει υπηρετήσει σε δημόσια αξιώματα από το 1987. Καθόταν τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία και αργότερα εξελέγη γενικός εισαγγελέας της πολιτείας - μια θέση που είχε για 16 χρόνια. Στη συνέχεια, ο Κούπερ προχώρησε στη θέση του κυβερνήτη, εκλεγμένος αρχικά το 2017 και ξανά το 2020.

Έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα της κ. Χάρις, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Γνωρίζω (την αντιπρόεδρο) από την εποχή που ήμασταν εισαγγελείς και έχει αυτό που χρειάζεται για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ

Δεν είναι μυστικό ότι ο Μπούτιτζετζ έχει προεδρικές φιλοδοξίες. Έβαλε υποψηφιότητα το 2020 και συχνά προβάλλεται ως ένας από τους καλύτερους επικοινωνιολόγους της διοίκησης Μπάιντεν.

Ο Μπούτιτζετζ έχει διαχειριστεί αρκετές δημόσιες κρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Μεταφορών. Επέβλεψε την κυβερνητική αντίδραση στον εκτροχιασμό του τρένου East Palestine στο Οχάιο και στην κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης. Ο κ. Buttigieg δήλωσε στο Twitter/X ότι ο κ. Μπάιντεν «κέρδισε τη θέση του μεταξύ των καλύτερων και πιο συνεπών προέδρων στην αμερικανική ιστορία».

Τζέι Μπι Πρίτζκερ

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας - κληρονόμος της ξενοδοχειακής αλυσίδας Hyatt - δημοσιεύει γρήγορα επικρίσεις για τον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά το ντιμπέιτ αποκάλεσε τον Τραμπ «ψεύτη» και είπε ότι είναι ένας «καταδικασμένος εγκληματίας με 34 καταδίκες που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του». Ο Πρίτζκερ έχει ιστορικό ολοκλήρωσης των θεμάτων της ατζέντας που περιλαμβάνονται στις λίστες των προοδευτικών Δημοκρατικών για θέματα όπως τα δικαιώματα στην άμβλωση και ο έλεγχος της οπλοκατοχής.

Ο κ. Πρίτζκερ υποστήριξε την Χάρις τη Δευτέρα, γράφοντας στο X ότι η απόφαση του κ. Μπάιντεν να παραιτηθεί αποτέλεσε «πραγματική έκπληξη». Πρόσθεσε ότι η αντιπρόεδρος είναι η καλύτερη ευκαιρία του κόμματος να νικήσει τον Τραμπ.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι;

Ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο εκτείνεται πέρα από αυτούς τους Δημοκρατικούς:

  • Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη.
  • Οι γερουσιαστές Έιμι Κλόμπουτσαρ και Κόρι Μπούκερ έχουν θέσει υποψηφιότητα στο παρελθόν και έχουν κάποια αναγνωρισιμότητα μεταξύ των Δημοκρατικών.
  • Και ο γερουσιαστής της Τζόρτζια Ραφαέλ Γουόρνοκ, ο οποίος κέρδισε μια στενά αμφισβητούμενη κούρσα για τη Γερουσία σε μια πολιτεία με διακυμάνσεις.
εκλογές ΗΠΑεκλογέςΤζο ΜπάιντενΚάμαλα Χάριςειδήσεις τώρα