Αυτό είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο: Η ιστορία και το άδοξο τέλος του ουρανοξύστη «φάντασμα»
NewsroomΤο Goldin Finance 117, ένας ημιτελής ουρανοξύστης ύψους 597 μέτρων στα περίχωρα της Tianjin, της έβδομης μεγαλύτερης πόλης της Κίνας, είναι σήμερα το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.
Θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες στον κόσμο
Αρχικά σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το επίκεντρο ενός πολυτελούς έργου ακινήτων στην Tianjin, ο Goldin Finance 117, γνωστός και ως China 117 Tower, φημίζεται για το γεγονός ότι είναι το ψηλότερο ημιτελές και ακατοίκητο κτίριο στον κόσμο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2008, αλλά σταμάτησε μόλις δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια των επιπτώσεων της Μεγάλης Ύφεσης. Οι εργασίες συνεχίστηκαν το 2011, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης μεταξύ 2018 και 2019. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2015, η κατασκευή ανεστάλη και πάλι και έκτοτε δεν έχει συνεχιστεί. Όταν διακόπηκαν οι εργασίες στο Goldin Finance 117, ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης ήταν το πέμπτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Τώρα είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.
Το Goldin Finance 117 επρόκειτο να έχει 128 ορόφους πάνω από το έδαφος, εκ των οποίων οι 117 σχεδιάζονταν ως ξενοδοχειακοί και εμπορικοί χώροι και 11 όροφοι αφιερωμένοι σε μηχανολογικές και λειτουργικές υπηρεσίες, καθώς και τέσσερα υπόγεια επίπεδα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κτίρια ανάλογου μεγέθους, σχεδιάστηκε να είναι κατοικήσιμο μέχρι το υψηλότερο σημείο του. Είναι ενδιαφέρον ότι, σε σύγκριση μόνο με τον υψηλότερο κατοικήσιμο όροφο, ο Πύργος China 117 θα ήταν δεύτερος μετά το Burj Khalifa του Ντουμπάι. Δυστυχώς, ολόκληρος ο ουρανοξύστης παραμένει εντελώς ακατοίκητος.
Τι πήγε στραβά
Τι πήγε στραβά; Κάποιοι λένε ότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον του έργου από την αρχή. Πρώτον, η κατασκευάστρια εταιρεία, η Goldin Group, ήταν ένας νέος παίκτης στην κινεζική αγορά και η έλλειψη της υποστήριξης της κινεζικής κυβέρνησης σήμαινε ότι έπρεπε να χρηματοδοτήσει πλήρως το σύνολο του έργου ανάπτυξης. Ήταν ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, αλλά αν η εταιρεία τα κατάφερνε, τα οφέλη θα άξιζαν τον κόπο. Δυστυχώς, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 άσκησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Goldin.
Μέχρι να έρθει το 2011, η κατασκευή του Golding Finance 117 συνεχίστηκε, και παρά τις άλλες μικρές δυσκολίες, τα πράγματα πήγαιναν καλά. Ωστόσο, το 2015, μετά από μια τελετή για τον εορτασμό της κορυφής του ουρανοξύστη στα 597 μέτρα, όλες οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν. Μετά το σκάσιμο της φούσκας του κινεζικού χρηματιστηρίου, η Goldin δεν είχε τα αποθέματα για να κρατήσει την τιμή της μετοχής της στην επιφάνεια και οι ηγέτες της μπορούσαν μόνο να παρακολουθούν την πτώση της τιμής.
Ορισμένοι είχαν προειδοποιήσει
Κάποιοι λένε ότι η ανάπτυξη ενός πολυτελούς έργου σε μια περιοχή δεύτερης κατηγορίας, όπως η Τιαντζίν, ήταν εξαρχής κακή ιδέα, επειδή δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον της ελίτ που επρόκειτο να εντυπωσιάσει. Όπως το θέτει το B1M, "ήταν σαν να προσπαθούσαμε να χτίσουμε το Hudson Yards της Νέας Υόρκης στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας". Η τελευταία ελπίδα να δούμε το Goldin Finance 117 να ολοκληρώνεται φαίνεται ότι έσβησε το 2018, και ο ουρανοξύστης ύψους 600 μέτρων εγκαταλείφθηκε έκτοτε.
Σήμερα, το Goldin Finance 117 δεν είναι μόνο ο ψηλότερος «ουρανοξύστης-φάντασμα» στον κόσμο, αλλά και μια προειδοποιητική ιστορία για άλλους κατασκευαστές, ακόμη και για την κινεζική κυβέρνηση. Μετά την αποτυχία του έργου της Golding Group, οι αρχές εξέδωσαν διάταγμα το 2020 για να περιορίσουν σημαντικά την κλίμακα και τον αριθμό των ουρανοξυστών που κατασκευάζονται σε ολόκληρη τη χώρα.
- Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
- «Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
- Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
- Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»