Κόσμος|29.07.2024 17:17

Γαλάζια Πατρίδα: Η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά στις κατηγορίες και απαιτεί συγγνώμη από την κυβέρνηση

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του βουλευτή της αντιπολίτευσης, πρέσβη Ναμίκ Ταν, ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ένα «παραμύθι», ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP, Ντενίζ Γιουτζέλ, έσπευσε να αντιπαρατεθεί με τις επιθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως εργαλείο εσωτερικής πολιτικής και όχι ως στρατηγική βάση. Απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης, το CHP αντέτεινε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» συνιστά την αδιάκοπη υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Στον απόηχο της έντονης πολιτικής διαμάχης, η αξιωματική αντιπολίτευση απαίτησε από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε ουσιαστικά θέματα και να ζητήσει συγγνώμη, καθώς και να αναγνωρίσει τα λάθη της.

Ο Γιουτζέλ υπογράμμισε ότι το CHP υποστηρίζει αδιάλειπτα την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας στις θάλασσες, κατηγορώντας την κυβέρνηση για χρήση της έννοιας της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως εργαλείο εσωτερικής πολιτικής.

«Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ήταν πάντα ο υπερασπιστής της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις θάλασσες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Για εμάς, η "Γαλάζια Πατρίδα" σημαίνει να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα νόμιμα συμφέροντά μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ακολουθεί τις πρακτικές της "Γαλάζιας Πατρίδας", οι οποίες βασίζονται σε δουλειά δεκαετιών. Σε αυτό το πλαίσιο, μοιραζόμαστε με την κοινή γνώμη τις σημαντικές μας παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις που θα μοιραστούμε μαζί σας σε λίγο σχετικά με την έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας", την οποία η Τ/κυβέρνηση θυμάται μόνο σε προεκλογικές περιόδους και χρησιμοποιεί ως υλικό εσωτερικής πολιτικής».

Ο Γιουτζέλ τόνισε την αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες στην περιοχή εδώ και τέσσερα χρόνια, με τα ερευνητικά σκάφη να κατευθύνονται πλέον στη Σομαλία. Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι δεν υπάρχει επαρκής αντίκτυπος απέναντι στις παρενοχλήσεις των ελληνικών ψαράδων στο Αιγαίο και στην επιτρεπόμενη δραστηριότητα τρίτων χωρών στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση επισημαίνει την έλλειψη αντίδρασης απέναντι στον εξοπλισμό αποστρατικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο και τη μη ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο, καταλήγοντας στην αλλαγή ονομασίας της ετήσιας στρατηγικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

«Εδώ και 4 χρόνια δεν υπάρχει καμία ερευνητική ή γεωτρητική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Αποφασίστηκε να σταλούν τα ερευνητικά σκάφη που δεν μπορούν να επιχειρήσουν στη Μεσόγειο στη Σομαλία και είναι προφανές ότι δεν θα διεξαχθούν έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει σιωπή απέναντι στη συστηματική παρενόχληση των ψαράδων μας από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Αλιευτικές δραστηριότητες αλιευτικών σκαφών που ανήκουν σε τρίτα κράτη επιτρέπονται στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχει καμία αντίδραση στον εξοπλισμό νησιών που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο και στην κατάληψη από την Ελλάδα νησιών και βραχονησίδων με αμφισβητούμενη κυριαρχία.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δεν έχει ακόμη ανακηρυχθεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ονομασία της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα", η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα διεξάγεται ετησίως από το 2019, έχει αλλάξει».

«Η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη»

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συνέπεια και δράση στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καλώντας τον Ομέρ Τσελίκ να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του κατά του Ναμίκ Ταν.

«Η έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για ηρωισμούς.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ήταν πάντα ο υπερασπιστής της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις θάλασσες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και για εμάς η "Γαλάζια Πατρίδα" δεν σημαίνει να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα νόμιμα συμφέροντά μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Οι αξιωματούχοι του ΑΚΡ θα πρέπει να πάρουν θέση και να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με τα ευρήματα που μόλις μοιραστήκαμε μαζί σας, αντί να προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις σχετικά με την ομιλία του βουλευτή μας Κωνσταντινούπολης κ. Ναμίκ Ταν στην Ολομέλεια, στην οποία επέκρινε την πολιτική ηρωισμών και τις ασυνεπείς πρακτικές της κυβέρνησης. Μετά από αυτή τη δήλωση, καλούμε τον κ. Ομέρ Τσελίκ να ζητήσει συγγνώμη θεσμικά από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και προσωπικά από τον κ. Ναμίκ Ταν».

Ναμίκ Ταν: Παραμύθι η Γαλάζια Πατρίδα

Σε μια έντονη και εφ’ όλης της ύλης ομιλία στην Ολομέλεια της τουρκικής βουλής, ο Ναμίκ Ταν πρώην πρέσβης και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επέκρινε μέσα στο Σαββατοκύριακο σφοδρά την κυβέρνηση του ΑΚΡ για την εξωτερική της πολιτική, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο Ταν επεσήμανε την αντίφαση ανάμεσα στην ρητορική της κυβέρνησης και την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι η μεγαλομανία και η προώθηση της στρατιωτικής ισχύος στο εξωτερικό δεν αποτελούν πραγματικά εθνικά συμφέροντα.

«Το ΑΚΡ το οποίο ήρθε στην εξουσία κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, όσο ισχυροποιούσε τη θέση του, άρχισε να μπερδεύει τον υπερβάλλοντα ζήλο με την δραστηριότητα στην εξωτερική πολιτική.

Θεώρησε ότι η εξωτερική πολιτική που επικεντρώνεται στην προστασία των εθνικών συμφερόντων συνιστά έλλειψη αυτοπεποίθησης».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες υπερπόντιες δραστηριότητες της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Σομαλία, ο Ταν χρησιμοποίησε παραδείγματα για να υπογραμμίσει την ανευθυνότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις φιλοδοξίες για στρατιωτικές επεμβάσεις. Επεσήμανε ότι το φιλόδοξο όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» φαίνεται να υποχωρεί, ωστόσο, οι επιθετικές κινήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν σταματήσει.

«Προτιμούσε να ασκεί εξωτερική πολιτική με φωνές και κραυγές, υπό όλες τις συνθήκες, για να αποδείξει ότι είναι λάθος το ρητό που λέει ότι τα λόγια δεν σέρνουν καράβι. Και δεν σταμάτησε εκεί. Ενίοτε ονειρεύτηκε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αρκέστηκε στις διασυνοριακές επιχειρήσεις. Προσπάθησε να επιχειρήσει υπερπόντιες περιπέτειες.

Μόλις δυσκόλεψαν οι συνθήκες, δηλαδή όταν η χρεοκοπία της οικονομίας χτύπησε την πόρτα, ευτυχώς γύρισε αρκετά γρήγορα την πλάτη του στο παραμύθι της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο οποίο επέμενε για ένα διάστημα».

Ο Ταν τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται σε φωνές και κραυγές, αναφέροντας ότι ο υπερβάλλων ζήλος και οι μεγαλεπήβολοι στόχοι της δεν έχουν πρακτική αξία, αλλά μάλλον αυξάνουν τις εντάσεις και τις προκλήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά την πρόσφατη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ασυνεπή διπλωματική προσέγγιση της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

«Κοιτάξτε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ήμασταν όλοι μαζί στην Κύπρο για να τιμήσουμε την "Ειρηνευτική Επιχείρηση" (σσ Τ/Εισβολή) της 20ής Ιουλίου 1974.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν, αν είναι δυνατόν να εξισωθεί η Σομαλία με την Κύπρο.

Εγώ παραθέτω αυτό το παράδειγμα από άποψη της σωστής διπλωματικής προσέγγισης και του ορθολογικού ρεαλισμού».

Επιπλέον, ο Ταν ανέφερε ότι οι περιπέτειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και οι επεμβάσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Σουδάν, αποδεικνύουν την έλλειψη στρατηγικού βάθους και ορθολογισμού στην εξωτερική πολιτική. Καταλήγοντας, προειδοποίησε ότι οι συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα ενδέχεται να αποκαλυφθούν στο μέλλον, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα.

«Λένε ότι αν βρίσκεσαι μέσα σε έναν λάκκο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να σκάβεις, αλλά η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν παίρνει κανένα μάθημα από αυτά που διηγούμαι, ακόμα από τον Ψυχρό Πόλεμο, τον εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την εισβολή στο Ιράκ, τον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την ανθρωπιστική επέμβαση, πόσο μάλλον από τις πιο πρόσφατες περιπέτειες της "Γαλάζιας Πατρίδας", της Λιβύης, της Συρίας και του Σουδάν.

Με το υπόμνημα που φέρνουν μπροστά μας και με τη συμφωνία που προηγήθηκε, επιχειρείται να πάμε στη Σομαλία με ένα παλανκίνο (σσ. κάθισμα προύχοντα το οποίο κουβαλούν στους ώμους τους μεταφορείς), τη στιγμή που στην Τουρκία υπάρχει δυσκολία να βρει κανείς αριάνι για να πιει.

Και δεν μένουν σε αυτό, από πάνω υπόσχονται στη Σομαλία να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης αυτού του παλανκίνου για πολλά χρόνια ακόμα και να τους το χαρίσουν ως δώρο.

Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την ασόβαρη πρόταση που να μπορεί να υποστηριχθεί και να γίνει αποδεκτό από εμάς».

Συνοψίζοντας, ο Ταν υπογράμμισε την ανάγκη για μια πιο συνετή και ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες και τις ανάγκες της Τουρκίας, μακριά από υπερβολικές φιλοδοξίες και επικίνδυνες περιπέτειες.

«Εάν ο πραγματικός στόχος του προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου του ΑΚΡ Ερντογάν είναι από θέση εξουσίας να σύρει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε αβέβαια νέα εδάφη σε μακρινές χώρες, να δέσει κάποιους κόμπους και να βάλει κάποιες κλειδαριές στην εξωτερική πολιτική και στις πολιτικές εθνικής ασφάλειας, θα ήθελα με έμφαση να τονίσω ότι όταν έρθει η μέρα, αυτοί οι κόμποι θα κοπούν, αυτές οι κλειδαριές θα σπάσουν και το περιεχόμενο των συμφωνιών που θεωρούνται ως μυστικές θα αποκαλυφθούν.

Ως Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, θα καταψηφίσουμε με μεγάλα κεφαλαία γράμματα το ψήφισμα εξουσιοδότησης για τη Σομαλία».

Πολιτικές αντιδράσεις κατά του Ναμίκ Ταν

Ομέρ Τσελίκ: Η αντιπολίτευση υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας

Έντονη ήταν η απάντηση στις δηλώσεις του βουλευτή του CHP, Ναμίκ Ταν, από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος του εξαπέλυσε επίθεση, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει την εθνική πολιτική της Τουρκίας και υιοθετεί θέσεις ευνοϊκές προς την Ελλάδα. Ο Τσελίκ, σε μια σειρά αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο X, χαρακτήρισε τη δήλωση του Ταν περί «παραμυθιού της Γαλάζιας Πατρίδας» ως ανεύθυνη και ανάρμοστη, τονίζοντας ότι η στάση του CHP αποτελεί πολιτική διολίσθηση και ανευθυνότητα.

«Το γεγονός ότι ο βουλευτής του CHP κ. Ναμίκ Ταν αποκάλεσε τη Γαλάζια Πατρίδα "παραμύθι" είναι μια απαράδεκτη, ανεύθυνη και ανάρμοστη δήλωση.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που υποστηρίζει τις λεγόμενες θέσεις της Ελλάδας κατά της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας και έχει χάσει την πολιτική της πυξίδα.

Φαίνεται ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στο CHP, το οποίο αποκαλούσε τη Γαλάζια Πατρίδα’ ‘επεκτατική πολιτική’, παραχώρησε τη θέση του σε ένα άλλο που αποκαλεί τη Γαλάζια Πατρίδα ‘παραμύθι’.

Αποτελεί πολιτική διολίσθηση και ανευθυνότητα για ορισμένους βουλευτές του CHP, οι οποίοι μιλούν με αυτή την προσέγγιση εναντίον της εθνικής μας πολιτικής, να υιοθετούν με αυτόν τον τρόπο επανειλημμένα τις δήθεν θέσεις που χρησιμοποιούνται από άλλα κράτη εναντίον της Τουρκίας...

Η Γαλάζια Πατρίδα μας είναι αναπόσπαστο μέρος της Μητέρας Πατρίδας μας».

Ο Τσελίκ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του AKP να προστατεύσει τα εθνικά δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι εκφράζει απόψεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλων κρατών.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων, εγνοιών και συμφερόντων που βρίσκονται στη Γαλάζια Πατρίδα.

Κάτω από τη στέγη της Μεγάλης μας Εθνοσυνέλευσης, τα λόγια όσων διολισθαίνουν στη υπεράσπιση των διεκδικήσεων της Ελλάδας και άλλων κρατών δεν είναι τίποτα περισσότερο από "πολιτικά παραμύθια".

Θα ήταν πιο υγιής τρόπος για όσους γράφουν πολιτικά παραμύθια παρόμοια με τις διεκδικήσεις της Ελλάδας να βάλουν το συντομότερο δυνατό στην ατζέντα τους την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Ακάρ: Η Γαλάζια Πατρίδα είναι εθνικό μας θέμα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής βουλής και πρώην υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, άσκησε έντονη κριτική κατά του βουλευτή του CHP Ναμίκ Ταν και τόνισε ότι η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας και της στρατηγικής ασφάλειας της Τουρκίας. Επισήμανε δε ότι ο χαρακτηρισμός της ως «παραμύθι» υπονομεύει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τουρκικού στρατού και ζήτησε από το CHP να διευκρινίσει την εθνικότητα του Ταν, αναφερόμενος ειρωνικά στο χρώμα του διαβατηρίου του.

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα ξεκάθαρο γεγονός, όχι ένα παραμύθι. Πήρα το λόγο για να παραθέσω πληροφορίες σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα. Πρέπει να προσδιορίσουμε ορισμένα ζητήματα. Η Γαλάζια Πατρίδα, η Μητέρα Πατρίδα, η Ουράνια Πατρίδα αποτελούν ένα αδιαχώριστο σύνολο. Η μοίρα αυτών που ήθελαν να το διαλύσουν είναι γνωστή. Κάποιοι θάφτηκαν σε λάκκους και κάποιοι πνίγηκαν στις θάλασσες. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το εθνικό μας θέμα. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα ξεκάθαρο γεγονός, όχι ένα παραμύθι. Είναι μεγάλο ατόπημα να χαρακτηρίζονται τα συμφέροντα του κράτους μας ως παραμύθι. Ο χαρακτηρισμός της 'Γαλάζιας Πατρίδας' ως παραμύθι σημαίνει ότι εμποδίζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα του τουρκικού στρατού.

Οι πολίτες μας ρωτούν για το χρώμα του διαβατηρίου του κ. Ταν. Δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο μέχρι σήμερα και δεν θα το επιτρέψουμε. Πιστεύουμε ότι αυτές οι απόψεις και δηλώσεις είναι ασύμβατες με τις απόψεις του CHP. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι εξυπηρετεί ο κ. Ταν. Οι πολίτες μας ρωτούν για το χρώμα του διαβατηρίου του κ. Ταν. Περιμένουμε μια απάντηση από το CHP».

Μπαγτζίογλου: Η Γαλάζια Πατρίδα υπερβαίνει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις: υποχρέωση εθνικής υπεράσπισης

Ο αντιπρόεδρος του CHP και υπεύθυνος θεμάτων άμυνας, υποναύαρχος ε.α. Γιανκί Μπαγτζίογλου, του ίδιου κόμματος με τον Ναμίκ Ταν, υπεραμύνθηκε της έννοιας της «Γαλάζιας Πατρίδας», υπογραμμίζοντας την εθνική της σημασία για την Τουρκία. Μέσω ανάρτησής του στον λογαριασμό του στο Χ, ο Μπαγτζίογλου τόνισε ότι η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι απλώς μια πολιτική ρητορική, αλλά ένα εθνικό ιδεώδες που έχει διαμορφωθεί μέσα από χρόνια κόπου και στρατηγικής σκέψης, βασισμένο στις γνώσεις και την εμπειρία ναυάρχων, επιστημόνων και ειδικών του ναυτικού δικαίου.

  • «Η έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας" αποτελεί μια έκφραση που περιλαμβάνει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις έγνοιες της Τουρκικής Δημοκρατίας στις θάλασσες.
  • Η θεωρία αυτής της έννοιας και η πραγματική εφαρμογή της στις θάλασσές μας, ξεπερνούν τις όποιες πολιτικές εκτιμήσεις και βασίζονται στο κόπο πολλών ετών».

Ο Μπαγτζίογλου επισήμανε ότι η έννοια αυτή δεν προέρχεται από σοβινιστικές ιδέες, αλλά από την επιδίωξη της εθνικής κυριαρχίας και την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στις θάλασσες, όπως είχε οραματιστεί και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο υποναύαρχος κατέστησε σαφές ότι ως Τούρκος ναύαρχος θεωρεί καθήκον του να διαφωτίζει και να υπερασπίζεται τη σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας.

  • «Η βάση αυτής της έννοιας δεν στηρίζεται σε ιδέες ηρωισμού και σε σοβινιστικές ιδέες, αλλά στις ιδέες των ναυάρχων που έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους στις θάλασσες, των ναυτικών που υπηρετούν στο εμπορικό ναυτικό, των επιστημόνων και των ακαδημαϊκών που εργάζονται στον τομέα του ναυτικού δικαίου, καθώς και στις προσπάθειες του αείμνηστου Τούρκου ναυάρχου Γκιουβέν Έρξκαγιά, ο οποίος έθεσε πρώτος στην ημερήσια διάταξη τα αμφισβητούμενα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, και των αείμνηστων ναυάρχων Βουράλ Μπαγιαζίτ και Οζντέν Ορνέκ, των αρχιτεκτόνων του σχεδίου Εθνικό Πλοίο, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος.
  • Η έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας" είναι η υλοποίηση του τουρκικού εθνικού ιδεώδους για τις θάλασσες, που πήρε σάρκα και οστά υπό τις οδηγίες του Ατατούρκ.
  • Ως Τούρκος ναύαρχος είναι καθήκον μου να διηγηθώ, να εξηγήσω, να διδάξω και να υπερασπιστώ την έννοια της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’».

Μανιφέστο αντίστασης από τον πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας

Ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρτνενίζ, ο οποίος έδωσε το όνομα της 'Γαλάζιας Πατρίδας', δήλωσε στην εφημερίδα Μιλιέτ: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα μανιφέστο αντίστασης της Τουρκίας, η οποία πιέζεται από τις θάλασσες προς την ηπειρωτική χώρα από τον δυτικό ιμπεριαλισμό στον 21ο αιώνα. Γαλάζια Πατρίδα σημαίνει να πούμε ‘όχι’ στις γεωπολιτικές δολοφονίες. Όσο ζει η Δημοκρατία της Τουρκίας, όποιος είναι στην εξουσία πρέπει να προσκολληθεί στη Γαλάζια Πατρίδα με υπερπολιτική στάση. Όσοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορούν να προστατεύσουν την πατρίδα τους».

Τζιχάντ Γιαϊτζί: «Παραιτείστε τον άμεσα»

Ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου, υποναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιαϊτζί ζήτησε την άμεση παραίτηση του βουλευτή του CHP, Ναμίκ Ταν. Ο Γιαϊτζί κατηγόρησε τον Ταν για ανευθυνότητα και για υιοθέτηση θέσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας, καλώντας τον να εκφράσει αυτές τις απόψεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου θα λάβει, όπως είπε, χειροκροτήματα.

«Πώς γίνεται μαζί με το (φιλοκουρδικό) κόμμα DEM και ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι κεμαλικό να αντιτίθενται στη Γαλάζια Πατρίδα και στο ψήφισμα περί Σομαλίας; Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σε αυτή τη συνθήκη. Καλώ αυτό το άτομο να παραιτηθεί αμέσως από τη βουλή και το κόμμα του. Αν λάβει πρόσκληση, του λέω να εκφράσει αυτές τις απόψεις στο ελληνικό κοινοβούλιο και να είναι σίγουρος ότι θα λάβει χειροκροτήματα. Οι απόψεις του Ναμίκ Ταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Ντροπή μας, δώσαμε υλικό στην Ελλάδα».

Ο Γιαϊτζί ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να χρησιμοποιεί τον όρο ‘Γαλάζια Πατρίδα’ στις ομιλίες του, τονίζοντας τη σημασία της για τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.

«Αγαπητέ Τούρκε υπουργέ Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, παρακαλώ χρησιμοποιήστε τη Γαλάζια Πατρίδα στο λόγο σας. Θέλουμε να το ακούσουμε αυτό».

«Αμερικανική ρητορική από τους Τζώνηδες του CHP»

Ο απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών, Τζοσκούν Μπασμπούγ, επέκρινε δριμύτατα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τους βουλευτές του, που αμφισβητούν την έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γενί Ακίτ.

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα εθνικό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο ανήκει σε 85 εκατομμύρια ανθρώπους. Όποιος προσπαθεί να ευτελίσει τον αγώνα μας κάνει λάθος. Είναι πολύ λυπηρό. Δεν μπορείς να καταλάβεις αν μιλάνε στο ελληνικό ή στο τουρκικό κοινοβούλιο. Πρέπει να αναρωτηθείτε αν είναι Τούρκος αυτός που κάνει αυτές τις παρατηρήσεις ή όχι. Αμφιβάλλω, αν όσοι στοχοποιούν τη Γαλάζια Πατρίδα είναι από αυτή τη χώρα ή όχι».

Σαν να είναι Ε/Κ, Αρμένιοι, Έλληνες

Ο Μπασμπούγ υποστήριξε ότι η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί ένα εθνικό σχέδιο που ανήκει σε όλους τους Τούρκους και κατηγόρησε τα μέλη του CHP για προδοσία, υιοθετώντας ρητορική που ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των εχθρών της Τουρκίας, όπως οι Έλληνες και οι Αρμένιοι. Τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις αντιδράσεις της Δύσης και της Ελλάδας, και κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις για προσπάθειες να παραβιάσουν τα τουρκικά συμφέροντα μέσω πιόνων στο εσωτερικό της χώρας.

«Είναι σαν να λέει αυτά τα λόγια ένας Ε/Κ, Αρμένιος ή Έλληνας με τουρκική ταυτότητα. Είναι προδοσία να λες αυτές τις λέξεις. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι σημαντική. Όπως γνωρίζετε, η Θάλασσα των Νήσων (σσ. Αιγαίο Πέλαγος) μάς αφαιρέθηκε με τετελεσμένα γεγονότα. Η Ελλάδα κυριαρχεί εδώ. Η Ελλάδα κυριαρχεί εξαιτίας ανθρώπων όπως ο Τσεβικόζ και ο Ταν, αλλά η δικαιοσύνη θα επικρατήσει. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματά της. Θα συνεχίσει τον αγώνα της στη Γαλάζια Πατρίδα. Η Ελλάδα, καθοδηγούμενη από τη Δύση, αντιτίθεται σε αυτόν τον αγώνα, αλλά είναι μάταιο. Η Αθήνα, η οποία ξεπερνάει κατά καιρούς τα όριά της, παίρνει την κατάλληλη απάντηση. Υπάρχουν γιγαντιαία ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο. Εκεί παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι από τους ιμπεριαλιστές για να παραβιάσουν και εκεί τα δικαιώματά μας. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να χαλάσουμε αυτό το παιχνίδι. Ως εκ τούτου, δεν συμβιβαζόμαστε στην έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας". Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα εθνικό σχέδιο. Οι Δυτικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν αυτό το σχέδιο. Όταν αποτυγχάνουν, θέτουν σε δράση τα πιόνια και τα εργαλεία τους στο εσωτερικό».