Κόσμος|27.07.2024 19:55

Ενεργειακή «επίθεση» της Τουρκίας στην Αφρική: Deals με Σομαλία, Νίγηρα και Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

Ενεργειακή επίθεση στην Αφρική έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η Τουρκία. Ο υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Σομαλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις σε τρία τετράγωνα στις θάλασσες της Σομαλίας.

 Η Σομαλία στην Ανατολή

«Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα λαμβάνει το 30% των εσόδων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας, γνωστή για τους άφθονους θαλάσσιους πόρους».

Η Σομαλία εξουσιοδότησε τον περασμένο Φεβρουάριο την Άγκυρα, η οποία ήδη διέθετε μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου, να συμβάλει στις προσπάθειες να δημιουργήσει έναν εθνικό στρατό στη χώρα της ανατ. Αφρική, να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και να υπερασπιστεί στρατιωτικά τα χωρικά της ύδατα εν μέσω εντάσεων με την Αιθιοπία, όπως είχε αναφέρει το Γράμμα από την Τουρκία στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Νίγηρας στη Δύση, η Λιβύη στο βορρά

Ξεκινώντας από τη βόρεια Αφρική και τη Λιβύη, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, συμφώνησε πρόσφατα (31 Μαΐου) για βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του λεγόμενου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, η Τουρκία ενισχύει παράλληλα την ήδη αυξανόμενη επιρροή στην ανατολική Αφρική (Σομαλία), αλλά και τη δυτική, όπου υπέγραψε επίσης συμφωνία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου με τον Νίγηρα.

Η επίσκεψη υψηλού επιπέδου τουρκικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Τ/ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στον Νίγηρα στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να εκληφθεί ως σημαντικό στάδιο στον ανταγωνισμό Τουρκίας-Γαλλίας στην Αφρική, σημειώνει ο αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν. Έχοντας χάσει επίσημα τις αποικίες της στην Αφρική, ξεκινώντας από την Αλγερία, η Γαλλία τώρα αγωνίζεται να μην χάσει τουλάχιστον τη σφαίρα επιρροής της. Βρίσκει, ωστόσο, μπροστά της την Τουρκία, που θέλει να εγκατασταθεί στη δυτική Αφρική μετά την ανατολική ως μια πραγματιστική επιλογή, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της, προσθέτει ο Γετκίν.

ενέργειαέρευνεςΛιβύηΣομαλίαΝίγηραςΤουρκίαειδήσεις τώρα