Κόσμος|26.07.2024 08:15

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το «μυστικό» δείπνο του Μακρόν στο Λούβρο - Ποιοι ηγέτες έδωσαν το παρών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Δείπνο για τους επίσημους προσκεκλημένους και τους ηγέτες των κρατών από όλο τον κόσμο παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου, πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Στο δείπνο βρέθηκαν 500 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων είναι αρχηγοί κρατών, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και ομίλων που χρηματοδοτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η γαλλική πλευρά επέλεξε τον Λούβρο και τη γυάλινη πυραμίδα του για τον χώρο του δείπνου, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Μόσχα το 2014 και τον νυν πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Ποιοι δεν προσκλήθηκαν και ποιοι έδωσαν το παρών

Επίσης, πρόσκληση δεν έλαβαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ προσκλήθηκε αλλά δεν παρέστη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που προτίμησε να στείλει τον αντιπρόεδρό του Χαν Ζενγκ. Δεν παρέστη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, αν και το Ισραήλ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Χέρτσογκ, ούτε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Από την εκδήλωση απών ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που εκπροσωπείται στο Παρίσι από τη σύζυγό του Τζιλ.

Παρόντες ήταν ακόμη στο δείπνο ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό και η σύζυγός του Σαρλίν, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η σύζυγός του, ηθοποιός Ζυλί Γκαγιέ, αλλά και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' και Λετίσια.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του, Μαρέβα Γραμπόφκσι-Μητσοτάκη, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ακόμη, παρέστησαν ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι και η πρώτη κυρία της Βραζιλίας και σύζυγος του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, Ροσάντζελα ντα Σίλβα.

Τα μυστικά πιάτα και τα μέτρα ασφαλείας 

Όσον αφορά το μενού, κρατήθηκε μυστικό, ενώ τα πιάτα φτιάχτηκαν από τον σεφ Άλεν Ντικάς που έχει εμπειρία σε γεύματα του προέδρου με μεγάλους ηγέτες.

Τονίζεται όπως και σε όλο το Παρίσι, τα μέτρα προστασίας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα γύρω από το Μουσείο του Λούβρου. Συνολικά, κινητοποιήθηκαν περίπου 300 αξιωματικοί από την υπηρεσία προστασίας υψηλών προσώπων.

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ΛούβροΕμανουέλ Μακρόνειδήσεις τώρα