Κόσμος|28.07.2024 08:16

Το Ισραήλ βομβάρδισε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μετά το χτύπημα με ρουκέτα στο υψίπεδο του Γκολάν

Newsroom

Ορατός είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και Λιβάνου μετά την επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου Υψίπεδα του Γκολάν, που στοίχισε τις ζωές 12 ανθρώπων ηλικίας 10-20 ετών.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό επιτελείο, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε γήπεδο σε κοινότητα στο προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» -θέσεων της Χεζμπολάχ- τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Χεμπολάχ επιμένει πως η ρουκέτα δεν εκτοξεύτηκε από τους μαχητές της, ωστόσο οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε «ιρανικός πύραυλος Falaq 1»  που ανήκει  στη Χεζμπολάχ. 

Επισπεύδει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ λόγω της επίθεσης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σοκαρισμένος και διαμήνυσε πως το Ισραήλ «Δεν θα σιωπήσει για αυτό. Δεν θα το θέσουμε εκτός ημερήσιας διάταξης». 

Το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από κοινού με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού και ανώτερα στελέχη της άμυνας αξιολογούν την κατάσταση. 

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε το Σάββατο την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ.  «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις» στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «απόλυτη προτεραιότητα».

ΙσραήλΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛίβανοςΧεζμπολάχειδήσεις τώρα