Κόσμος|25.07.2024 11:20

Αναζωπύρωση έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο: Ιταλικές ενέργειες και τουρκικές αντιδράσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Σχόλια και αντιδράσεις προκαλεί η πρόσφατη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον τουρκικό Τύπο σήμερα να διαμηνύει πως «Δεν δόθηκε περιθώριο για παραβίαση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Στο ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Milliyet καταγράφονται δύο σημαντικές εξελίξεις μέσα σε ένα μήνα που αφορούν τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και την «εφαρμογή κράτους».

Ιταλικές Ενέργειες και Τουρκικές Αντιδράσεις

Τέλη Ιουνίου, οι εργασίες του ιταλικού πλοίου πόντισης καλωδίων C/S Teliri στη Μεσόγειο Θάλασσα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για καλώδια μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, προκάλεσαν ένταση με την Τουρκία. Η τουρκική αντίδραση εκδηλώθηκε μέσω της έκδοσης Navtex.

Ανάλογη ένταση σημειώθηκε και την περασμένη εβδομάδα με το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, το οποίο ανέλαβε ερευνητικές δραστηριότητες για την σχεδιαζόμενη ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Ο Σταθμός Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας δημοσίευσε στις 22 Ιουλίου Navtex που καθορίζει τις συντεταγμένες της περιοχής όπου το Ievoli Relume θα πραγματοποιούσε έρευνες στις 23-24 Ιουλίου. Ανταποκρινόμενη, η Τουρκία εξέδωσε Navtex μέσω του Σταθμού της Αττάλειας, στις 01:30 της 23ης Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι μέρος της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αποστολή Πολεμικών Πλοίων και Παρεμβάσεις

Η Τουρκία απέστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενώ η Ελλάδα αντέδρασε με περιπολίες του Λιμενικού Σώματος. Η τουρκική πλευρά υπέβαλε αίτηση στις αρχές για το ιταλικό πλοίο, με αποτέλεσμα την έκδοση νέας Navtex από τον Σταθμό της Αττάλειας το βράδυ της Τρίτης 23 Ιουλίου, ανακοινώνοντας τις συντεταγμένες της γραμμής όπου το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

NAVTEXειδήσεις τώραΙταλίαΤουρκία