Κόσμος|26.07.2024 06:35

Η εκδοχή της Τουρκίας για το περιστατικό στην Κάσο

Μαρία Ζαχαράκη

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, παρουσίασε, μετά το τέλος της μίνι κρίσης στην Κάσο και με αρκετή καθυστέρηση τη δική του «ηρωική» εκδοχή για την κατάσταση που επικράτησε όλες αυτές τις μέρες στην περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κάσου.

Ισχυρίστηκε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ότι στις 22 Ιουλίου το τουρκικό ναυτικό ανέλαβε δράση μετά τη Navtex της Ελλάδας και προειδοποίησε το ιταλικό πλοίο να μην εισέλθει στις τουρκικές περιοχές. Μάλιστα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε να συνεχίσει την πορεία του.

Στη συνέχεια όμως, αναφέρει, ότι η Τουρκία έδωσε συντεταγμένες στο ιταλικό πλοίο, στη λεγόμενη «τουρκική θαλάσσια ζώνη της» για να εκτελέσει την εργασία του και το πρόσταξε μάλιστα μόνο εκεί να διεξάγει έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.


Του επέτρεψε δηλαδή, όπως αναφέρει το υπουργικό Υπουργείο Άμυνας να μπει στην λεγόμενη τουρκική ΑΟΖ. Και όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του, τότε το ιταλικό με τη συνοδεία τουρκικών πλοίων, εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα «μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ.

Ευχαριστίες σε Ελλάδα και Ιταλία!

Αυτή την εξιστόρηση έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ευχαρίστησε μάλιστα και τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές για την «συνεργασία και το σεβασμό»  προς την τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία!

Η τουρκική εκδοχή λοιπόν παρουσιάζει μια Άγκυρα έως και μεγαλόψυχη, που παραχώρησε δικές της συντεταγμένες και θάλασσα στην Ελλάδα για να διεξάγει έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΚρήτηςΚύπρου.

ΆγκυραΚάσοςειδήσειςειδήσεις τώραΤουρκία