Κόσμος|25.07.2024 12:51

Ένταση και βία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση: Βουλευτές του AKP γρονθοκόπησαν βουλευτή του DEM

Μαρία Ζαχαράκη

Νέο επεισόδιο βίας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, όπου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP και του φιλοκουρδικού κόμματος DEM βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στα χέρια. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ο βουλευτής του DEM, Αλί Μποζάν, κατήγγειλε από το βήμα την κυβέρνηση για κλοπή μέσω της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK).

Οι κατηγορίες του Μποζάμ και η αντίδραση των βουλευτών του AKP

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Μποζάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του AKP ότι κλέβει από τις τσέπες των εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. «Υπάρχουν κλέφτες, υπάρχουν κλέφτες. Χάρη στο TUIK, το AKP το κάνει αυτό κάθε μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την οργή των βουλευτών του AKP.

Η ένταση κλιμακώθηκε σε βία

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, ο Μποζάμ δέχθηκε επίθεση από βουλευτές του AKP. Ο βουλευτής του AKP,  Ελντεμίρ, πέταξε τον Μποζάν στο έδαφος, ενώ ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Καραϊσμάλογλου, τον χαστούκισε και τον γρονθοκόπησε. Η ένταση συνεχίστηκε ακόμα και όταν ο Μποζάν προσπάθησε να σηκωθεί, με βουλευτές του AKP να τον κλωτσούν και να τον καταδιώκουν.

Η αντίδραση των βουλευτών του CHP

Βουλευτές του CHP παρενέβησαν για να προστατεύσουν τον Μποζάν, βοηθώντας τον να απομακρυνθεί από την επιθετική συμπεριφορά των βουλευτών του AKP. Ωστόσο, η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη, με διαπληκτισμούς και φραστικές επιθέσεις να συνεχίζονται και στο παρασκήνιο.

Οι κατηγορίες για κλοπή και διαφθορά από τον Μποζάν αντανακλούν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση πολλών Τούρκων πολιτών.

ξύλοΤουρκίαβουλευτέςAKPειδήσεις τώρα