Κόσμος|26.07.2024 13:14

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Αστακός το Παρίσι: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ύποπτα άτομα - Αστυνομία παντού και σε ετοιμότητα τα Mirage

Newsroom

Πρωτοφανή και πολύ αυστηρά μέτρα έχει λάβει η Γαλλία που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, με την διοργάνωση να είναι γεμάτη κινδύνους ασφαλείας λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί, 10.000 στρατιώτες και 2.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας θα διασφαλίσουν την ασφάλεια κατά την εντυπωσιακή τελετή έναρξης που θα γίνει κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, τις όχθες του και τα γύρω μνημεία.

Από τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2022, έχουν ξεσπάσει πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, με το κλίμα να είναι τεταμένο ενόψει της παγκόσμιας γιορτής του αθλητισμού.

Η Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας - αν και οι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή για την τελετή έναρξης ή τους Αγώνες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 155 άτομα – Υπό στενή φύλαξη Ισραηλινοί

Μάλιστα, στο πλαίσιο της τεράστιας επιχείρησης ασφαλείας, οι αρχές έθεσαν 155 άτομα υπό παρακολούθηση και τους επέβαλλαν να περιορίσουν  αυστηρά τις μετακινήσεις τους, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί διαγωνιζόμενοι συνοδεύονται από επίλεκτες τακτικές μονάδες από και προς τις εκδηλώσεις και τους παρέχεται 24ωρη προστασία καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, λένε οι αξιωματούχοι.

Ελεύθεροι σκοπευτές παντού – Κλειστός ο εναέριος χώρος, σε ετοιμότητα τα Mirage

Δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες θα βρίσκονται στο Παρίσι για την τελετή έναρξης, η οποία θα προστατεύεται από ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες.

Η κοίτη του Σηκουάνα έχει σαρωθεί για τυχόν βόμβες και ο εναέριος χώρος του Παρισιού θα είναι κλειστός. Για τους Αγώνες γενικότερα, αεροπλάνα παρακολούθησης με ραντάρ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper θα παρακολουθούν ευαίσθητες τοποθεσίες από ψηλά και μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 θα είναι σε ετοιμότητα για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη που εισέρχονται σε απαγορευμένο εναέριο χώρο.

«Όλα είναι έτοιμα» λέει ο Μακρόν

«Όλα είναι έτοιμα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που ανήρτησε στο X. «Ακόμη και τα δαχτυλίδια (των Ολυμπιακών Αγώνων) είναι εκεί», είπε, με θέα τον πύργο του Άιφελ. «Απολαύστε τους Αγώνες!».

Ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία πριν από δύο χρόνια, ήλπιζε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εδραίωναν την κληρονομιά του. Αλλά το αποτυχημένο στοίχημά του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον αποδυνάμωσε και ρίχνει σκιά στη διεθνή σκηνή.

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι – Κυκλοφορούν με κωδικούς QR

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ωστόσο έχουν φέρει αναστάτωση στους Παριζιάνους, αφού η αστυνομία επέβαλε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος του ποταμού πριν από την τελετή έναρξης, στήνοντας μεταλλικά φράγματα για να περιφράξει τις γειτονιές και απαιτώντας άδεια - πάσο με κωδικούς QR - για την είσοδο. Οι καφετέριες στις όχθες του Σηκουάνα, οι οποίες συνήθως σφύζουν από δραστηριότητα το καλοκαίρι, είναι σχεδόν άδειες λόγω των περιορισμών.

Περιορισμοί στη ρωσική αποστολή

Όπως επισημαίνει το Reuters, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η άλλοτε μεγάλη αποστολή αθλητών από τη Μόσχα έχει περιοριστεί σε μόλις 15, που πληρούσαν και αποδέχθηκαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για να αγωνιστούν ως ουδέτεροι, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε η ΔΟΕ στις 20 Ιουλίου.

Η Λευκορωσία θα στείλει 17 αθλητές που θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Η Ουκρανία στέλνει 140 αθλητές - η μικρότερη αποστολή της από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024αστυνομίαειδήσεις τώραΟλυμπιακοί ΑγώνεςΠαρίσιΓαλλία