Κόσμος|29.07.2024 19:20

Bόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προετοιμάζει για διάδοχο την έφηβη κόρη του; Τι εκτιμά η Σεούλ

Newsroom

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, προετοιμάζει την έφηβη κόρη του να πάρει τα ηνία αυτής της χώρας που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αποκάλυψε σήμερα στους βουλευτές της Νοτίου Κορέας η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ.

Η νεαρή γυναίκα, Κιμ Τζου Άε, η ηλικία της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί, έχει θεαθεί στο πλευρό του πατέρα της σε διάφορες περιστάσεις από το 2022, εμφανίσεις που υπονοούν ότι θα μπορούσε να κάποια στιγμή να τον διαδεχθεί ως τέταρτη γενιά, στην εξουσία της μοναδικής κομμουνιστικής δυναστείας στον κόσμο.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών NIS (National Intelligence Service) κρίνει πως εκείνη επελέγη για να αναλάβει τον ρόλο της συνεχίστριας, δήλωσε στον Τύπο ο βουλευτής Λι Σεόνγκ-κγουεούν, μετά την ενημερωτική συνεδρίαση από τη NIS. «Η Πιονγκγιάνγκ εκπαιδεύει ξεκάθαρα την Κιμ Τζου Άε ως διάδοχο, αυτό δείχνει ότι είναι το πιθανότερο πρόσωπο που θα διαδεχθεί» τον νυν ηγέτη, συμπλήρωσε ο Λι.

«Δοκιμάζουν» τις αντιδράσεις 

Η NIS εξήγησε επίσης στους βουλευτές ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «σημαντικά υπέρβαρος», με βάρος «περίπου 140 κιλά», γεγονός που τον καθιστά σε «υψηλό κίνδυνο για μια καρδιακή νόσο».

Ο Κιμ, που είναι γνωστό ότι είναι καπνιστής, πιστεύεται πως είχε εκδηλώσει συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη πριν καν πατήσει τα τριάντα του χρόνια, συνέχισε ο Λι, επικαλούμενος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε η NIS στους Νοτιοκορεάτες βουλευτές, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πως προσαρμόζει τον βαθμό έκθεσης της Κιμ Τζου Άε στο κοινό, προκειμένου να παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι Βορειοκορεάτες στον ενδεχόμενο ρόλο της στη διαδοχή του τωρινού ηγέτη.

Πάνω από τις μισές εμφανίσεις της στο πλευρό του πατέρα της συνδέονται με στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως η επίβλεψη γυμνασίων, είπε η NIS στους βουλευτές.

Ο τιμητικός τίτλος «χιανγκντό»

Τον Μάρτιο, τα κρατικά ΜΜΕ της Βορείου Κορέας είχαν αποδώσει στην Κιμ Τζου Άε τον άκρως τιμητικό τίτλο «χιανγκντό» (hyangdo στα κορεατικά, σημαντικό πρόσωπο του συμβουλίου), υπονοώντας πως θα θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Σημειώνοντας τη χρήση του όρου +hyangdo+, η οποία αποδίδεται σε έναν ηγέτη ή στον διάδοχό του, το NIS εκτιμά ότι η σχέδιο διαδοχής παίρνει μορφή σε κάποιο βαθμό», εξήγησε σε δημοσιογράφους ένας άλλος βουλευτής, ο Παρκ Σουν-γουόν.

Εντούτοις, η νοτιοκορεατική υπηρεσία Πληροφοριών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένα άλλο παιδί να αναδυθεί ως μια εναλλακτική λύση στο σχέδιο της διαδοχής, σύμφωνα με τον Παρκ, καθώς η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για τη διαδοχή.

«Δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη γιου»

Πριν από το 2022, η μοναδική επιβεβαίωση της ύπαρξης της Κιμ Τζου Άε είχε προέλθει από τον πρώην αστέρα του αμερικανικού NBA Ντένις Ρόντμαν. Είχε επιβεβαιώσει ότι είχε συναντήσει μια κόρη του ηγέτη, που ονομαζόταν Τζου Άε, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βόρεια Κορέα το 2013.

Η Σεούλ είχε αναφέρει κατόπιν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και η σύζυγός του Ρι Σολ Τζου, μια πρώην τραγουδίστρια που είχε παντρευτεί το 2009, είχαν αποκτήσει το πρώτο παιδί τους, ένα αγόρι, το 2010 κι ότι η Τζου Άε ήταν το δεύτερο παιδί τους.

Όμως, το 2023, ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη» του γιου του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, γεννηθείς πιθανόν το 1983 ή 1984, δεν είχε πατήσει τα 30, όταν διαδέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η αδελφή του Κιμ Γιο Τζονγκ θεωρείται επίσης ως ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή.

ειδήσειςκόρηΚιμ Γιονγκ Ουνειδήσεις τώραΒόρεια Κορέα