Κόσμος|26.07.2024 17:31

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έτσι καθάρισε το Παρίσι τον Σηκουάνα - Το αστρονομικό ποσό που ξόδεψε

Newsroom

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των γαλλικών αρχών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι ήταν ο καθαρισμός του Σηκουάνα και όπως φαίνεται, στόχος… επετεύχθη!

Έπειτα από οκτώ χρόνια σκληρής δουλειάς, ο ποταμός είναι πλέον καθαρός και έτοιμος να φιλοξενήσει τα αγωνίσματα ανοικτής κολύμβησης και το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου. Ωστόσο αν οι βροχοπτώσεις υπερφορτώσουν το νέο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων τότε οι αγώνες θα γίνουν σε άλλους χώρους.

Οι τρεις... καινοτομίες που «καθάρισαν» τον ποταμό

Ο Σηκουάνας ήταν δύσοσμος, ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων με έντονες βροχοπτώσεις. Για να σταματήσει λοιπόν αυτό το Παρίσι εισήγαγε μια λεκάνη απορροής σε μέγεθος καθεδρικού ναού κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare D'Austerlitz, η οποία είναι ικανή να συγκρατεί έως και 50.000 κυβικά μέτρα νερού υπερχείλισης από βροχοπτώσεις, τα οποία μπορούν να διοχετευθούν πίσω στους υπονόμους μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.

Παράλληλα αναβάθμισε την επεξεργασία των λυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό φτάνει στο Παρίσι σε καθαρότερη κατάσταση εξαρχής. Το κυριότερο από αυτά είναι ένα υπερ-αποχετευτικό δίκτυο μήκους 8,8 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε νότια της πρωτεύουσας. Τέλος έδωσε οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρυνθούν τουλάχιστον 10.000 αγροτικά νοικοκυριά και ιδιοκτήτες οικιών πέριξ του Παρισιού να σταματήσουν να απορρίπτουν τα απόβλητα της τουαλέτας απευθείας στον ποταμό, εκτρέποντάς τα αντ' αυτού στο αποχετευτικό σύστημα.

Η επιχείρηση «καθαρισμός Σηκουάνα» κόστισε 1,4 δισ. Ευρώ!

Για να φιλοξενηθούν τα αγωνίσματα στον Σηκουάνα και να απολαύσουν οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων έναν καθαρό Σηκουάνα δαπανήθηκαν 1,4 δισ. Ευρώ. Ωστόσο ο καθαρισμός του Σηκουάνα συμβάλλει, στην ανάδειξη του Παρισιού ως νέας πρωτεύουσας της βιωσιμότητας -ενός τόπου όπου τα αυτοκίνητα και η άσφαλτος παραχωρούν χώρο στα ποδήλατα, στους πεζούς και στα δέντρα- τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Μπορεί να μην είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη που προσφέρει κολύμπι στο κέντρο της πόλης: Η Ζυρίχη, η Κοπεγχάγη, η Στοκχόλμη και το Όσλο διαθέτουν ήδη κάποιες εγκαταστάσεις. Αλλά το Παρίσι είναι μέχρι στιγμής το μόνο μέρος που το έχει δοκιμάσει σε ένα σχετικά στενό ποτάμι (και όχι σε λιμάνι ή λίμνη) που διασχίζει μια πυκνοκατοικημένη μητρόπολη.

Τα ολυμπιακά αγωνίσματα που θα διεξαχθούν στον Σηκουάνα

Ο ποταμός θα φιλοξενήσει την τελετή έναρξης σήμερα (26/7), η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε βάρκες και φορτηγίδες που θα πλέουν στην πόλη. Παράλληλα, ο Σηκουάνας έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου στις 30 Ιουλίου, 31 Ιουλίου και 5 Αυγούστου, καθώς και το μαραθώνιο κολύμβησης στις 8 και 9 Αυγούστου. 

ειδήσειςειδήσεις τώραΠαρίσιΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Παρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνες