Κόσμος|06.08.2024 04:00

Η αντισυμβατική σεξουαλική ζωή σπάνιου είδους βατράχου - Τα κάνει όλα ανάποδα

Newsroom

Τον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο είδος βατράχων που ενδημούν στις ανατολικές Ινδίες  γεννούν τα αυγά τους αποκάλυψαν ερευνητές, περνώντας 55 νύχτες την περίοδο των μουσώνων.  στη διάρκεια 3 χρόνων στον βιότοπο τους.

Τα βατράχια Charles Darwin  τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά για να γεννήσουν τα αυγά του κάθονται σε ανάποδη στάση στα τοιχώματα των κοιλοτήτων των δέντρων, με το σώμα τους έξω από το νερό. Οι νεοσσοί πέφτουν στο νερό και κολυμπώντας αναπτύσσονται σε γυρίνους.

Μοναδική συμπεριφορά η ανάποδη αναπαραγωγή 

«Είναι μία αξιοσημείωτη ανακάλυψή. Η ανάποδη αναπαραγωγή είναι μια μοναδική συμπεριφορά. Κανένας άλλο είδος βατράχου δεν γεννάει αυγά σε ανάποδη στάση με το σώμα του εντελώς έξω από το νερό», λέει ο SD Biju από το Πανεπιστήμιο του Δελχί.

«Μας βοηθάει να κατανοήσουμε το πώς τα είδη αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και ποιο φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του», συμπληρώνει.

Από τα 7.708 είδη βατράχων που υπάρχουν στον κόσμο, σχεδόν όλα ζευγαρώνουν και αναπαράγονται στο νερό και τη φύση. Επίσης, χρησιμοποιούν την... εξωτερική γονιμοποίηση: το θηλυκό γεννά αυγά, ενώ το αρσενικό τα γονιμοποιεί με το σπέρμα τους. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες των Charles Darwin δεν εξαντλούνται σε αυτό.

Γίνονται επιθετικοί 

Σύμφωνα με τους ερευνητές ενώ οι περισσότεροι αρσενικοί βάτραχοι καλούν με ένα τρόπο τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν, οι βάτραχοι Charles Darwin χρησιμοποιούν 3 διαφορετικά καλέσματα. Αν αποτύχουν τα πιο επιθετικά καλέσματα τότε μπορεί να αρχίσουν να επιτίθενται σε άλλα βατράχια που έχουν καταφέρει να βρουν παρτενέρ, κλωτσώντας και ρίχνοντας τους γροθιές.

βάτραχοςαυγάειδήσεις τώρανερό