Κόσμος|26.07.2024 17:00

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια έντονη ομιλία κατά τη Συνάντηση Προώθησης του Προγράμματος Κίνητρα Υψηλής Τεχνολογίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την υποστήριξη που δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τους Αμερικανούς πολιτικούς ότι χειροκροτούν έναν σύγχρονο «Χίτλερ», αναφερόμενος στον Νετανιάχου.

«Δεν ντρέπονται και δεν κοκκινίζουν όσοι χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο», διερωτήθηκε ο Ερντογάν. Υπογράμμισε ότι «από τις 7 Οκτωβρίου, η ανθρωπότητα παρακολουθεί τη δολοφονία των παιδιών από απόσταση, σαν να βλέπει ταινία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη θερμή υποδοχή που έλαβε ο Νετανιάχου στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Ο δολοφόνος τους, ο Νετανιάχου, καταχειροκροτείται στις ΗΠΑ. Τι δουλειά είναι αυτή; Είναι δυνατόν να το κατανοήσει κάποιος αυτό; Τί δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα... Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παράνοια και μία ασυνειδησία, που φιλοξένησε τον χασάπη στο Κογκρέσο και χειροκρότησε 57 φορές τη γεμάτη αυταπάτες ομιλία του».

Ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί. Επισήμανε την υποκρισία των δυτικών χωρών που, κατά τα λεγόμενά του, δίνουν μαθήματα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν έναν ηγέτη που, όπως είπε, ενσαρκώνει τις αρχές του Χίτλερ. «Δεν ντρέπονται αυτοί που δίνουν μαθήματα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και όσοι δίνουν αξία στον Χίτλερ της εποχής μας; Τα πρόσωπά τους δεν κοκκινίζουν, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, νόμος, κανόνες, έλεος», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μπένιαμιν ΝετανιάχουΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚογκρέσοΤουρκία