Κόσμος|26.07.2024 16:40

Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας: Δεν βρήκαμε τίποτα στη Μεσόγειο, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Alparslan Bayraktar, ανακοίνωσε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού A Haber την επικείμενη άφιξη μιας νέας πλωτής πλατφόρμας παραγωγής, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν παραλείπει να κοιτάξει προς τη Μεσόγειο, όπου συνεχίζει τις έρευνές της παρά την έλλειψη σημαντικών ανακαλύψεων μέχρι στιγμής. Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας την στρατηγική προτεραιότητα που δίνει η χώρα στην ανάπτυξη των ενεργειακών της πόρων τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του υπουργού δείχνουν επίσης την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει συνεργασίες με χώρες όπως η Σομαλία και ο Νίγηρας για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, καθώς και φιλοδοξίες για τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στη Σινώπη και τη Θράκη.

Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές για την προμήθεια και τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, η στρατηγική της χώρας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να αποτελεί πηγή έντασης στην περιοχή, με τον Μπαϊρακτάρ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων δραστηριοτήτων.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει το θέμα του νέου πλοίου, το οποίο είχε υπογραμμίσει και ο Τούρκος πρόεδρος. Πότε θα έρθει αυτό το νέο πλοίο; Πού θα αναπτυχθεί; Ποιος είναι ο στόχος του;

Μπαϊρακτάρ: Το νέο μας πλοίο ή πλωτή πλατφόρμα παραγωγής θα ταξιδέψει στην Τουρκία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό το πλοίο είναι ουσιαστικά μια ενιαία πλατφόρμα στο πλαίσιο των σχεδίων μας για την αύξηση της παραγωγής μας στο πεδίο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα σε φυσικό αέριο, και ειλικρινά, η πρώτη μας προτεραιότητα τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο είναι να αυξήσουμε την παραγωγή με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στα πεδία που βρίσκουμε σήμερα, τόσο στο κοιτάσματα φυσικού αερίου Γκαμπάρ όσο και στον Σαγγάριο.

Αυτή η πλατφόρμα θα παράγει από μόνη της 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Είναι σαν μια θαλάσσια βάση. Σχεδόν σαν μια βιομηχανική εγκατάσταση.

Μεσόγειος - Αιγαίο

Δημοσιογράφος: Στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, υπάρχει εκεί κάποια αχτίδα ελπίδας, τουλάχιστον στα τουρκικά χωρικά ύδατα;

Μπαϊρακτάρ: Τώρα στη Μεσόγειο, στην πραγματικότητα, ο πρώτος στόχος της στρατηγικής που προτάθηκε από την εθνική μας πολιτική για την ενέργεια και την εξόρυξη το 2016 ήταν η Μεσόγειος. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ εντατικές έρευνες στη Μεσόγειο. Τελευταία το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν είχε ολοκληρώσει τη γεώτρηση Akseki-1 και τώρα το στέλνουμε στη Μαύρη Θάλασσα. Προφανώς, δεν πήραμε κάποιο αποτέλεσμα που να το χαρακτηρίσουμε ως «ανακάλυψη», από οικονομικής άποψης, από αυτές τις 9 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων. Επομένως αυτό δεν σημαίνει με τίποτα ότι έχουμε υποχωρήσει από την Μεσόγειο ή ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Έχουμε μια πολύ μεγάλη υφαλοκρηπίδα, πέρα από αυτό, την περασμένη εβδομάδα ήταν η 50ή επέτειος της ‘Ειρηνευτικής Επιχείρησης’ [σσ. Τ/Εισβολής], και ήμασταν στην Κύπρο. Δεν ξέρω εάν έχετε τον χάρτη με τις περιοχές αδειών που έδωσε η 'ΤΔΒΚ' στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στα Τουρκικά Πετρέλαια.

Πράγματι, εμείς κάναμε 9 γεωτρήσεις σε αυτές τις τοποθεσίες, κάναμε γεωτρήσεις και νοτίως της Κύπρου. Επομένως, μπορεί οπωσδήποτε να υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Εμείς έχουμε αυτή την πεποίθηση, αλλά αυτό είναι θέμα προτεραιοποίησης. Αυτή τη στιγμή προέχει να τεθεί σε λειτουργία το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο δυνατό. Το προσεχές διάστημα, με μια νέα οπτική γωνία όσον αφορά τη Μεσόγειο Θάλασσα, Θεού θέλοντος θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε στις δραστηριότητες. Αλλά όπως είπα, προτεραιότητα έχει η παραγωγή του υφιστάμενου δυναμικού και ως αποτέλεσμα η αντανάκλαση του προς τους πολίτες μας και η διασφάλιση της προμήθειας. Και μαζί με αυτό, ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν νέες ανακαλύψεις είτε στη Μαύρη Θάλασσα είτε στη Μεσόγειο.

Δημοσιογράφος: Το Αιγαίο; Και το Αιγαίο είναι σαν τη Μεσόγειο;

Μπαϊρακτάρ: Η προοπτική της Μεσογείου φαίνεται να είναι υψηλότερη… Η προοπτική της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να είναι υψηλότερη. Ως εκ τούτου, εδώ κάνουμε μια προτεραιοποίηση, και αυτή τη στιγμή αυτή η προτεραιοποίηση έχει ως εξής: Σαγγάριος, Μαύρη Θάλασσα, και Μεσόγειος. Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε να πούμε: Διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, διαφορετικές χώρες και άλλα μέρη του κόσμου.

Οι συμφωνίες με τον Νίγηρα και τη Σομαλία

Δημοσιογράφος: Γιατί αυτές οι χώρες; Ποιος είναι ο στόχος και τι σκοπεύει να γίνει με αυτές τις χώρες;

Μπαϊρακτάρ: Η ημερήσια ανάγκη που έχει η Τουρκία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι 2 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτή τη στιγμή παράγουμε περίπου 250.000 βαρέλια από αυτά. Ας πούμε το ένα όγδοο. Το 12,5%. Αυτό το παράγουμε, αλλά δεν το παράγουμε όλο στην Τουρκία. Εμείς έχουμε και παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου σε διάφορες χώρες, για παράδειγμα στο Αζερμπαϊτζάν. Στο Ιράκ, έχουμε μια συνεργασία σε 3 κοιτάσματα στη Βασόρα και παίρνουμε μια ημερήσια παραγωγή περίπου 15 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα από εκεί. Φυσικά, θα έπρεπε να είναι περισσότερα, αλλά αυτό που είχαμε πει και τότε είναι ότι ναι, σίγουρα θα ερευνήσουμε τις δικές μας χερσαίες περιοχές, τη δική μας αποκλειστική οικονομική ζώνη, τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, την υφαλοκρηπίδα μας, αλλά ενδεχομένως αυτά να μην είναι επαρκή για να καλύψουνε όλες τις ανάγκες μας. Ως εκ τούτου η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, η εταιρεία φυσικού αερίου μας θα ακολουθήσει σίγουρα μια πιο ενεργή διαδικασία σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, όπως στο Αζερμπαϊτζάν, όπως στο Ιράκ. Μάλιστα είχαμε αναφερθεί και στη Λιβύη. Επομένως, είχαμε πει ότι οι δραστηριότητες αυτές θα συνεχιστούν με αυξανόμενους ρυθμούς σε περιοχές όπου βλέπουμε παρόμοιες δυνατότητες.

Την περασμένη εβδομάδα με τη Σομαλία υπογράψαμε μια εκχώρηση σε 3 θαλάσσιες περιοχές περίπου πέντε χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων η καθεμία και συνολικά 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε 3 θαλάσσιες περιοχές και έχουμε λάβει μια άδεια σύμφωνα με αυτή την εκχώρηση. Θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις σεισμικές εργασίες, τρισδιάστατες σεισμικές εργασίες. Στο σχέδιό μας δώσαμε χώρο για το πλοίο Ορούτς Ρέις. Θα το στείλουμε στη Σομαλία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ή θα υπάρξουν συμφωνίες και εργασίες στη Λιβύη;

Μπαϊρακτάρ: Τώρα, πράγματι μια από τις πιο σημαντικές χώρες είναι η Λιβύη λόγω του πολύ υψηλού δυναμικού της. Ενδιαφερόμαστε για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. Υπάρχουν πεδία για τα οποία είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πεδίο που να μπορώ να πω ότι έχουμε υπογράψει συμφωνία, όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με αυτά.

Δημοσιογράφος: Πόσο κοντά βρίσκεται η Τουρκία στο να γίνει κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου και ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές στην Ευρώπη;

Μπαϊρακτάρ: Είμαστε πολύ κοντά γιατί η Τουρκία έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές, εγκαταστάσεις προμήθειας και μεταφοράς για το σκοπό αυτό. Γιατί το λέω αυτό; Με μια πολύ σοβαρή επένδυση σε εγκαταστάσεις αεριοποίησης και αύξηση της δυναμικότητας, η Τουρκία έχει πλέον βρεθεί σε θέση να προμηθεύεται πολύ εύκολα ένα πολύ σημαντικό μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο, δηλαδή το 50%, από υγροποιημένο φυσικό αέριο. 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορούν να έρχονται από 5 σημεία της Τουρκίας ημερησίως με πλοία. Και αυτά τα νούμερα μπορούν να πάνε ακόμη πιο ψηλά. Ή οι χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να έρχονται σε αυτούς τους τερματικούς σταθμούς της Τουρκίας και να φέρνουν το δικό τους αέριο και εμείς κατά μια έννοια με μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα μπορούμε να παραδίδουμε το αέριο αυτό στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και στην Ευρώπη, κυρίως μέσω της βουλγαρικής σύνδεσης, χρησιμοποιώντας τους δικούς μας αγωγούς.

Δημοσιογράφος: Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας είναι η πυρηνική ενέργεια. Ποια είναι η τελευταία κατάσταση σε αυτό το θέμα;

Μπαϊρακτάρ: Τώρα, είναι 2. Η Σινώπη είναι μια από τις τοποθεσίες που έχουμε προσδιορίσει ως πυρηνική τοποθεσία και στην οποία εργαζόμαστε επί του παρόντος. Σκεφτόμαστε για ένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στη Θράκη. Ως εκ τούτου, σχετικά με αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με διάφορες χώρες και εταιρείες διαφόρων χωρών. Πλέον ο λαός τα γνωρίζει αυτά. Φυσικά, μια από αυτές είναι η Rosatom και η Ρωσική Ομοσπονδία που ενδιαφέρεται πολύ λόγω της εμπειρίας και των εργασιών στο Άκουγιου. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις μαζί τους. Αλλά η Νότια Κορέα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον πυρηνικό τομέα της Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Αστάνα, ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ως εκ τούτου και αυτοί ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται. Φυσικά, προσπαθούμε να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Εντός του τρέχοντος ή του επόμενου έτους, πρέπει να οριστικοποιήσουμε αυτές τις συμφωνίες και να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις παραγωγής και κατασκευής.

υδρογονάνθρακεςειδήσεις τώραΤουρκία