Κόσμος|24.07.2024 16:31

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη Ρώσος ύποπτος για απόπειρα αποσταθεροποίησης

Newsroom

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο σέφ ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Όπως μεταδίδει ο Guardian, τη σύλληψη ανακοίνωσε, σήμερα, το Γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, καθώς σήμερα ξεκινούν κάποιοι αγώνες, ενώ την Παρασκευή είναι η Τελετή Εναρξης.

Ο 40χρονος άνδρας συνελήφθη την Κυριακή, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του ύστερα από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αναφέρει το Γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωσή του. Τα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι του εγείρουν «φόβους για την πρόθεσή του να οργανώσει κάτι που θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον Guardian, συνελήφθη ως ύποπτος για συνωμοσία με ξένη δύναμη με σκοπό τη διοργάνωση «μεγάλης κλίμακας» πράξεων «αποσταθεροποίησης» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Όπως αναφέρει επίσης ο Guardian, έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ανταλλαγής πληροφοριών με ξένη δύναμη με σκοπό την πρόκληση αποσταθεροποίησης. Δεν σχετίζεται ωστόσο με τρομοκρατία, αναφέρει το βρετανικό μέσο και προσθέτει ότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της φερόμενης, πιθανής συνωμοσίας για την αποσταθεροποίηση των Αγώνων.

Το χρονικό της σύλληψης

Στις 6 το πρωί της Κυριακής, αστυνομικοί της επίλεκτης BRI, που κλήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του υπόπτου στη Rue Saint-Denis, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Υποστηρίζεται ότι η αστυνομία βρήκε «έγγραφα διπλωματικού ενδιαφέροντος» ανάμεσα στα υπάρχοντά του.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν επί μήνες. Εντόπισαν το υποτιθέμενο τηλεφώνημά του προς τον σύνδεσμό του τον Μάιο, την ώρα που επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη στο σπίτι του στο Παρίσι. Έχασε την πτήση του λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και αντ’ αυτού επέστρεψε μέσω Βουλγαρίας, οπότε και παρακολουθήθηκε η συνομιλία για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τη Le Monde.

Το προφίλ του Ρώσου υπόπτου

Όπως σημειώνει ο Guardian, ο συλληφθείς είχε εκπαιδευτεί ως σεφ στο Παρίσι και είχε συμμετάσχει σε ρωσικά ριάλιτι και εκπομπές μαγειρικής. Στο βιογραφικό του σημείωμα είχε περιγράψει τον εαυτό του ως «ιδιωτικό σεφ». Έφτασε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2010 και πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα στο Κουρσεβέλ, ένα χιονοδρομικό κέντρο δημοφιλές στη ρωσική ελίτ, όπου εργάστηκε σε ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin, πριν φύγει για το Παρίσι το 2012.

Σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρονολογούνται από τον Σεπτέμβριο του 2012 και τα οποία είδε η Le Monde, ο ύποπτος είχε πει στη σπιτονοικοκυρά του, η οποία κατονομάζεται από την εφημερίδα ως Viviane, ότι θα επέστρεφε στη Μόσχα για να εργαστεί ως αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης. Όμως, συμμετείχε σε μια ημέρα εκπαίδευσης πολιτών, ένα υποχρεωτικό βήμα ένταξης στη Γαλλία, τον Απρίλιο του 2013.

Τον περασμένο μήνα η Microsoft δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να υπονομεύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων που αντιγράφουν αυθεντικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να τροφοδοτήσει την ανησυχία για τη βία και την τρομοκρατία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι Αρχές είχαν ελέγξει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα ενόψει των Αγώνων. «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός δεν χρησιμοποιείται για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις ή για να επικρίνουν και μερικές φορές ακόμη και να λένε ψέματα για τη Γαλλία και τους Γάλλους», δήλωσε.

Παρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνεςμυστικές υπηρεσίεςσύλληψηΟλυμπιακοί Αγώνες 2024