Κόσμος|23.07.2024 16:50

Εκλογές ΗΠΑ: Το δικαίωμα στις αμβλώσεις, δυνατό «χαρτί» της Καμάλα Χάρις - Ελπίδα για τους Δημοκρατικούς η φωνή της

Newsroom

Με κύριο θέμα στην πολιτική ατζέντα να είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος της άμβλωσης οι Δημοκρατικοί ελπίζουν πως θα πείσουν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Καμάλα Χάρις στις εκλογές του Νοεμβρίου και να καταφέρει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν προσπαθούσε καιρό να μιλήσει για τις αμβλώσεις, ένα θέμα – αγκάθι για τις ΗΠΑ, δεν είχε υποστηρίξει θερμά το ζήτημα, ενώ δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις και στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ. Αντίθετα, η Καμάλα Χάρις έχει μιλήσει ανοιχτά και θερμά για το δικαίωμα στις αμβλώσεις και είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους για το θέμα αυτό.

Φέτος, ξεκίνησε μια περιοδεία σε πολιτείες-κλειδιά για να αποδοκιμάσει τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων έχοντας στο πλευρό της Δημοκρατικούς πολιτειακούς νομοθέτες και γενικούς εισαγγελείς για να καταστρώσουν σχέδιο στρατηγική σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης των απαγορεύσεων, αναφέρει η Washington Post. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρουσία της στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών θα συμβάλλει στην ανάδειξη αυτού του ζητήματος», δήλωσε η Celinda Lake, δημοσκόπος των Δημοκρατικών, η οποία εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και είναι μέλος της δημοσκοπικής ομάδας του το 2024. «Ήταν ούτως ή άλλως είναι η ισχυρότερη φωνή μας σε αυτό το ζήτημα. Κινητοποιεί τις γυναίκες ψηφοφόρους γύρω από αυτό το θέμα, κινητοποιεί μια ολόκληρη γενιά νεότερων ψηφοφόρων γύρω από αυτό το θέμα και τους μαύρους», είπε.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στην άμβλωση ελπίζουν πως το να έχουν μια από τις πιο ένθερμες συμμάχους τους ως υποψήφια των Δημοκρατικών, στην πρώτη προεδρική αναμέτρηση από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο κατήργησε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση το 2022, θα μπορούσε όχι μόνο να βοηθήσει το κόμμα να νικήσει τον Τραμπ, αλλά και να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας και να ανακτήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο πλευρό της Καμάλα Χάρις οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Την Κυριακή, λίγες ώρες αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα και υποστήριξε την Καμάλα Χάρις, οι Δημοκρατικοί έλαβαν μεγάλη υποστήριξη δύο διακεκριμένων ομάδων για τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η Mini Timmaraju, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Reproductive Freedom for All, επίσπευσε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσής της για να υποστηρίξει την σημερινή αντιπρόεδρο.

Η Emily's List, μια επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστηρίζει τις Δημοκρατικές γυναίκες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αμβλώσεων, υποστήριξε επίσης την Καμάλα Χάρις.

Η επικεφαλής της Planned Parenthood, την επαίνεσε επειδή είναι η πρώτη αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε μια από τις κλινικές τους κατά τη διάρκεια της θητείας της.


Η χλιαρή στάση του Μπάιντεν στο ζήτημα των αμβλώσεων

Αντίθετα, ο Μπάιντεν, ένας ευσεβής καθολικός του οποίου η θέση για τις αμβλώσεις έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της μακράς πολιτικής του καριέρας, έχει αναφερθεί κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της προεδρίας για τις αμβλώσεις χωρίς να στηρίζει τα δικαιώματα των γυναίκων ένθερμα.

Είχε επικριθεί ευρέως από τους Δημοκρατικούς επειδή δεν κατήγγειλε αμέσως και έντονα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, αλλά έλαβε μετριοπαθή μέτρα για να προσπαθήσει να προστατεύσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις μέσω ομοσπονδιακών οργανισμών.

Και επανειλημμένα δήλωσε ότι θα υπέγραφε νομοθεσία για την κωδικοποίηση της απόφασης, εάν το Κογκρέσο ψήφιζε έναν τέτοιο νόμο.

Οι βοηθοί του Αμερικανού προέδρου πίστευαν ότι το ζήτημα αυτό θα έφερνε πίσω τους νέους ψηφοφόρους, τους φιλελεύθερους και τους μαύρους -δημοκρατικούς ψηφοφόρους των οποίων η υποστήριξη προς τον πρόσωπό του έχει αμβλυνθεί τους τελευταίους μήνες-, αλλά ο Μπάιντεν ανέθεσε σε μεγάλο βαθμό στη Χάρις τον ρόλο της «αγγελιοφόρου».

Η Χάρις αγωνίστηκε να βρει τα πατήματά της ως αντιπρόεδρος, αρχικά επιφορτισμένη με τη μετανάστευση. Ωστόσο, στη συνέχεια βρήκε ένα θέμα-κλειδί για την επιτυχία της κυβέρνησης στο οποίο θα μπορούσε να ηγηθεί δυναμικά.

«Ο Ντόναλντ Τραμ είναι ένοχος για την κλοπή της αναπαραγωγικής ελευθερίας για τις γυναίκες της Αμερικής», δήλωσε η Χάρις σε εκδήλωση τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Και τα τελευταία δύο χρόνια, είδαμε τον αντίκτυπο αυτών των απαγορεύσεων αμβλώσεων του Τραμπ - τη φρικτή, σπαρακτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες στη χώρα μας», τόνισε.

Το 1/4 των Αμερικανών θα ψηφίσει με γνώμονα το δικαίωμα στην άμβλωση

Περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των Αμερικανών δήλωσε ότι το δικαίωμα στις αμβλώσεις είναι «ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα» που θα επηρεάσει την ψήφο τους για την προεδρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News-Ipsos που διεξήχθη αυτό το μήνα.

Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 45% δήλωσε ότι η άμβλωση είναι κορυφαίο ζήτημα.

Οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση σε σχεδόν 12 πολιτείες προωθούν αντίστοιχα μέτρα. Με εργαλεία για την παράκαμψη των κρατικών απαγορεύσεων, το κίνημα για τα δικαιώματα στην άμβλωση απευθύνεται απευθείας στους ψηφοφόρους ως βασική στρατηγική.

Οι ψηφοφόροι τάσσονται σταθερά υπέρ της πρόσβασης στις αμβλώσεις μεταξύ άλλων και σε «κόκκινες» πολιτείες όπως το Οχάιο, το Κάνσας και το Κεντάκι. Οι Δημοκρατικοί έχασαν ποσοστά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 σε μεγάλο βαθμό λόγω της αντίδρασης των ψηφοφόρων στις σαρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε πολιτείες με Ρεπουμπλικανική ηγεσία, όπως το Τέξας και μεγάλο μέρος του Νότου.

Η Χάρις έλαβε επίσης υποστήριξη από Δημοκρατικούς κυβερνήτες και βουλευτές στο Καπιτώλιο, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει σθεναρά τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, όπως η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Εκτός των άλλων, ως πρώην εισαγγελέας που κάποτε ειδικευόταν στη δίωξη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, έχει μακρά ιστορία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων.

Ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, το τμήμα της πολέμησε τους υποστηρικτές των αμβλώσεων που κατέγραφαν μυστικά βίντεο από κλινική και μάλιστα ομάδες κατά των αμβλώσεων την παρουσίαζαν ως «ακραία».

Η Χάρις έγραψε επίσης ιστορία ως η πρώτη γυναίκα -και μαύρη γυναίκα- που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος. Αυτό, σε συνδυασμό με το ιστορικό της στον αγώνα για την πρόσβαση στις αμβλώσεις, την καθιστά μοναδικά κατάλληλη να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, λένε οι σύμμαχοί της.

«Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών» - «Θα νικήσουμε»

Η ίδια υποσχέθηκε την Δευτέρα πως θα βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το δικαίωμα στην άμβλωση κι ευρύτερα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και το ζήτημα του ελέγχου των όπλων.

«Θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα (των γυναικών) να αποφασίζουν αυτές για το σώμα τους, γνωρίζοντας πολύ καλά πως εάν του δινόταν η ευκαιρία, ο Τραμπ θα προωθούσε την απαγόρευση της άμβλωσης σε κάθε πολιτεία», είπε η κυρία Χάρις στην πρώτη προεκλογική εμφάνισή της.

Υποσχέθηκε ακόμη πως θα βάλει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στο επίκεντρο της δυνητικής προεδρίας της, όπως και άλλες προτεραιότητες της παράταξης, ιδίως τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Αναγνώρισε πως αυτή η εκστρατεία μοιάζει με «τρενάκι του τρόμου», και διαβεβαίωσε πως θα «νικήσει» τον Τραμπ.

αμβλώσειςΆμβλωσηειδήσεις τώραΚάμαλα ΧάριςΝτόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑ