Κόσμος|28.07.2024 17:35

Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή: Χτύπημα σε κιμπούτς από τη Χεζμπολάχ - Θρήνος στο Ισραήλ που ετοιμάζει αντίποινα

Newsroom

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση στο κιμπούτς Μανάρα στο βόρειο Ισραήλ την ίδια στιγμή ώρα που το Τελ Αβίβ ετοιμάζει την απάντησή του μετά το χθεσινό πλήγμα στα Υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρά παιδιά και η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή.

Στη σχετική ενημέρωση που έκανε η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση έγινε με «κατάλληλα όπλα» και οδήγησε στην «πυρπόληση και τον τραυματισμό όσων βρίσκονταν μέσα σε αυτό» σύμφωνα με το Skynews.

Η «απάντηση» του Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι οι οι μονάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο, προετοιμάζονται για «αποφασιστική επίθεση» εναντίον της Χεζμπολάχ.

Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, ο ισραηλινός υποστράτηγος Ορί Γκορντίν είπε σε στρατιώτες πως «ήδη έχουμε εξαλείψει πάνω από 500 τρομοκράτες στον Λίβανο, στη μεγάλη πλειονότητά τους μέλη της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Ραγδαίες εξελίξεις με την επιστροφή Νετανιάχου στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στη χώρα, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας μετά την επίθεση με ρουκέτες στα υψίπεδα του Γκολάν.

Η οργάνωση με έδρα το Λίβανο δήλωσε ότι ανέλαβε δράση «για να υποστηρίξει τον ακλόνητο παλαιστινιακό λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας και για να στηρίξει την γενναία και έντιμη αντίστασή του». Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για μια επίθεση με ρουκέτες που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους στα Υψίπεδα του Γκολάν - κάτι που η Χεζμπολάχ αρνήθηκε.

Θρήνος στις κηδείες των 12 παιδιών θυμάτων της επίθεσης

Θρήνος επικρατεί στο Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση από το έδαφος του Λιβάνου που χτύπησε υπαίθριο χώρο στα Υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 νεαρά παιδιά.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα η οποία δημοσιεύει βίντεο από την κηδεία των παιδιών τα οποία έχασαν την ζωή τους.

«Πώς οργανώνεις μια μαζική κηδεία παιδιών κοντά στα σύνορα υπό απειλή πυραύλων; Σήμερα, το Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ θρηνεί καθώς κηδεύει τα 12 παιδιά που σκοτώθηκαν από πύραυλο της Χεζμπολάχ χθες το βράδυ. Πονάει η καρδιά μας για τις οικογένειες. Αιωνία τους η μνήμη», γράφει.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες των 11 από τους 12 ανθρώπους που είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους έχουν πλέον δοθεί στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό και την τοπική κοινότητα των Δρούζων.

Αποδοκιμάστηκαν υπουργοί

Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης παρευρίσκονταν στις κηδείες των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Σαββάτου και αποδοκιμάστηκαν από τους συγγενείς των νεκρών, σύμφωνα με τους Times of Israel. «Δεν έχετε καμία ντροπή. Ένα αγόρι πήγε να παίξει ποδόσφαιρο και δεν γύρισε σπίτι», φέρεται να φώναξε ένας άνδρας στους υπουργούς Nir Barkat και Idit Silman. Τα σχόλιά του έγιναν δεκτά με επευφημίες.

Μέση ΑνατολήΙσραήλειδήσεις τώραΧεζμπολάχειδήσεις