Κόσμος|24.07.2024 07:26

Τουρκικά ΜΜΕ: Επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Από το μεσημέρι της Τρίτης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως υπάρχει κινητικότητα στο Αιγαίο, αν και τα ρεπορτάζ τους βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε ελληνικές πηγές, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν στην περιοχή ως απάντηση στην «απειλή», όπως την αντιλαμβάνονται, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να εμφανιστεί στην Άγκυρα με F-35.

Οι περισσότεροι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ δίνουν μια πολεμική ένταση, με αναφορές όπως: «Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο μετά την απειλή του Έλληνα υπουργού: Η Τουρκία έστειλε 5 πολεμικά πλοία».

Δεν υπάρχει ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Η επιλογή αυτής της γλώσσας φαίνεται να στοχεύει στην προσέλκυση της προσοχής επικοινωνιακά από τη μία και από την άλλη, την επίρριψη ευθυνών στην Ελλάδα για την κλιμάκωση της έντασης, συνδέοντας τις εξελίξεις στα Δωδεκάνησα με τις δηλώσεις Δένδια-Γεωργιάδη και τους εορτασμούς της 50ής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Επειδή δεν άρεσαν -θεωρούν- στην Ελλάδα, αντιδρά τώρα στο Αιγαίο.

Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία ότι θα εξελιχθεί σε επικίνδυνο ή θερμό περιστατικό στο Αιγαίο.

Η Τουρκία στείλει το μήνυμα πως παρακολουθεί τις κινήσεις της Ελλάδας

Η παρουσία βέβαια 5 πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στην περιοχή δείχνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δηλώσει την παρουσία της και να στείλει μήνυμα ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Ελλάδας ώστε να την αποτρέψει να πάει παραπέρα των 6 ν.μ.

Όπως φαίνεται, χρησιμοποιεί αυτήν την ευκαιρία για να δείξει ότι το Αιγαίο είναι και ‘δικό’ της και για να προειδοποιήσει την Αθήνα ότι πέρα των 6 μιλίων θεωρείται ‘δική’ της περιοχή. Πρόκειται καθαρά για μία επίδειξη ισχύος…

Άδωνις ΓεωργιάδηςΑιγαίοΚάσοςΤουρκίαΝίκος Δένδιαςειδήσεις τώρα