Κόσμος|26.07.2024 22:05

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιος βρίσκεται τελικά πίσω από το σαμποτάζ στα τρένα της Γαλλίας;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ήταν περίπου 1.15 π.μ. της Παρασκευής, όταν οι συντηρητές της SNCF (δημόσια σιδηροδρομική εταιρεία της Γαλλία), που εκτελούσαν επισκευές στο φως του φεγγαριού, εντόπισαν την ομάδα των ανθρώπων λίγο πιο κάτω στη σιδηροδρομική γραμμή κοντά σε ένα σηματοδότη. Ανησύχησαν αρκετά από το απίθανο θέαμα τέτοια ώρα ώστε να πλησιάσουν τους εισβολείς και στη συνέχεια να κάνουν ένα τηλεφώνημα στην τοπική αστυνομία, καθώς οι άγνωστοι τους αντιλήφθηκαν και άρχισαν να τρέχουν.

Η εν λόγω παρατήρηση, μαζί με τα υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών που έχουν αφεθεί πίσω σε τόπους εγκλήματος σε όλο το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο, πρόκειται να αποτελέσουν κρίσιμο μέρος της έρευνας σχετικά με αυτό που την Παρασκευή περιγράφηκε από έναν γερουσιαστή ως «αποσταθεροποίηση, σαμποτάζ και αμφισβήτηση της εικόνας της Γαλλίας» λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι εμπρηστές φαίνονται να είναι χοντροκομμένες - ξεκινώντας πυρκαγιές για να καταστρέψουν τα καλώδια οπτικών ινών στα κιβώτια σηματοδότησης κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας - αλλά οι ζημιές δεν ήταν λιγότερο σοβαρές, εκτιμά ο Guardian.

«Είναι μια τεράστια δουλειά ασφαλείας, είναι σχολαστική, είναι καλώδιο προς καλώδιο που πρέπει να επισκευάσουμε όλα αυτά τα καλώδια που έχουν υποστεί ζημιές και έχουν καεί», δήλωσε ο Jean-Pierre Farandou, διευθύνων σύμβουλος της SNCF.

Πέρα από τα καμένα καλώδια καλώδια και τη θέα κάποιων από τους εμπρηστές, μία ακόμη πτυχή της έρευνας, είναι ένα ενδεχομένως σχετικό περιστατικό που χρονολογείται από τον περασμένο Μάιο. Την Παρασκευή προέκυψε ότι ένας εμπρηστικός μηχανισμός είχε επίσης ανακαλυφθεί στη γραμμή υψηλής ταχύτητας Aix-Marseille στις 8 Μαΐου, όταν η Ολυμπιακή Φλόγα έφτανε στην περιοχή.

Μήπως επρόκειτο για δοκιμή πριν το κανονικό σαμποτάζ; Ή μια προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια να διαταραχθούν οι προετοιμασίες της Γαλλίας για τους Ολυμπιακούς;, διερωτάται ο Guardian.

Ο Farandou δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις είχαν ως στόχο να απενεργοποιήσουν τα νευραλγικά κέντρα του TGV εκτός Παρισιού: τα σηματοδοτικά κέντρα στο Courtalain (γραμμή υψηλής ταχύτητας Atlantic), Croisilles (LGV Nord) και Pagny-sur-Moselle (LGV Est).

Η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccuau, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναλάβει την έρευνα για «όλες τις εσκεμμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις της SNCF». Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει σε κάθε τοποθεσία από τις χωροφυλακές της Λιλ, της Ντιζόν, της Ορλεάνης και της Νανσί, δήλωσε η ίδια.

Ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «ελπίζουν να προβούν γρήγορα σε συλλήψεις».

Ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ;

Αλλά υπήρξαν λόγια προσοχής από τον πρωθυπουργό, Γκαμπριέλ Ατάλ, σχετικά με τις εικασίες για την ταυτότητα των δραστών, σε μια εποχή, όπως είπε, που οι φήμες και ο φόβος μπορεί να αποδειχθούν τόσο αποσταθεροποιητικά όσο και τα ίδια τα εγκλήματα.

«Η έρευνα αρχίζει, καλώ όλους να είναι προσεκτικοί», δήλωσε ο Ατάλ. «Αυτό που ξέρουμε, αυτό που βλέπουμε, είναι ότι η επιχείρηση αυτή ήταν προετοιμασμένη, συντονισμένη, ότι στοχοποιήθηκαν νευραλγικά κέντρα, γεγονός που δείχνει μια μορφή γνώσης του δικτύου για να ξέρει πού να χτυπήσει», είπε. Ο Ατάλ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να «πει περισσότερα για τους δράστες, τα κίνητρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ δεν έλαβε υπόψη του την έκκληση του Ατάλ, υποστηρίζοντας αντίθετα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επρόκειτο για έργο Ιρανών πληρεξουσίων, αν και δεν προσέφερε καμία απόδειξη. «Το σαμποτάζ των σιδηροδρομικών υποδομών σε όλη τη Γαλλία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε υπό την επιρροή του άξονα του κακού του Ιράν και του ριζοσπαστικού Ισλάμ», έγραψε στο X.

«Όπως προειδοποίησα τον Γάλλο ομόλογό μου αυτή την εβδομάδα, με βάση τις πληροφορίες που κατέχει το Ισραήλ, οι Ιρανοί σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της ισραηλινής αντιπροσωπείας και όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να ληφθούν αυξημένα προληπτικά μέτρα για να ματαιωθεί το σχέδιό τους. Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσει το Ιράν τώρα - πριν να είναι πολύ αργά», εόπε.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης εμπνευσμένη από τη Μόσχα. Την Κυριακή, η γαλλική αστυνομία είχε συλλάβει τον Kirill Griaznov, 40 ετών, σεφ, τον οποίο υποπτεύεται ότι είναι μέλος της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας. Κρατείται με την κατηγορία ότι σχεδίαζε μια «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για την αποσταθεροποίηση της Γαλλίας.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται εδώ και καιρό σε επιφυλακή για ρωσικούς εμπρησμούς και δολιοφθορές. Οι ερευνητές έχουν ήδη τους τελευταίους μήνες ισχυριστεί πιθανή ρωσική εμπλοκή σε μια εμπρηστική επίθεση στο ανατολικό Λονδίνο, μια κόλαση που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, μια απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία της Γερμανίας και αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι.

Ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στη Μόσχα, Ζαν ντε Γκλινιάστι, ήταν μεταξύ εκείνων που δήλωσαν την Παρασκευή ότι πιστεύουν ότι η ανάμειξη της Μόσχας είναι πιθανή. «Βρισκόμαστε προφανώς σε κατάσταση σύγκρουσης με τη Ρωσία και η Ρωσία προφανώς δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, και αυτό είναι υποτιμητικό, για να βοηθήσει στην επιτυχία αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε.

Μια ακόμη θεωρία είναι ότι τα εγκλήματα έφεραν τα χαρακτηριστικά της ακραίας αναρχικής αριστεράς. Οκτώ άτομα διώχθηκαν το 2018 για συμμετοχή σε αναρχική ομάδα που επιχείρησε να σαμποτάρει μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας μια δεκαετία νωρίτερα. Ωστόσο, απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του εγκλήματος.

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ΠαρίσιΠαρίσι 2024ειδήσεις τώρα