Κόσμος|30.07.2024 06:35

«Ισραήλ και Λίβανος δεν θα πολεμήσουν» εκτιμά καθηγητής του ΑΠΘ - Ο κρίσιμος ρόλος του Γκάλαντ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Δεν πρέπει να περιμένουνε κάποια κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- παρά την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, με θύματα δώδεκα παιδιά αλλά και τα όποια αντίποινά του βαθιά μέσα στην επικράτεια του Λιβάνου. Αυτό φαίνεται και από την τάση κατευνασμού που ακολουθούν, με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις τους και οι δύο πλευρές, Ισραήλ και Λίβανος.

Εκτός κι αν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θελήσει να προκαλέσει μία γενικότερη κρίση, για να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας του και έτσι να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις σε βάρος του από το εσωτερικό. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η προσπάθειά του πιθανότατα θα αποτύχει, αφού θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ, ο οποίος δείχνει να ακολουθεί μία πιο μετριοπαθή στάση, προσπαθώντας να περισώσει το γόητρο του Ισραήλ, το οποίο έχει πληγεί σε διεθνές επίπεδο και κυρίως από τις αποφάσεις των διεθνών νομικών φορέων.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο διεθνολόγος, διδάκτωρ στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταδιδακτορικός ερευνητής σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Δημήτρης Κούτρης, ο οποίος σημειώνει ότι το Ισραήλ θα συνυπολογίσει και το γεγονός ότι δέχεται μία φλύαρη στήριξη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Η επίθεση του Ισραήλ παρουσιάστηκε από το ίδιο ως μία αμυντική απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε στο Γκολάν και είχε ως θύματα παιδιά και όχι ως κάποιο αντίποινο. Είπε το Ισραήλ ότι εντόπισε στη συγκεκριμένη περιοχή την πηγή της επίθεσης που δέχτηκε και προχώρησε από την πλευρά του σε μία περιορισμένη επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε. Υπάρχει πάντοτε και ο παράγοντας του Ιράν και γι’ αυτό το Ισραήλ δεν επέλεξε μία χερσαία επίθεση στο Γκολάν», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Κούρτης.

Καθησυχαστικές οι δηλώσεις από τη Βηρυτό – Μεγάλη νομική ήττα του Ισραήλ

Κατά τον ίδιο, είναι φανερό ότι ούτε η Βηρυτός επιθυμεί κλιμάκωση της κρίσης και γι’ αυτό οι επίσημες δηλώσεις που έγιναν από αξιωματούχους της χώρας, ήταν καθησυχαστικές. Όπως λέει, το μήνυμα που άφησε ο Λίβανος, είναι ότι η επίθεση του Ισραήλ ήταν περιορισμένης κλίμακας.

«Άρα βλέπουμε ότι παρατηρείται μία τάση κατευνασμού και από τις δύο πλευρές. Να μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ δέχτηκε μία πολύ μεγάλη νομική ήττα στις 19 Ιουλίου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο καταδίκασε σχεδόν το σύνολο των επιθέσεων του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και για πρώτη φορά ουσιαστικά είπε ότι είναι παράνομη η κατοχή αυτών των εδαφών. Μάλιστα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για πολιτική φυλετικών διακρίσεων από την πλευρά του Ισραήλ, κάτι σαν το Απαρτχάιντ που υπήρχε στη Νότα Αφρική», λέει ο κ. Κούρτης.

Ο διεθνολόγος και διδάκτορας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, εκτός από τις «μάχες» που έχασε το Ισραήλ σε νομικό επίπεδο, βλέπει ταυτόχρονα ότι υπάρχει μία φλύαρη στήριξή του από τις ΗΠΑ.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυσαρέσκεια στο αμερικανικό σύστημα ασφάλειας. Ο Λευκός Οίκος αλλά και το Πεντάγωνο δήλωσαν με σαφή τρόπο ότι δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε και η στιγμή για κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ταυτόσημη είναι η άποψη και της Καμάλα Χάρις», τονίζει ο κ. Κούρτης.

Το μεγάλο λάθος της ανατίναξης της πηγής πόσιμου νερού

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι το Ισραήλ προχώρησε και σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό λάθος την ημέρα που χτύπησε τα υψίπεδα του Γκολάν. Προχώρησε σε ανατίναξη μιας πολύ σημαντικής πηγής πόσιμου νερού στη Λωρίδα της Γάζας, ενέργεια που προκαλεί πολλές αρνητικές συνέπειες στους αμάχους. Αυτό, μάλιστα, συνέβηκε σε μία περίοδο που υπάρχει επιδημία πολυομελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, με θύματα αμάχους και μικρά παιδιά.

ΗΠΑΥψίπεδα του ΓκολάνκρίσηΙσραήλΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛίβανοςΜέση Ανατολή