Κόσμος|25.07.2024 16:10

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Παρέλαση ηγετών στο Παρίσι - Απόψε το δείπνο με οικοδεσπότη τον Μακρόν

Newsroom

Τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη στρέφονται στο Παρίσι, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 αρχίζουν επίσημα αύριο με μια λαμπερή Τελετή Έναρξης.

Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα στις 20:30 (ώρα Ελλάδος). Παρά την απουσία συνολικής τελικής πρόβας και τις λίγες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αναμένεται να είναι μια εντυπωσιακή εκδήλωση, καθώς θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα, αναδεικνύοντας τη γαλλική κουλτούρα και στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης.

Η ελληνική Ολυμπιακή αποστολή, αποτελούμενη από 100 αθλητές, έχει ήδη φτάσει στο Παρίσι από χθες.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, πάνω από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο θα παραστούν στην Τελετή Έναρξης, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για Παρίσι και πιθανότατα θα συμμετάσχει στο δείπνο του Προέδρου Μακρόν στο Λούβρο απόψε.

Όπως αναφέρει η leparisien, στην Τελετή Έναρξης στις όχθες του Σηκουάνα αναμένονται περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο, ούτε το Elysee ούτε το Quai d'Orsay έχουν δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των επισήμων λόγω πιθανών αλλαγών της τελευταίας στιγμής και για λόγους ασφαλείας.

«Αισθανόμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο», δηλώνει ο Samuel Ducroquet, πρεσβευτής της Γαλλίας για τον αθλητισμό, υπεύθυνος για την οργάνωση της υποδοχής των επισήμων από όλο τον κόσμο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Από τους απόντες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί, καθώς η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους αγώνες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Το Κίεβο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί επίσης και θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ.

Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρεθεί και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Kιρ Στάρμερ, ο οποίος επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Γαλλία. Το Παρίσι 2024 είναι «ένα σπουδαίο γεγονός για τη Γαλλία αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε η Μίνα Ρόουλινγκς, η πρέσβειρα της Βρετανίας στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο πουλήθηκαν 500.000 εισιτήρια. Για την ίδια, πρόκειται για «ένα σημαντικό προξενικό ζήτημα».

Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναμένεται να παραστούν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τις ΗΠΑ, αναμένεται να εκπροσωπηθούν από την Πρώτη Κυρία και τον Δεύτερο Κύριο. Ο Τζο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να μην παραστεί στην Τελετή Έναρξης και αντ' αυτού θα παραστεί η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Στο Παρίσι θα βρεθεί και ο σύζυγος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιας Προέδρου Κάμαλα Χάρις, Ντάγκλας Έμχοφ.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα παραστεί επίσης, κάτι που επιβάλλει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Jibril Rajoub.

Από τις χώρες του Κόλπου, υπάρχει αμφιβολία για το αν θα παραστεί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον Πρόεδρο των Αραβικών Εμιράτων Mohammed ben Zayed. Σίγουρα θα παραστεί ο εμίρης του Κατάρ, Tamim ben Hamad Al-Thani, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του Ροσαντζέλα, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ και ο Κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Αβέβαιη είναι η συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Οι πρόεδροι της Γκαμπόν, Brice Oligui Nguema, και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Faustin-Archange Touadera, θα παραστούν επίσης. Ο πρόεδρος του Καμερούν Paul Biya δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι θα παραστεί, ενώ σίγουρη θεωρείται η παρουσία του νέου προέδρου της Σενεγάλης Diomaye Faye.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, δεν θα παραστεί, ενώ τον Νίγηρα θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αθλητισμού, Abdoulaye Mohamadou.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από την πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΔΟΕ.

Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αναμένεται επίσης να παραστεί στην τελετή.

Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρεθούν επίσης ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Δανίας, Φρέντερικ και Μαίρη, καθώς και η θεία του βασιλιά, πριγκίπισσα Μπένεντικτ.

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η σύζυγός του Ματθίλδη θα είναι επίσης παρόντες.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με μήνυμά του θα καλέσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να «καταθέσουν τα όπλα».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε «ολυμπιακή εκεχειρία».

Σύνοδος για τον «Αθλητισμό και την αειφόρο ανάπτυξη»

Εντωμεταξύ σήμερα μεταξύ 5 και 6:30 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πυραμίδα του Λούβρου σύνοδος που διοργανώνεται από κοινού με τη ΔΟΕ και στην οποία θα προεδρεύσει ο Μακρόν με θέμα «Αθλητισμός και αειφόρος ανάπτυξη». Στη σύνοδο αυτή για τον αθλητισμό αναμένεται να παραστούν 500 συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών, ηγέτες διεθνών οργανισμών και αθλητές.

Tα μέτρα στο Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένονται αυξημένα.

Αυτοί οι φορείς θα κληθούν να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους για τον αθλητισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να δεσμευτούν σε πέντε τομείς: εκπαίδευση και απασχόληση, υγεία και διατροφή, ισότητα και ένταξη, χρηματοδότηση και μέτρηση των επιπτώσεων και βιωσιμότητα και κληρονομιά.

Το δείπνο ΔΟΕ και Μακρόν στο Λούβρο απόψε

Στη συνέχεια το βράδυ η ΔΟΕ, με τον Τόμας Μπαχ, αλλά και το Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Μακρόν θα παραθέσουν δείπνο, κάτω από την Πυραμίδα του Λούβρου στους υψηλούς προσκεκλημένους τους, ηγέτες από όλο τον κόσμο και VIPs, κηρύσσοντας ανεπίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ποιοι θα παραστούν στο δείπνο στο Λούβρο είναι άγνωστο, όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από αυτό. Αυτό που μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ είναι ότι το δείπνο θα επιμεληθεί ο... καλύτερος σεφ στον κόσμο Alain Ducasse.

Στις 25 Ιουλίου, κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου, περίπου εκατό αρχηγοί κρατών και VIP θα λάβουν μέρος σε ένα δείπνο που θα επινοηθεί από τις ομάδες του σεφ Alain Ducasse. Ανεπίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Πρόκειται για το παραδοσιακό και υψηλού κύρους «Δείπνο του Προέδρου» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που συνδιοργανώνεται με τη γαλλική προεδρία ως μια συνήθεια που ξεκίνησε από τον Τόμας Μπαχ την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας το 2014.

Το Elysee ελπίζει επίσης να εκμεταλλευτεί την παρουσία των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους για να καταστήσει αυτό το γεύμα μια «διπλωματική στιγμή», αν και δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους συμμετέχοντες, το περιεχόμενο ή ακόμη και το μενού.

Ο Alain Ducasse, ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο και βασική φιγούρα της γαλλικής «γαστροδιπλωματίας» στο εξωτερικό, είχε ήδη αναλάβει τα κρατικά δείπνα μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Σι Τζινπίνγκ το 2014, εκείνα μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2017 και εκείνα μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλντ Τραμπ στον Πύργο του Άιφελ την ίδια χρονιά.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώραΠαρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνες