Κόσμος|26.07.2024 07:32

Μπάιντεν και Χάρις πιέζουν Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - «Είναι καιρός»

Newsroom

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ενώ και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις τόνισε πως «είναι καιρός να κλειστεί αυτή η συμφωνία».

«Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε «στην ανάγκη να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά, να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το κείμενο.

Ακόμη, ο Δημοκρατικός κάλεσε να αρθούν τα εμπόδια στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, να αποκατασταθούν βασικές υπηρεσίες, καθώς και να προστατεύονται οι άμαχοι στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ στη «ασφάλεια του Ισραήλ» έναντι «όλων των απειλών από το Ιράν και ενδιαμέσους του», συμπεριλαμβανομένων «της Χαμάς, της Χεζμπολά και των Χούθι».

Πιέσεις για συμφωνία για τη Γάζα και από την Καμάλα Χάρις

«Είναι καιρός» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς να «κλειστεί», τόνισε με τη σειρά της και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μετά τη συνάντησή της στην Ουάσιγκτον με τον Νετανιάχου, ενώ ανέφερε επίσης πως εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων.

«Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μπροστά σ’ αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουμε αναίσθητοι όταν βλέπουμε τα δεινά και δεν θα παραμείνω σιωπηλή», πρόσθεσε η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον δέκατο μήνα του.

Συναντήθηκε και με τον Έλον Μασκ 

Παράλληλα, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου έκανε γνωστό ότι συναντήθηκε με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον επιχειρηματία Έλον Μασκ, μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Συζητήσαμε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ΤΝ (σ.σ. τεχνητής νοημοσύνης), τον αντίκτυπό της στην οικονομία και στην κοινωνία, κι εξερευνήσαμε τρόπους για την τεχνολογική συνεργασία (σ.σ. των εταιρειών του κ. Μασκ) με το Ισραήλ», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου μέσω X.

Μπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΚάμαλα ΧάριςΗΠΑΤζο Μπάιντεν